Chrípka sa už šíri. Najviac medzi deťmi

Začala sa chrípková sezóna. Hygienici upozorňujú, že každým dňom evidujú vyššie počty chorých. Za posledný týždeň stúpla chorobnosť na chrípkové stavy o viac ako 20 percent. Najviac pacientov hlási Nitriansky kraj, najmenej Banskobystrický. Postihnuté sú najmä malé deti.

06.10.2016 13:00
chrípka, teplomer, teplota Foto:
Klasickými príznakmi chrípky sú podľa lekára vysoké teploty 39 až 40 stupňov, bolesti svalov, triaška. Na tretí až štvrtí deň, keď nastáva zlepšenie, tak sa rozbieha dráždivý kašeľ, nádcha.
debata

Pediater Mário Moro tvrdí, že s respiračnými ochoreniami sa roztrhlo vrece. „V pondelok som mal asi 70 chorých detí, čo chcem zdôrazniť, že na tieto vírusové ochorenia neúčinkujú antibiotiká, a to aj napriek tomu, že sa choroba často opakovane vracia,“ pripomenul Moro. Vysoký počet pacientov lekár vysvetľuje tým, že deti po prázdninách prišli do kolektívov. Streda je podľa neho unikátny deň, vtedy je v ambulancii najviac pacientov. „Cez víkend všetci ochorejú, v pondelok a utorok idú do školy a do roboty. Keďže sa im stav nezlepšuje, tak idú k doktorovi, medzitým ďalších nakazia. To je taký kolobeh vírusov,“ hovorí Moro. Namiesto toho, aby ľudia zostali ležať doma, tak podľa neho chodia medzi ľudí.

Často sa stáva, že aj keď sa príznaky ochorenia pominú, o tri týždne je dieťa späť v ambulancii. „Rodičia si myslia, že sa mu ochorenie vrátilo, ale nie je to pravda. Väčšinou ide nový vírus, tých respiračných máme v obehu okolo dvesto druhov,“ priblížil lekár s tým, že podstata častých ochorení spočíva v tom, že raz sa človek nakazí jedným vírusom, potom zase druhým.

Chrípka

  • Jej nástup je zvyčajne náhly, z plného zdravia. Často sa začína zimnicou, bolesťami hlavy a kĺbov, teplotou 39 až 40 stupňov Celzia. Na tretí deň sa pridruží dráždivý kašeľ, nádcha či škriabanie v hrdle.
  • Z človeka na človeka sa vírus prenáša predovšetkým vzduchom pri kašľaní, kýchaní aj podávaním rúk. Nebezpečenstvo nákazy trvá tri až päť dní po výskyte prvých príznakov, deti môžu prenášať vírus až sedem dní.
  • Chrípku je najlepšie vyležať, odporúčajú sa lieky proti bolesti a na zníženie teploty. Liečba trvá približne 14 dní.
  • Najlepšia prevencia je dodržiavanie hygienických zásad – umývanie rúk, vetranie a očkovanie.
  • Čo sa týka očkovacích vakcín, na trhu sú tri druhy pre dospelých – Vaxigrip, Influvac, Fluarix, pre deti je Vaxigrip junior. Stoja približne 5,70 eura, uhrádzajú ich všetky tri zdravotné poisťovne vrátane podania injekcie u lekára.

Klasickými príznakmi chrípky sú podľa lekára vysoké teploty 39 až 40 stupňov, bolesti svalov, triaška. Na tretí až štvrtí deň, keď nastáva zlepšenie, tak sa rozbieha dráždivý kašeľ, nádcha. Chorobu treba hlavne vyležať. Pomáhajú tekutiny, vitamíny, tabletky proti bolesti, pokoj – a hlavne, prvé dni treba byť doma.

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje, že chrípka je jedným z najčastejších infekčných ochorení, ktoré môže pri niektorých rizikových skupinách viesť k vážnym zdravotným komplikáciám. Závažný priebeh môže mať predovšetkým u osôb nad 65 rokov a u chronických pacientov.

Hovorkyňa úradu Martina Merková pripomenula, že chrípková sezóna trvá od októbra do konca apríla. S očkovaním treba začať v septembri, aby si organizmus stihol včas vytvoriť ochranné protilátky. Vhodným časom je aj október.

Najdôležitejším preventívnym opatrením proti chrípke je očkovanie. Minulý rok bolo podľa hlavného hygienika zaočkovaných približne 4,5 percenta celej populácie. Predchádzajúca chrípková sezóna však bola podľa Merkovej relatívne mierna v porovnaní so sezónou 2014/2015. Hlásených bolo 1 427 855 prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO), z toho bolo 143 157 prípadov chrípky, čo predstavuje 10 % z celkového počtu chorých. Úrad evidoval aj 35 prípadov závažných infekcií, päť pacientov z nich zomrelo. Bol u nich laboratórne potvrdený aj chrípkový vírus.

Lekárnici zatiaľ hlásia dostatok očkovacích vakcín. Prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ uviedol, že ich objednávali ešte tento rok pred letom. „Prvé várky už máme aj na skladoch, ale očkovanie sa ešte nerozbehlo,“ povedal Sukeľ. Slováci podľa neho začnú s očkovaním, keď už sa chrípka naplno rozšíri. „Dôležité je, aby sa ľudia aj dali zaočkovať,“ doplnil.

Najhoršia chrípková sezóna bola v roku 2012/2013. V tom období v súvislosti s chrípkou zomrelo najviac ľudí, až 32.

Otázky a odpovede

Kedy sa začína chrípková sezóna?
Na našom území, ako aj na celej severnej pologuli prebieha chrípková sezóna od októbra do konca apríla. Chorobnosť sa začína postupne zvyšovať zvyčajne po prvom septembrovom týždni.

Pre koho môže byť chrípka komplikovaným ochorením?
Chrípka môže mať závažný priebeh predovšetkým u ľudí nad 65 rokov a u tzv. rizikových pacientov. Ide o osoby, ktoré trpia chronickou obštrukčnou chorobou pľúc, cystickou fibrózou, astmou, chorobami srdca, cukrovkou, cirhózou pečene a zníženou funkciou obličiek. Do skupiny rizikových patria aj onkologickí pacienti a ľudia s poruchou imunity. Nemenej dôležitou rizikovou skupinou sú tehotné ženy a malé deti do dvoch rokov.

Prečo by sa ľudia mali dať očkovať?
Očkovanie predstavuje jedinú špecifickú prevenciu proti chrípkovým vírusom. Očkovaním možno predísť úmrtiu v súvislosti s chrípkou, ochoreniu s ťažkým priebehom, znížiť riziko absencie v škole či v práci. Pomáha tiež chrániť iných ľudí v okolí, napríklad novorodencov s nezrelým imunitným systémom, chronicky choré a staršie osoby so slabnúcou imunitou.

Kedy sa treba zaočkovať proti chrípke?
Najvhodnejší čas na očkovanie je v priebehu septembra až novembra, dá sa aj neskôr. Ak sa človek zaočkuje počas epidémie, tak ešte aj vtedy existuje šanca, že zabráni ochoreniu. Je tu však riziko, že očkovaná osoba ochorie skôr, ako si stihne vytvoriť ochranné protilátky.

Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #chrípkové obdobie