Na Slovensku potvrdili nevyhovujúce mäso z Brazílie

Slovenské úrady odhalili vo väčších obchodných reťazcoch nevyhovujúce mäso pôvodom z Brazílie.

27.03.2017 16:58 , aktualizované: 19:33
debata (104)

V pondelok o tom informovala ministerka pôdohodpodárstva Gabriela Matečná.

Slovensko začalo kontroly brazílskeho mäsa minulý týždeň potom, čo brazílske úrady obvinili miestnych spracovateľov a vývozcov mäsa, že roky predávali pokazené hovädzie a hydinové mäso a podplácali kvôli tomu miestnych hygienikov aj politikov.

Ľudia by sa podľa ministerky pôdohospodárstva... Foto: SITA, Marko Erd
Matečná Ľudia by sa podľa ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej (nominantka SNS) mali v obchodoch aj reštauráciách pýtať, odkiaľ ich mäso pochádza.

„Ukázalo sa, že naša predvídavosť a snaha o ochranu spotrebiteľa bola oprávnená. Kontroly preukázali, že na Slovensku sa nachádzajú dva výrobky brazílskeho pôvodu zapojené do škandálu. Európska únia tvrdila, že takéto produkty v únii nie sú,“ uviedla Matečná.

Predaj zakázali

Podľa ministerky ďalších desať výrobkov nevyhovelo senzorickému hodnoteniu hlavne z dôvodu zmeny farby či obsahu žlče. Išlo najmä o kuraciu pečeň.

Päť vzoriek hydinového mäsa bolo zase zle označených. Testy na prítomnosť konzervačných látok či salmonely slovenskí veterinári ešte nedokončili, predaj nevyhovujúceho brazílskeho mäsa na Slovensku zakázali.

Vzorky naznačujú aj úpravy mäsa solením, to znamená, že nie je kvalitné, soľ sa používa na zakrytie, keď bolo predtým pokazené.
Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej správy

Matečná vyzvala na opatrnosť

„Vzhľadom na závažnosť, vyzývame všetkých spotrebiteľov, aby na obaloch mäsových výrobkov pozorne čítali pôvod mäsa. Taktiež apelujeme na všetkých zákazníkov reštaurácií, ale aj rodičov detí stravujúcich sa v školských zariadeniach, aby sa pýtali na pôvod podávaného mäsa. Tu totiž nesiaha kompetencia kontroly ŠVPS a nedokážeme vylúčiť, že takéto mäso tam mohlo byť distribuované,“ povedala Matečná.

„S ohľadom na počet obyvateľov sme v EÚ krajinou, ktorá dováža z Brazílie veľa mäsa. U hovädzieho mäsa je to 240 ton, alarmujúce množstvo je u hydinového mäsa, a to okolo deväťtisíc ton,“ doplnil na tlačovej konferencii šéf slovenského veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Kontroly pokračujú

Podľa veterinárov výrobky z Brazílie nespĺňali kvalitu, mäso malo zmenenú farbu, zápach, štruktúru aj konzistenciu. Problémové sa ukázali hlavne mrazené kuracie pečienky. „Vzorky naznačujú aj úpravy mäsa solením, to znamená, že nie je kvalitné, soľ sa používa na zakrytie, keď bolo predtým pokazené,“ povedal riaditeľ Štátnej veterinárnej správy Jozef Bíreš.

Mäso bolo podľa neho aj chemicky upravované, čo znamená, že výrobca sa snažil zakryť nákazu salmonelami. Tiež uviedol, že nie všetky baktérie sa chémiou dajú odstrániť. „Na výsledky týchto skúšok sa ešte čaká,“ dodal s tým, že urobili všetko preto, aby také výrobky boli z trhu stiahnuté.

Previerky pokračujú, inšpektori doteraz zakázali predaj 237 druhov výrobkov. Proti niektorým prevádzkam veterinárna a potravinová správa začne správne konania. Koľko ich je a o koho ide, jej riaditeľ nechcel zatiaľ prezradiť.

Veľké reťazce potvrdili predaj brazílskeho mäsa

Podozrivý tovar našli vo viacerých reštauráciách a jedálňach aj hygienici. „Pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva vykonali spolu 1 404 kontrol v 1 362 zaria­deniach spoločného stravovania, pričom v 269 zariadeniach bolo zistené mäso, resp. mäsové výrobky pôvodom z Brazílie,“ spresnila hovorkyňa hlavného hygienika Zuzana Drobová.

Najčastejšie išlo o mrazené solené kuracie prsia bez kosti a kože a kuracie pečienky hlboko zmrazené v celkovom množstve 9 157 kg. Drobová priblížila, že výsledky testov vzoriek, ktoré odobrali, ešte nie sú k dispozícií.

Denník Pravda oslovil päť najväčších obchodných reťazcov. Viaceré uviedli, že nakupujú výrobky z Brazílie. Všetky tieto produkty preventívne z pultov stiahli.

Upozorňovali na to už pred tromi rokmi

Národný expert pre bezpečnosť potravín a štatutár Slovenského združenia ochrany práv pacientov a spotrebiteľov Milan Machalec tvrdí, že dnes nie je problém, aby sa nekvalitné potraviny objavili aj na našom trhu. „Upozorňujem na to už dávno, ešte pred tromi rokmi išlo o nekvalitné hydinové mäso z Brazílie a nič sa s tým neurobilo,“ podčiarkol.

Najhoršie podľa neho je, že také niečo dostávajú na tanier deti a seniori. „Keď si zoberiete výberové konania pre školské jedálne, tak hlavným kritériom nákupu mäsa je cena,“ pripomína expert na bezpečnosť potravín. Konštatoval, že práve dovozové mäso je lacnejšie.

Machalec si myslí, že vysledovať, odkiaľ mäso pochádza, je často ťažké, aj keď to ukladá legislatíva. Potraviny, ktoré sa dovážajú do Európskej únie, by mali byť skontrolované, ale systém zrejme zlyháva. Každá krajina si môže takéto výrobky určitým spôsobom preveriť aj sama. Napríklad na Slovensku by tak mala robiť Štátna veterinárna a potravinová správa. „U nás je takáto kontrola nedostatočná, štátne orgány na to nemajú kapacity,“ doplnil. Podľa neho niektorí výrobcovia alebo dovozcovia nekalé praktiky poznajú aj to využívajú.

Export zastavili

Brazília kvôli afére pozastavila export z 21 závodov na spracovanie mäsa.

Ako ďalej Matečná uviedla, až 80 % mäsa z Brazílie sa dostáva na európsky trh cez Holandsko.

Brazília je najväčší svetový vývozca červeného mäsa a svoje mäsové výrobky, ako aj produkciu vyváža do 150 krajín sveta.

Obvinených sto ľudí

„Výsledkom dvojročnej akcie federálnej polície bolo obvinenie viac ako 100 ľudí z korupcie a brania úplatkov, pozastavenie prevádzky 21 mraziarenských závodov a obvinenie 33 skorumpovaných inšpektorov, ktorí povoľovali spracovanie mäsa po záruke a napadnuté salmonelózou,“ informoval agrorezort.

Európska komisia minulý týždeň zablokovala dovoz mäsa zo všetkých brazílskych závodov vyšetrovaných kvôli korupcii.

Mäso je tretím najväčším exportným artiklom Brazílie po sóji a železnej rude.

© Autorské práva vyhradené

104 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #mäso #ministerstvo pôdohospodárstva #brazílske mäso