Ornitológa zrejme zabila hrubá nezodpovednosť majiteľa psov

Nezmyselná smrť ornitológa Petra M. († 34) z Malaciek, ktorého našli v sobotu s početnými zraneniami v oblasti záhradkárskej osady na okraji Bratislavy, je stále nevyjasnená. Polícia na prípade intenzívne pracuje, ale bližšie informácie zatiaľ neposkytuje. "Nie je to v súčasnosti možné, mohlo by to zmariť alebo sťažiť objasnenie a vyšetrenie veci," zdôvodnila aj včera bratislavská krajská hovorkyňa Lucia Mihalíková.

19.01.2017 15:00
devinske jazero, pes, nestastie Foto: ,
V súvislosti so smrťou ornitológa z Malaciek, ktorého našli minulú sobotu na okraji Bratislavy, sa čoraz reálnejšou zdá verzia, že ju spôsobili voľne pobehujúce psy z domu v oblasti Devínskeho jazera.
debata (99)

Za okolností, ktoré zostávajú nejasné, zomrel mladý muž ešte v sobotu v oblasti Devínskeho jazera, ktorá je súčasťou bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves. Čoraz reálnejšou sa však zdá verzia, že Petrovu smrť spôsobili nestrážené, voľne pobehujúce agresívne psy. I preto, že vyšetrovatelia už musia poznať aj výsledky nariadenej pitvy.

Zrejme aj na jej základe totiž urobila polícia v pondelok večer raziu v jednom z domov v osade. Zasahujúci kukláči umožnili privolanému veterinárovi uspať šesť psov obyvateľa domu. Odobrali im vzorky srsti, krvi a zubov, aby ich mohli porovnať s tými, čo sa našli na tele mŕtveho. V utorok cez deň potom zvieratá vypustili na dvor domu a sledovali ich správanie. Vzápätí v putách odviedli majiteľa psov Romana Š.

„V tejto súvislosti už bolo začaté trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia. Do trestného konania boli pribratí aj znalci z viacerých odvetví,“ informovala hovorkyňa Mihalíková. Podľa dostupných informácií z polície zatiaľ Roman nebol obvinený. Priťažujúcou okolnosťou pre neho však môže byť, že svedkovia videli v sobotu predpoludním bežať štyri jeho psy k miestu tragédie, vzdialenému zhruba kilometer od Romanovho domu. Ak mu vinu dokážu, hrozia mu tri roky väzenia.

Psy ušli viackrát

Za zamknutou zelenou domovou bránkou sa v čase našej návštevy pohybovali dva psy. „To sú ale tie lepšie. Štyroch vlčiakov vzali preč,“ prezradila suseda zadržaného Helena Konečná. Podľa nej si teraz ľudia z okolia riadne vydýchli, pretože incidenty s Romanovými zúrivými psami tu už boli viackrát. „Asi pred rokom dotrhali mladé býčky, ktoré choval tamten sused,“ ukázala rukou na vedľajší dom. „Vtedy ich tu naháňalo celé policajné komando. Psy aj chytili, zobrali. Ale neskôr vrátili,“ dodala. Sama vraj mala na mále pred Vianocami, keď iná suseda varila kapustnicu a chcela jej dať pre domáce zvieratá vyvarené kosti. „Sotva sme pred susedovými vlčiakmi stačili ujsť za náš plot,“ opísala pani Konečná.

Petra M. našiel miestny rybár v týchto miestach. Foto: Robert Hüttner, Pravda
devinske jazero, pes, nestastie Petra M. našiel miestny rybár v týchto miestach.

Podľa susedy nie je Roman zlý človek, iba „trochu na hlavu“. Nie je asociál – pracoval, z istej farmy rozvážal do obchodov vajíčka. „Tie psy mal inak veľmi rád. Hovoril, že ich kedysi zachránil pred uhynutím. Kŕmil ich surovým mäsom,“ spomenula. Nedokázal však zariadiť, aby neutekali z vyhradeného priestoru pri dome. „V rohu svojho pozemku mal vyhodenú starú chladničku a iné haraburdy. Tadiaľ zvieratá preskakovali do záhrady suseda, ktorému pohlušili tie býky. A cez diery v jeho plote sa potom dostávali von. Neraz mali ohroziť aj výletníkov, ktorí sem z mesta chodievajú behať, bicyklovať sa či na prechádzky.“

Nebezpečenstvo svorky

Špeciálny kynológ záchranár Alexander Berek si myslí, že ak sa tragédia naozaj odohrala tak, ako naznačujú indície, Peter veľa šancí nemal. „Áno, možno uviesť množstvo rád, ako sa zachovať pri útoku psa. Nespanikáriť, neutekať, zostať bez pohybu stáť, nepozerať sa zvieraťu do očí, chrániť si hlavu, nohy, ruky…“ vymenúva. Podľa neho sa však tieto odporúčania ťažko dajú aplikovať pri útoku celej psej svorky.

„Svorka je nebezpečná zbraň, proti nej sa len ťažko bojuje. V skupine sa zvieratá správajú celkom inak, ako keď sú samy. Jeden hecuje druhého, viac guráže má zrazu aj slabší jedinec. Ak sa človek snaží brániť – čo inštinktívne, napriek akýmkoľvek radám z príručiek, aj robí – môže ich to ešte viac vydráždiť,“ tvrdí Berek. Isté obmedzené šance má podľa neho napadnutý vtedy, ak hodí pred seba nejaký predmet, najlepšie bundu či tašku, ktorým zvieratá dočasne odláka. A potom sa opatrne pokúsi nájsť strom, prístrešok, terénny zlom či iné chránené miesto, kde môže vyčkať na pomoc. „Opäť to však neplatí všeobecne. Kto by nebodaj na obranu hodil na rozzúrené psy nejakú palicu, ešte viac by si priťažil,“ uzavrel kynológ.

Vyhasol mladý život

Peter mal v sobotu pozorovať v lokalite Devínskeho jazera v záplavovom území rieky Moravy vtáctvo. Keď v dohodnutom čase neprišiel domov na obed, zalarmovala jeho manželka Mária políciu. Tá však už medzičasom reagovala na hlásenie miestneho rybára, ktorý našiel nehybné telo s početnými tržnými ranami. Pri ňom sa našla zakrvavená knižka o ornitológii. Privolaný lekár na mieste potvrdil ako príčinu smrti cudzie zavinenie a nariadil pitvu.

Rodina zosnulého muža, ktorý pochádzal z Humenného, je z nešťastia otrasená. Rozmer tragédie umocňuje fakt, že Petrova manželka má porodiť ich prvé dieťa. Smútia aj Petrovi kolegovia ornitológovia. „Peťo bol jeden z našich najaktívnejších a najobetavejších spolupracovníkov. Dlhé roky vo voľnom čase pomáhal pri prácach na Atlase vtákov Bratislavy, zimnom sčítaní vodného vtáctva, podporoval rôzne ochranárske aktivity a predovšetkým mal rád prírodu a obzvlášť Záhorie,“ napísali o ňom na sociálnu sieť ochranári zo združenia SOS/BirdLife Slovensko. Vyjadrili nádej, že polícia odvedie dobrú prácu, vinníci sa nájdu a budú aj náležite potrestaní.

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #útok psa #ornitológ