Kiska: Spochybňovať protiruské sankcie je nezodpovedné

Za nezodpovedné označil vo štvrtok slovenský prezident Andrej Kiska spochybňovanie sankcií, ktoré EÚ uvalila v roku 2014 na Rusko po anexii ukrajinského polostrova Krym.

16.03.2017 12:02
Andrej Kiska Foto:
Prezident SR Andrej Kiska počas stredajšej prednášky a diskusie so študentmi Trnavskej univerzity v Trnave.
debata (403)

Proti sankciám sa predtým vyslovil premiér Robert Fico, hoci za dôležitú označil jednotu európskej dvadsaťosmičky v tejto otázke.

„Slovenská vláda sa pripojila a podporuje sankcie zo strany Európskej únie. Neustále spochybňovanie ich významu je z dôvodu chýbajúcej zmeny správania sa ruského vedenia nezodpovedné, ľahkovážne a mätúce tak pre zahraničných partnerov, ako aj pre slovenskú verejnosť,“ povedal Kiska na konferencii o zahraničnej politike Slovenska.

Anexia Krymu a podpora separatistov na východe Ukrajiny zo strany Ruska sú podľa Kisku neakceptovateľnými krokmi, ktoré nemožno ponechať bez odozvy. „Tým, že spochybňujeme sankcie, ako by sme nevedeli odpovedať na základnú otázku, čím ich plánujeme nahradiť a aké majú byť naše ďalšie kroky, aby sme prispeli k riešeniu situácie na Ukrajine,“ povedal Kiska.

Za nezmyselné v minulosti opakovane označil protiruské sankcie premiér Fico, Bratislava podľa neho ale nebude vystupovať proti jednote EÚ.

Kiska tiež vyhlásil, že Slovensko čelí „kremeľskej propagande“ v podobe takzvanej informačnej vojny, voči ktorej krajina podľa neho na rozdiel od svojich susedov robí veľmi málo.

„Informačná vojna je jedným z vážnych ohrození Slovenska a jeho zahraničnej politiky. Žiaľ Slovensko a jeho oficiálne bezpečnostné zložky proti hybridnej vojne a cielenej propagande robia veľmi málo respektíve nerobia takmer nič. Sme terčom, ktorý sa nebráni,“ povedal Kiska.

Dodal, že hybridná vojna spočíva v šírení dezinformácií a poloprávd s masívnym využitím sociálnych médií.

403 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Rusko #sankcie #Andrej Kiska #Krym