Nenávistné výroky v pléne budú trestať prísnejšie

Za slová o Židoch, ktorí hrajú v koncentračnom tábore futbal s dozorcami, bude ich autor, šéf Obyčajných ľudí Igor Matovič, disciplinárne stíhaný.

09.11.2016 17:00 , aktualizované: 19:00
Bugár, Danko Foto: ,
Béla Bugár (vľavo) a Andrej Danko po stretnutí s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom.
debata (139)

Kedže ich povedal v parlamente, chráni ho imunita a skončiť môže najviac s tisíceurovou pokutou. Ak by odzneli na verejnosti, hrozilo by mu väzenie. Obmedziť poslaneckú imunitu pri nenávistných a hanobiacich výrokoch je problematické, zato je možné sprísniť disciplinárne tresty. Dohodli sa na tom generálny prokurátor Jaromír Čižnár, predseda a podpredseda Národnej rady Andrej Danko (SNS) a Béla Bugár (Most-Híd).

So vstupom extrémistickej Kotlebovej strany do parlamentu sa zmenila rétorika pri diskusiách, poznámky niektorých poslancov hraničia a niekedy prekračujú čiaru, za ktorou ide už len o šírenie nenávisti či rasizmu. V bežnom živote by ich výroky boli hodnotené ako trestné činy poškodzujúce ľudské práva a slobody. Koalícia sa preto začala zaoberať myšlienkou obmedzenia imunity na takéto vyjadrenia. Danko s Bugárom v stredu s Čižnárom debatovali, či by to bolo možné cez ústavný zákon. „Je veľmi smutné, že žijeme v dobe, keď sa niektorí ľudia hlásia k veciam, s ktorými naši predkovia za prelievania krvi ťažko bojovali. Vidíme prejavy rasizmu, xenofóbie a popierania holokaustu, alebo ako si na poslednej schôdzi Igor Matovič dovolil prirovnať svoje utrpenie s utrpením Židov. Vnímal som tieto vyhlásenia ako vyhlásenia, ktoré už hraničia so slobodou prejavu poslanca,“ odôvodnil stretnutie s generálnym prokurátorom Danko.

Bugár pripomenul, že sloboda slova neznamená slobodu šírenia nenávisti. „Toto je pravda, za ktorou musíme stáť. Ak by prejavy, ktoré odzneli na poslednom rokovaní Národnej rady, povedal hociktorý občan, mohol by byť stíhaný. Samozrejme, v parlamente to kvôli imunite nefunguje,“ zdôraznil.

Šéf Mostu-Híd dodal, že zúženie imunity je najmenej pravdepodobná možnosť. Podľa Danka cestou je zefektívnenie disciplinárnych konaní či sprísnenie sankcií voči poslancom. „Etický kódex a zlepšenie disciplinárnych konaní, to je cesta, akou sa musíme uberať,“ doplnil Danko. O aké sprísnenie by malo ísť, to politici nekonkretizovali.

Ústavný právnik Eduard Bárány hodnotí kladne, že vedenie parlamentu hľadá cestu, ako zabrániť takýmto vyjadreniam v parlamente a nezostalo iba pri vyhláseniach. Podľa neho pri disciplinárnom treste neexistujú limity, aký prísny by mal byť. „Trestom môže byť aj strata mandátu, ak o tom rozhodnú poslanci,“ myslí si bývalý podpredseda Ústavného súdu.

Hanobiace výroky na adresu Židov a iných štátov predniesli na októbrovej schôdzi parlamentu traja kotlebovci a Igor Matovič (OľaNO). Danko v piatok podá za tieto výroky podnet na Matoviča a troch poslancov ĽS NS Milana Mazureka, Natáliu Grausovú a Stanislava Mizíka. Preverovať ich bude parlamentný mandátový a imunitný výbor, ktorý ako najvyšší postih môže uložiť tisíceurovú pokutu.

Matovič na októbrovej schôdzi počas rozpravy o rokovacom poriadku prirovnal život Židov v koncentračnom tábore k postaveniu opozície v parlamente. Ilustroval to na futbalovom zápase medzi Židmi a dozorcami. Židovská obec hneď nato označila Matovičove výroky za zľahčovanie holokaustu, jeho prirovnania považuje za neslušné, nemorálne a hlúpe.

Kotlebovi poslanci na tej istej schôdzi používali výrazy urážajúce nielen štát Izrael, ktorý je podľa Mazureka apartheidom v praxi, ale aj homosexuálov či moslimov. O jednej z aktivistiek LGBTI poslanec povedal, že nevie, „či je žena, alebo muž, alebo čo to konkrétne je“.

Na Dankov a Bugárov brífing na Generálnej prokuratúre prišiel aj Matovič s asistentom, obaja ho rušili transparentmi s predvolebnými plagátmi SNS spred šiestich rokov, na ktorých bolo slovo Cigán a pod ním nápis „Nekŕmme tých, čo nechcú pracovať“. Danko sa priznal, že nevie, ako má proti takým provokáciám zo strany Matoviča zakročiť.

Poslancov chráni imunita iba za výroky prednesené v pléne alebo parlamentných orgánoch a za hlasovanie, a to aj po skončení ich mandátu.

© Autorské práva vyhradené

139 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus #Igor Matovič #Andrej Danko