RTVS je opäť na rane, SNS sa obáva o jej nezávislosť

Po spore o zvyšovanie koncesionárskych poplatkov medzi rezortom kultúry vedeným ministrom kultúry Markom Maďaričom (Smer) a Slovenskou národnou stranou tentoraz národniari vyjadrili obavy o nezávislosť spravodajstva RTVS. Robia tak na základe nezákonne uniknutej elektronickej komunikácie, ktorú tento týždeň zverejnil kontroverzný podnikateľ Marián Kočner. RTVS hovorí o diskreditácii svojich zamestnancov.

21.10.2016 20:00
Anton Hrnko Foto: ,
Podpredseda SNS Anton Hrnko.
debata (108)

Podpredseda SNS Anton Hrnko sa pri svojej kritike odvolal na webovú stránku, na ktorú upozornil práve Kočner. Tá obsahuje okrem iného esemeskovú a e-mailovú komunikáciu šéfa spravodajstva RTVS Lukáša Dika s Gáborom Grendelom, ktorý bol v minulosti hovorcom ministra vnútra Daniela Lipšica a dnes je poslancom za OĽaNO-Nova. Z esemesiek a mailov vyplýva, že obaja sa dohadujú na obsahu príspevkov v niektorých spravodajských reláciách.

Hrnko preto v piatok napísal generálnemu riaditeľovi RTVS list, v ktorom sa ho pýta na ovplyvňovanie spravodajstva verejnoprávneho média. „Ak je čo len troška pravdy na tom, čo bolo zverejnené na weboch, mali by byť prijaté okamžité opatrenia, aby zodpovední činitelia z verejnoprávneho priestoru odišli,“ vyhlásil Hrnko.

RTVS odmietla spochybňovanie svojej nezávislosti. „Spravodajstvo RTVS je prirodzene súčasťou verejnej kontroly a za uplynulé štyri roky sme zaznamenali len minimum podaní na príslušné orgány v súvislosti s objektivitou spravodajstva,“ reagovala v piatok hovorkyňa RTVS Dominika Šulková.

Ako malo dochádzať k ovplyvňovaniu RTVS? V jednej z esemesiek po upozornení Grendela mala televízia vyradiť z reportáže respondenta, ktorým mal byť „starý Lexa“. V ďalšej sa hovorí o takmer úplnom eliminovaní bezpečnostného analytika Milana Žitného, ktorý včera Pravde povedal, že Diko si síce Grendela vypočul, ale nezariadil sa podľa toho, lebo priestor v RTVS ako analytik dostal. Podľa neho je však problém, ako sa odohrávala komunikácia Grendela so šéfom spravodajstva. „On nemal dovoliť, aby mu Grendel niečo také kedykoľvek hovoril. Nemal na tú hru, ak to nazveme hrou, pristúpiť. Mal ho striktne odrezať,“ zdôraznil Žitný.

Verejnoprávne médium tvrdí, že únik komunikácie nastoľuje dôvodné podozrenie zo spáchania trestného činu. „RTVS už interne podnikla v tejto veci všetky kroky podľa Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS, keďže táto diskreditácia sa týka štyroch zamestnancov RTVS. Rovnako prebiehajú právne analýzy, na základe ktorých sa rozhodne o ďalšom postupe,“ doplnila Šulková.

Zdôraznila, že žiadnym spôsobom nie je potvrdená dôveryhodnosť a pravdivosť zdroja. Poslanec Hrnko, ktorý je šéfom brannobezpečnos­tného výboru parlamentu a aj členom kontrolného výboru SIS, nevedel povedať, či je uniknutá komunikácia pravá. Analytik Žitný sa však pre portál Parlamentné listy vyjadril, že nemá dôvod pochybovať o autenticite zverejnených záznamov. „Viacero dobových reálií, dátumy, vyjadrenia, ktoré záznamy obsahujú, potvrdzujú ich pravosť,“ poznamenal.

Kauza sa zrejme dostane aj na pôdu parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS. Grendel je totiž šéfom tohto výboru, kde mu chcú poslanci klásť otázky. Podľa Hrnka zverejnené správy poukazujú na to, že Grendel zneužíva informácie aj intímneho charakteru na ovplyvňovanie práce niektorých novinárov. Podpredseda národniarov preto považuje Grendela ako šéfa tohto výboru za bezpečnostné riziko a vyzval ho, aby vyvodil osobnú zodpovednosť, ak sú zverejnené informácie pravdivé.

Zatiaľ nie je jasné, či sa situáciou v RTVS bude zaoberať výbor pre kultúru a médiá, ako to naznačil Hrnko. Šéf výboru Dušan Jarjabek zo Smeru uviedol, že teraz je na rade samotná RTVS a aj Rada RTVS, ktorej úlohou je kontrola verejnoprávne­ho média.

„Uvidíme, ako sa k listu Antona Hrnka postaví generálny riaditeľ a samotná Rada RTVS. Ak vznikne požiadavka zvolať mimoriadny výbor, tak budem na to reagovať a budeme sa RTVS pýtať,“ povedal Jarjabek.

© Autorské práva vyhradené

108 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Anton Hrnko