Zomrel kritik Mečiara, bývalý poslanec František Gaulieder. Zrazil ho vlak

Bývalého poslanca za HZDS a kritika Mečiarovho režimu Františka Gauliedera (66) zrazil nadránom z piatka na sobotu vlak, udalosť sa stala pred Trnovcom nad Váhom (okres Šaľa). Polícia pracuje aj s verziou samovraždy.

25.03.2017 11:03 , aktualizované: 27.03.2017 09:00
František Gaulieder Foto:
František Gaulieder
debata (517)

Podľa televízie Joj zomrel pri Trnovci nad Váhom v okrese Šaľa. Neďaleko miesta, kde sa nehoda stala, našli príslušníci polície auto, v ktorom boli doklady bývalého poslanca za HZDS.

Rodina už dlhšie nemala o ňom správy. Prípadom sa už zaoberá nitrianska polícia, ktorá pracuje taktiež s verziou, že exposlanec NR SR spáchal samovraždu. Ako uviedla Bruchterová, bude vykonaná pitva. „Alkohol nebol príčinou usmrtenia,“ dodala.

Bývalý novinár a pracovník SIS Peter Tóth na svojej stránke Dateľ.sk píše, že Gaulieder zomrel za podozrivých okolností. Odvoláva sa pritom na zdroje oboznámené s priebehom vyšetrovania.

Podozrivé okolnosti

Na stránke Tóth najprv píše o podozrivom zmiznutí exposlanca. V piatok 24. marca išiel navštíviť hrob svojho otca do Trnovca. Približne o 14:30 toho istého dňa telefonicky kontaktoval priateľa, ktorému povedal, že má problém s otváraním dverí na motorovom vozidle. Gaulieder priateľa požiadal, že ak sa mu do 15:00 neozve, aby poňho prišiel a odviezol ho naspäť do Galanty.

Priateľ sa neskôr usiloval telefonicky viackrát s Gauliederom kontaktovať, ale ten už telefón nedvíhal. Neskôr bolo auto bývalého poslanca nájdené zaparkované v Trnovci a prostredníctvom internetovej vyhľadávacej služby bolo zistené, že mobilný telefón Františka Gauliedera sa nachádza v zamknutom aute.

Keď sa rodinným príslušníkom a priateľom podarilo zalarmovať políciu, ku Gauliederovmu autu bol privedený aj služobný pes, ktorému sa však nepodarilo zachytiť žiadnu stopu. Táto okolnosť môže nasvedčovať tomu, že František Gaulieder bol proti svojej vôli vtiahnutý do iného motorového vozidla, a preto policajný pes nemohol zachytiť jeho pachovú stopu. Podozrivé okolnosti zmiznutia vyšetruje polícia.

O niečo neskôr rušňovodič jedného z vlakov, premávajúceho na trati medzi Trnovcom a Šaľou nahlásil, že okolo 2:30 v sobotu ráno do jeho lokomotívy zboku narazil bližšie nešpecifikovaný objekt. Okolo 4:00 polícia na mieste incidentu našla mŕtveho Františka Gauliedera. Podľa zdroja Ďateľ.sk zranenia na tele nenaznačovali tomu, že by si pod vlak ľahol. Taktiež nie je pravdepodobné, že by zranenia spôsobila čelná zrážka s vlakom.

Rúškom tajomstva ostávajú zahalené udalosti viac ako 12 hodín medzi posledným telefonátom Františka Gauliedera s priateľom a nájdením jeho mŕtveho tela na železničnej trati. Ak sa podarí objasniť, čo sa v tomto čase odohralo, s veľkou pravdepodobnosťou bude zodpovedaná aj otázka, či si pán Gaulieder zvolil smrť dobrovoľne alebo zahynul zavinením inou osobou.

Priveľa nejasností

Exposlancovi sa viackrát vyhrážali. Najnovšie vyplávali na povrch „chúlostivé“ fotografie, na ktorých by mal byť. O fotografiách hovoril pre Pravdu bezpečnostný analytik Milan Žitný s tým, že on sám ich nevidel. Zatiaľ nevie povedať, či mohli byť dôvodom na spáchanie samovraždy, o tej však skôr pochybuje. Polícia sa k tejto informácii nechce vyjadrovať. Kompromitujúce fotografie na Gauliedera mali dostať podľa servera noviny.sk galantskí poslanci v obálke.

Žitný pochybuje, že išlo samovraždu, aj keď v hre sú kompromitujúce materiály. „Malo ísť o veľmi chúlostivé fotografie. Ale ja som ich nevidel, takže nebudem zatiaľ špekulovať,“ povedal. Podľa jeho slov sa o dotyčných fotografiách hovorí „aj medzi ľuďmi, ktorí ho poznajú“. Žitný s Gauliederom sa poznali osobne. Na svojej stránke na sociálnej sieti uvádza, že v minulosti spoločne riešili prípad, v ktorom hlavnú úlohu hrali kompromitujúce materiály na istého podnikateľa, ktorého neskôr našli mŕtveho.

Žitný nechce Gauliederovu smrť spájať s mafiou. „Takto by som to neforumuloval, je to príliš príkre, príliš vyhranené, na túto otázku nebudem dnes odpovedať,“ povedal. Dodal však, že Gaulieder ako mestský poslanec bol k veciam kritický a preto mal veľa nepriateľov. V posledných týždňoch sa podľa Žitného vynorilo niekoľko tém, ktoré Gaulieder považoval za výsostne dôležité. „Môžem povedať, že v tejto chvíli pri súčasnom stave informácií sú otázniky okolo jeho samovraždy veľmi veľké,“ dodal.

Gaulieder nekritizoval len Mečiara

Gaulider nekritizoval len vládu Vladimíra Mečiara, ked pôsobil v parlamente za HZDS. Ako poslanec mestského zastupiteľstva v Galante si za posledné roky neraz zobral na mušku viaceré aktivity, ktoré sa v meste robili. Napríklad, termálne kúpalisko Galandia, ktoré pre statiku museli zatvoriť a kritizoval aj rekonštrukciu neogotického kaštieľa, ktoré je v symbole mesta.

To, že je termálne kúpalisko v havarijnom stave zverejnil Gaulieder ešte v roku 2015. Opieral sa o stanovisko statika. Išlo pritom o nové kúpalisko, ktoré bolo v prevádzke len sedem rokov.

Mesto Galanta pritom informovalo, že ide o vykonanie bežných opráv súvisiace s prevádzkou. O vyjadrení statika radnica mlčala.

Na mestskom úrade v Galante visí čierna zástava. Foto: Pravda, Ivan Majersky
gaulieder, smrt, mestsky urad galanta Na mestskom úrade v Galante visí čierna zástava.

Gaulieder vyšiel s pravdou von. Podľa neho v tomto prípade nešlo žiadne hygienické ani estetické úpravy, ale o riešenie statického problému. Viaceré nedostatky aj pochybenia počas výstavby odhalil stavebno-technický prieskum. Výsledkom bolo, že ide o alarmajúci a životu nebezpečný stav.

O prevádzku kúpaliska sa stará obchodná spoločnosť Galandia, jej jediným vlastníkom je mesto Galanta. Primátor Galanty Peter Paška v čase prepuknutia problémov povedal, že Galandia bude predbežne zatvorená 30 dní. Dodnes nie je problém doriešený.

Gaulieder v mestskom zastupiteľstve pracoval vo viacerých komisiách, ako predseda na ochranu verejného záujmu, a ako člen komisie finančnej a správy majetku,  a člen komisie obchodu služieb, cestovného ruchu a regionálneho rozvoja.

Bývalý poslanec parlamentu za HZDS mal veľké plány v súkromí. Podľa denníka Pravda plánoval v rodinnom dome výstavbu bazéna.

Kauza Gaulieder

František Gaulieder sa stal poslancom NR SR v roku 1994, kandidoval za Mečiarovu stranu HZDS. Pre nesúhlas s politikou vládnej koalície 5. novembra 1996 vystúpil z poslaneckého klubu a stal sa nezávislým poslancom. O šestnásť dní neskôr bol z HZDS vylúčený.

20. novembra 1996 dostal vtedajší predseda NR SR Ivan Gašparovič list, v ktorom mu František Gaulieder oznámil, že sa nevzdáva poslaneckého mandátu. HZDS jeho odchodom stratila možnosť blokovať akékoľvek zmeny ústavného charakteru.

Gašparovič o osem dní neskôr dostal ďalší list, ktorý bol podpísaný Gauliederom, v ktorom sa poslaneckého mandátu vzdáva. Tretieho decembra to Gašparovič oznámil médiám. Na druhý deň to však Gaulieder dementoval ďalším listom a upovedomil predsedu NR SR Gašparoviča, že sa ho vzdať nemieni. Aj napriek tomu mu ho koalícia po hlasovaní odobrala.

Deň po vylúčení poslanca z parlamentu o štvrť na jednu v noci na verande jeho rodinného domu v Galante vybuchla nálož z plastickej trhaviny. Našťastie nikoho nezranila.

Gaulieder koncom roka 1996 podal sťažnosť na Ústavnom súde. Ústavný súd v júli 1997 rozhodol, že NR SR porušila Gauliederovo ústavné právo. Štát mu po sťažnosti na Európskom súde pre ľudské práva vyplatil odškodné 30-tisíc eur.

Matovič: Vyhrážali sa mu

Igor Matovič na svojom facebookovom profile tvrdí, že sa Gauliederovi neustále vyhrážali. „Posielajú náboje a podľa jeho FB ešte aj tento pondelok mu hodili do dvora mŕtvu čiernu mačku,“ píše poslanec na svojom profile.

Matovič tvrdí, že jeho smrť nie je náhoda. „Dobro z očí síce svietilo až odzbrojujúco, ale snaha nájsť spriaznené duše v situácii, keď sa vám niekto neustále vyhráža, z nich bola cítiť tiež. K najťažšiemu rozhodnutiu v živote – o smrti – ho dohnali miestni mafiáni,“ píše ďalej poslanec.

Gauliederovi sa v minulosti viackrát anonymne vyhrážali. Koncom roku 2011 dostal v obálke označenej krížom deväťmilimetrový ostrý náboj.

V Galante sa najskôr angažoval ako občiansky aktivista. Neskôr, v komunálnych voľbách v novembri 2014 kandidoval na post primátora. O tento post sa uchádzali šiesti. Skončil druhý za súčasným primátorom Petrom Paškom. Uchádzal sa tiež o funkciu mestského poslanca a získal najviac hlasov.

Ako nezávislý poslanec pôsobil v mestskom zastupiteľstve v Galante. Pracoval aj ako šéf bezpečnosti vo firme Slovak Telecom.

© Autorské práva vyhradené

517 debata chyba
Viac na túto tému: #František Gaulieder