Fico: Tí, čo velebia Slovenský štát, klamú

Od odchodu prvého židovského transportu zo Slovenska do nemeckého nacistického koncentračného tábora Auschwitz uplynie v sobotu 75 rokov. Vlak s tisíckou mladých dievčat a žien vypravili zo železničnej stanice v Poprade na takmer istú smrť. Vzdať úctu obetiam prišiel v piatok popoludní premiér Robert Fico.

24.03.2017 15:51
debata
Predseda vlády SR Robert Fico počas kladenia... Foto: SITA, Radoslav Maaš
Robert Fico, kladenie venca, holokaust Predseda vlády SR Robert Fico počas kladenia venca k Pamätnej tabuli prvého transportu slovenských židovských dievčat do koncentračného tábora v Auschwitzi.

„Chcel by som postaviť jednoduchú otázku, kde boli tí predstavitelia Slovákštátu v roku 1942, ktorých tak dnes niektorí velebia a hovoria o nich, ako dobre že nie o svätých, keď bolo možné zorganizovať transport jednej tisícky dievčat a žien do koncentračného tábora smrti? Je to všetko klamstvo, čo šíria niektorí ľudia o Slovenskom štáte. Slovenský štát bol satelit hitlerovského Nemecka a jeho predstavitelia kooperovali s Hitlerom a vrahmi podobného typu. Boli to predstavitelia Slovenského štátu, ktorí často vyznamenávali vojakov-vrahov, ktorí vraždili ľudí na Slovensku a možno aj v zahraničí,“ uviedol Fico na krátkom brífingu.

V komornej atmosfére položil Fico veniec k pamätnej tabuli obetí holokaustu na popradskej železničnej stanici. Obete si uctil aj klasickým židovským spôsobom, položením kamienka na spomienkovú tabuľu. Krátke popoludňajšie zastavenie v Poprade, kde sa oficiálne pietne stretnutie koná od piatkového večera až do nedele, zdôvodnil svojou cestou na rímsky summit.

„Rozhodol som sa prísť aspoň na desať minút a aj týmto spôsobom dať odkaz všetkým tým, ktorí netušia, o čom bol holokaust, netušia, čo sa vlastne dialo v slovenských dedinách, mestách, čo tu vystrájali gardisti a fašisti. Verím, že k takémuto odkazu sa pridajú aj ďalší štandardní politici na Slovensku,“ dodal Fico. Ako povedal, rovno z Popradu odchádza do Ríma.

Podľa riaditeľa Múzea židovskej kultúry Pavla Mešťana sa aj dnes stretávame s genocídami rôzneho charakteru. „Židovská skúsenosť z holokaustu je tu na to, aby sme neustále upozorňovali, že to, čo sa stalo vtedy Židom, sa zajtra, či pozajtra môže stať každému inému. Táto skúsenosť je tu pre budúcnosť, pre ďalšie generácie, aby nezabudli,“ povedal.

Program pietnych podujatí venovaných 75. výročiu transportu

Pietne podujatie k 75. výročiu prvého transportu zo Slovenska do nemeckého nacistického koncentračného tábora Auschvitz, známeho aj ako Osvienčim, na okupovanom území Poľska, potrvá do nedele. Dnes (piatok) večer je pripravený o 18.30 h slávnostný koncert v popradskom dome kultúry pod názvom Vlak bez návratu.

Sobotňajší program sa začne o 13.30 odhalením pamätnej tabule na budove súčasného gymnázia, niekdajších kasární, v ktorých sústreďovali v marci 1942 dievčatá a mladé ženy na prvý transport. V Tatranskej galérii potom premietnu dokumentárny film Žiť na ceste smrti. Je svedectvom Edity Grosmanovej, ktorá odišla prvým transportom a v koncentráku prežila viac ako tri roky.

Po odbornej prednáške o 17. h. slávnostne otvoria výstavu Ivana Kohlera Rezidencia smrti.

Pamiatke obetí prvného transportu v sobotu večer o 20.20, teda v čase, keď 25. marca 1942 odchádzal vlak zo stanice, bude venované zapálenie sviečok na popradskej stanici. Pietne podujatie zakončí v nedeľu o 15. h spomienka spojená s kladením vencov pri pamätnej tabuli obetí holokaustu na popradskej stanici.

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #holokaust #židovský transport #popradská stanica