Kauza Gorila stále bez záveru

Ani mrazivé počasie neodradilo pred piatimi rokmi tisícky ľudí od protestov proti korupcii, ktorú popisoval údajný spravodajský spis Gorila. Išlo v ňom o ovplyvňovanie politikov podnikateľskými skupinami, predovšetkým finančnou skupinou Penta počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu.

27.01.2017 20:00
protest, gorila, vazovova Foto: ,
Na piate výročie prvého veľkého protestu Gorila bol opäť protest pred domom na Vazovovej ulici v Bratislave, kde mal byť konšpiračný byt.
debata (54)

V súčasnosti už Gorila nevyvoláva masívne demonštrácie, megakauza však stále nie je vyšetrená a ľudia nevedia, čo bolo v spise pravdivé a čo nie. Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý celý prípad dozoruje, vyšetrovanie nekomentoval. Dodnes nikto z aktérov, o ktorých sa v spise hovorí, nie je obvinený.

Na piate výročie prvého veľkého protestu Gorila bol opäť protest pred domom na Vazovovej ulici v Bratislave, kde mal byť konšpiračný byt, v ktorom sa mali schádzať hlavné postavy škandálu. Prítomná bola len hŕstka ľudí, viac prišlo novinárov a aktivistov, ktorí akciu organizovali. „Sme tu, aby sme ukázali, že sme nezabudli,“ povedala Alena Krempaská, ktorá sa spolupodieľala na organizovaní demonštrácií aj pred rokmi.

Na piate výročie prvého veľkého protestu Gorila... Foto: Robert Hüttner, Pravda
protest, gorila, vazovova Na piate výročie prvého veľkého protestu Gorila prišla pred domom na Vazovovej ulici v Bratislave, kde mal byť konšpiračný byt, len hŕstka ľudí.

Najmohutnejšie protesty sa konali na prelome januára a februára 2012, krátko pred predčasnými marcovými voľbami, keď končila vláda Ivety Radičovej. Polícia pri jednom z nich v hlavnom meste použila proti demonštrantom ťažkoodencov a aj vodné delo. Neskôr sa ukázalo, že niektoré médiá mali spis ešte pred voľbami 2010, nezverejnili ho však. Vládu vtedy zostavili pravicové strany. Po prepuknutí protestov v roku 2012 novinár Tom Nicholson Lidovým novinám potvrdil, že spis sa pokúšal zverejniť už dva roky, ale redakcie, ktorým materiál ponúkal, to odmietli. Konkrétne menoval denník Sme, týždenníky Trend a .týždeň.

V spise, ktorý sa objavil na verejnosti v decembri 2011, sa hovorí o poskytovaní provízií, kupovaní poslancov, predajoch štátneho majetku či dosadzovaní blízkych ľudí do podnikov so štátnou účasťou. Polícia začala kauzu vyšetrovať takmer okamžite. Stále sa však verejnosť nedozvedela výsledok jej práce. Policajný prezident Tibor Gašpar pred dvomi týždňami vyhlásil, že mieni prezentovať, ako dopadlo vyšetrovanie niektorých zo 17 už skončených prípadov.

Doteraz sa však neobrátil v tejto veci na špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorý kauzu dozoruje. Polícia na otázky súvisiace s Gorilou do našej uzávierky neodpovedala. Na sklonku minulého roka odišiel z čela vyšetrovacieho tímu Marek Gajdoš, okrem iného pre spory s Kováčikom.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Gorila