Ceny plynu sa rušia a čiastočne aj elektriny

Ceny plynu pre celé Slovensku a tiež ceny elektriny na strednom Slovensku pre rok 2017 sa stanovia nanovo. Ľuďom prídu nové faktúry.

26.01.2017 07:00
Plyn, Varič, Horák Foto:
Ilustračné foto.
debata (125)

V stredu na rokovaní vlády sa na tom definitívne dohodol premiér Robert Fico s predsedom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefom Holjenčíkom. Holjenčík mal hneď v stredu vydať nové rozhodnutia o distribúcii plynu a elektriny na strednom Slovensku.

V nových cenách má úrad zohľadniť sľúbený 4,3-percentný pokles priemerných cien elektriny a 2,6-percentné zlacnenie plynu. Poklesnúť však majú stále mesačné poplatky a ceny sa majú stanoviť podľa princípov platných vlani.

Časť problému napriek tomu zostala. Elektrina sa totiž zdražovala aj na západe a východe a tieto ceny zatiaľ zostali v platnosti. Napríklad ak má domácnosť v 1-izbovom byte spotrebu na úrovni 800 kWh, podľa nových cenníkov medziročne zaplatí na západe viac zhruba o 15 percent, na východe o 66 percent a v strede to malo byť o 28 percent. Rušia sa ceny len pre stred. Pri cenách elektriny sa po novom zohľadňuje stály poplatok podľa toho, či má domácnosť 1-fázový, alebo 3-fázový istič. Na zmenu ističov odberatelia nedostali žiadne prechodné obdobie.

Premiér upozornil, že pre vládu je neakceptovateľné umelé navyšovanie zálohových platieb, ako sa navýšili na strednom Slovensku. Premiér tiež zopakoval tézu, že ľudia nemajú platiť spotrebu vyfakturovanú v novom roku. „Vyprosujem si vyhlásenia všelijakých samozvancov, ako je zväz nejakých dodávateľov energií a podobne, ktorí hovoria, že nech nám ľudia platia. Nemajú čo platiť, pretože tieto faktúry sú neplatné, neexistujú, môžu ich pokojne hodiť do koša. Dostanú všetci nové faktúry, pokiaľ ide o Stredoslovenskú energetiku,“ povedal Fico.

Elektrina na východe: čaká sa na sťažnosti

Ohľadne západu a východu krajiny predseda vlády poznamenal, že Západoslovenská energetika neeviduje reklamácie zo strany spotrebiteľov. „Ak sa však vyskytnú nejaké reklamácie, bude sa okamžite individuálne rokovať a naprávať stav,“ dodal. Východoslovenská energetika eviduje ojedinelé reklamácie. „Tieto riešia individuálne,“ povedal Fico. „Pokiaľ by sa ukázali podobné problémy, tak budeme obdobným spôsobom riešiť aj západ a východ Slovenska,“ dodal premiér.

Stredoslovenská energetika-Distribúcia sa v stredu ohradila proti zaťahovaniu spoločnosti do politického boja, ako aj proti zavádzajúcim tvrdeniam, že spoločnosť sa snažila zmenou cien o navýšenie svojich finančných výnosov. „SSE-D zdôrazňuje, že zmenami v cenníkoch distribúcie elektrickej energie nemalo dôjsť k nárastom finančných výnosov z distribučných činností spoločnosti. Naopak, spoločnosť podľa rozhodnutia o cenách Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR rátala v tomto roku s medziročným poklesom výnosov. Povolené výnosy spoločnosti z distribúcie elektrickej energie za rok 2017 boli plánované na nižšej úrovni aj oproti obdobiu, kedy spoluvlastníkmi spoločnosti boli francúzski akcionári,“ informoval František Čupr, predseda predstavenstva SSE-D.

Podľa neho totiž zmenou tarifnej politiky, ktorú pre SSE-D schválil v novembri minulého roka regulátor, malo dôjsť, naopak, k poklesu cien za distribúciu elektrickej energie pre domácnosti priemerne o 19 percent. V skutočnosti sa však ozývali odberatelia na strednom Slovensku, ktorým prišli domov nové zálohové faktúry za elektrinu zvýšené o stovky percent.

Holjenčík zatiaľ zostáva

V prípade plynu by nové cenové rozhodnutie ÚRSO malo zmeniť stav, keď cez fixné poplatky narástli platby. Plynári popri zlacnení plynu na kúrenie zvýšili stály mesačný poplatok zo 7,75 na 22,20 eura. Odberatelia, ktorí na plyne len varia, mali platiť za kWh 0,04 namiesto 0,06 eura, ale mesačná fixná sadzba išla hore z 2,11 na 2,86 eura. Premiér zmenu cien plynu skritizoval. „Na to nie je žiadny dôvod. Toto rozhodnutie bude takisto postavené na cenových kritériách roku 2016,“ dodal premiér. Reagoval tiež na utorkové uznesenie predsedníctva Slovenskej národnej strany (SNS), ktoré vyzvalo šéfa ÚRSO na vzdanie sa funkcie.

„Ale chcem vás požiadať o porozumenie v tom, že najskôr musíme vyriešiť problém, ktorý tu vznikol. Na prvom mieste sú ľudia, ceny energií, faktúry, toto musíme v tomto okamihu riešiť. Téma zostáva naďalej otvorená. Pokiaľ ide o politické vyhlásenie, my si sadneme s koaličnými partnermi a budeme túto požiadavku objektívne riešiť,“ reagoval premiér. Predsedníctvo SNS tiež poverilo predsedu Andreja Danka, aby na najbližšom koaličnom stretnutí inicioval rokovanie o novele zákona, ktorá do budúcna zakáže zvyšovanie cien energií bez možností vyjadrenia vlády SR či odbornej diskusie, keďže SNS nesúhlasí so zvyšovaním cien energií a žiada o preverenie všetkých krokov, ktoré viedli k zvýhodneniu len jednej spoločnosti. Za SPP a SSE-D je český Energetický a průmyslový holding českého miliardára Daniela Křetínského.

Pri vode boli ľudia zaraďovaní chybne

Premiér tvrdí, že vláda riešila aj ceny vody. Vodári od Nového roka zaviedli nový stály mesačný poplatok, ktorý v závislosti od regiónu pri priemere vodomera 20 milimetrov vychádza od 20 eur do takmer 28 eur za rok. Ak má niekto vodomer s priemerom 25 milimetrov, ročný poplatok môže byť v závislosti od regiónu od 53 až do 324 eur. Do kategórie vodomerov s priemerom 25 mm však nemajú byť zaraďované domácnosti.

„Tu sa bavíme o ľuďoch, ktorí majú vodovodnú prípojku, teda sú na verejných vodovodoch,“ pripomenul Fico a dodal, že vodárenské spoločnosti nie sú v rukách štátu, ale spadajú pod mestá a obce. „Pán predseda Holjenčík informoval, že vodárenské spoločnosti urobili v niektorých prípadoch chyby pri zaraďovaní svojich zákazníkov do odberných skupín. Bol daný veľmi tvrdý metodický pokyn vo vzťahu k vodárenským spoločnostiam, teraz to už naprávajú, lebo nie je žiadny dôvod, aby došlo k zvýšeniu ceny za vodu,“ doplnil v stredu premiér.

© Autorské práva vyhradené

125 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #elektrina