Danko vysvetľuje, Bugár to nerieši

Národniari nevyvíjajú žiadne aktivity k predčasným voľbám, majú záujem na tom, aby vládna koalícia vydržala celé volebné obdobie. S takýmto vysvetlením prišiel ich predseda Andrej Danko dva dni po vyzradení jeho schôdzky s lídrom opozičnej SaS Richardom Sulíkom.

13.12.2016 12:17 , aktualizované: 20:00
debata (69)
Na stretnutí v rakúskom Hainburgu začiatkom novembra mali hovoriť o predčasných voľbách. Šéf koaličného Mostu-Híd Béla Bugár pre Pravdu povedal, že nemieni celú záležitosť ďalej riešiť. Predseda vlády a líder Smeru Robert Fico sa v utorok k hainburskej schôdzke už nevyjadril, ešte v pondelok však uviedol, že ju majú vysvetľovať Danko so Sulíkom.

Predseda SNS v utorok vyhlásil, že po tom, čo mu Sulík navrhol stretnutie, informoval o tom koaličných partnerov a rovnako aj o výsledku stretnutia. „Teší ma reakcia predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára, ktorý potvrdil moje slová, naopak, mrzí ma postoj predsedu vlády Roberta Fica, ktorý povedal, že mám vysvetľovať dôvody stretnutia, pričom o ňom tiež vedel,“ uviedol Danko. Chce, aby koalícia Smeru, SNS a Mostu-Híd vydržala až do riadnych volieb v roku 2020. „Na Slovensku neexistuje iná alternatíva, nakoľko opozičné stany neprejavujú záujem o konštruktívny prístup k politike,“ dodal Danko s tým, že sa nebude uchádzať o post premiéra, kým nevyhrá voľby.

Líder Mostu-Híd Bugár nevidí dôvod, aby sa koalícia ďalej zaoberala spomínanou schôdzkou Danka. „Ak niekto chce aj podrobnejšie informácie, môže sa na neho obrátiť. Ja som bol o tom stretnutí informovaný a na viac, čo som dostal informácie, som sa ani nepýtal. Potvrdil, že o žiadne predčasné voľby nemá záujem, lebo sa o tom začalo v poslednej dobe hovoriť. Na rozdiel od Sulíka Dankovi verím,“ povedal v utorok Bugár.

Informácie o stretnutí, ktoré malo zostať utajené, vyšli najavo v nedeľu v RTVS, kde sa Danko so Sulíkom stretli v diskusnej relácii O päť minút dvanásť. Obaja politici sa tam ostro hádali, kto koho na stretnutie pozval ako prvý. Neskôr Sulík na sociálnej sieti zverejnil detaily schôdzky. Podľa šéfa SaS sa mal Danko zaujímať o postoj opozičnej strany k predčasným voľbám s cieľom prekaziť prezidentovi Andrejovi Kiskovi kandidovať do parlamentu v niektorej novej strane v roku 2020.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Richard Sulík #Andrej Danko