Kriminalita ovplyvňuje ceny nehnuteľností

Bratislava podľa najnovších policajných štatistík za minulý rok už nepatrí medzi mestá s najväčšou zločinnosťou. Niektoré bratislavské okresy však majú zvýšenú mieru majetkovej a násilnej kriminality.

08.02.2017 12:00
debata (4)

Tieto čísla ovplyvňujú aj ceny nehnuteľností v týchto štvrtiach, upozorňujú realitné kancelárie.

V hlavnom meste zaznamenali vlani policajti najviac deliktov v druhom a piatom okrese. Druhý okres zahŕňa mestské časti Ružinov, Vrakuňa a Podunajské Biskupice a kriminalita tu bola najvyššia. Polícia zaevidovala 4 500 deliktov. Prevažovali zločiny na majetku ako vreckové krádeže, vlámania do bytov, odcudzenie auta či bicykla. Týchto trestných činov vyšetrovala polícia vlani 2 163. Násilnej kriminality, kam patria lúpeže, prepady bánk či vraždy, bolo 211.

Piaty okres, ktorý tvoria mestské časti Petržalka, Čunovo, Jarovce a Rusovce, zaznamenal 2 619 trestných činov. Polícia v tomto najľudnatejšom okrese Slovenska vyšetrovala 158 deliktov násilnej kriminality.

Dôvodmi, prečo je najviac kriminality práve v druhom bratislavskom okrese, sú nielen nákupné centrá v Ružinove s veľkými parkoviskami, ktoré môžu lákať zlodejov, ale aj problematické oblasti Vrakune a Podunajských Biskupíc, známe drogovou kriminalitou. Vo Vrakuni ide o známu bytovku Pentagón, kde majú dlhoročný problém s drogovo závislými, ale aj dílermi. Vedenie mestskej časti sa už dlho usiluje, aby v blízkosti otvoril rezort vnútra policajnú stanicu. „Policajné oddelenie by tejto lokalite veľmi pomohlo,“ uviedol hovorca mestskej časti Vrakuňa Tomáš Zajac.

Najväčšie slovenské sídlisko Petržalka zase trpí pre preľudnenosť. Podľa polície problémom je tu anonymita a veľký pohyb osôb. Susedia sa poriadne nepoznajú, pretože množstvo bytov je v prenájmoch.

Minister vnútra Robert Kaliňák je s vývinom kriminality v hlavnom meste spokojný. „Pre mňa je však veľmi dôležité, že Bratislava pred 10 rokmi mávala 20-percentnú objasnenosť, bol objasnený len každý piaty trestný čin, ktorý sa stal na jej území. Vlani bolo vyriešených viac ako 40 percent,“ reagoval Kaliňák s tým, že takéto číslo považuje za mimoriadny úspech metropola akejkoľvek krajiny.

V zahraničí sa podľa máp kriminality ľudia rozhodujú o tom, kde budú bývať, štvrte a regióny sa výrazne líšia cenami. U nás sa tento trend začína uplatňovať až v súčasnosti, hoci mapy kriminality zverejňuje polícia každoročne od roku 2013. Realitné kancelárie zaregistrovali rozdiely v bratislavských okresoch, ktoré kopírujú počet deliktov na ich územiach. „V Bratislave 2-izbový byt stojí okolo stotisíc eur, v nebezpečných lokalitách s vysokou kriminalitou je značne pod túto cenu. Byty v týchto častiach sa predávajú tak do 30-tisíc eur,“ uzavrela Daniela Danihel Rážová z Asociácie realitných kancelárii.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #kriminalita #ceny nehnuteľností