Od júna budú obchody počas sviatkov zatvorené. Ste za?

Obchody budú od začiatku júna zatvorené počas šestnástich sviatočných dní v roku. Iba 24. decembra bude povolený maloobchodný predaj do 12:00 hod.

28.03.2017 11:52 , aktualizované: 14:35
debata (175)

Vyplýva to z novely Zákonníka práce, ktorú v utorok schválil parlament. Novelu zákona do parlamentu spoločne predložila skupina poslancov za koaličné strany Smer, SNS a Most-Híd.

V súčasnosti sú pritom obchody povinne zatvorené 3,5 dňa v roku, a to 1. januára, počas Veľkonočnej nedele, 24. decembra po 12:00 hodine a 25. decembra.

Novela nadobudne účinnosť od 1. júna tohto roka.

Pozmeňujúci návrh schválili

Podľa pôvodného návrhu novely pracovného kódexu mali byť obchody otvorené vo Veľkonočný pondelok od 14:00. Parlament však schválil pozmeňujúci návrh skupiny poslancov zo strany Smer, podľa ktorého bude maloobchodný predaj zakázaný celý Veľkonočný pondelok.

Podľa poslanca za Smer Ľuboša Blahu pozmeňujúci návrh vzišiel z kompromisu medzi zamestnávateľmi aj odborármi, podľa ktorých by bol predaj po 14:00 komplikovaný najmä z logistických dôvodov.

Kvety či čerpacie stanice majú výnimku

Zákaz predaja v maloobchode počas sviatkov sa nebude vzťahovať na predaj kvetov počas troch dní v roku. Poslanci za Smer Marián Kéry, Ján Podmanický a Vladimír Matejička totiž presadili pozmeňujúci návrh, podľa ktorého bude predaj kvetov  možný 8. mája, 1. septembra a 1. novembra.

Kéry tento návrh odôvodnil tým, že druhá májová nedeľa sa slávi ako Deň matiek a môže sa sláviť v blízkosti práve dátumu 8. mája. Podľa Kéryho zas 1. septembra by mal byť predaj kvetov povolený, pretože býva dobrým zvykom, že žiaci dávajú na úvod školského roka učiteľkám kvety. Tento návrh teda má umožniť rodičom žiakov určitý komfort. Napokon predaj kvetov bude povolený aj 1. novembra, keď ľudia kupujú kvety, aby nimi vyzdobili hroby.

Výnimku zo zákazu maloobchodného predaja počas sviatkov budú mať aj naďalej čerpacie stanice, lekárne, obchody na letiskách, v prístavoch, v ostatných zariadeniach verejnej hromadnej dopravy a v nemocniciach, či predajne cestovných lístkov a suvenírov.

Podmanický: Je priestor na rozšírenie

Slovensko má podľa poslanca NR SR Jána Podmanického (Smer) ekonomicky na to, aby mohlo uvažovať o väčšom počte dní, keď by nebola povolená práca. Ako povedal v utorok na tlačovej besede, ide však len o jeho osobný názor.

„Môžeme uvažovať o ďalších zmenách, ale každý návrh sa musí prijímať konsenzom. Aplikačná prax v utorok schválenej novely Zákonníka práce ukáže, ako ľudia zákon prijali. Momentálne je nálada taká, aby prešiel tento kompromisný návrh,“ uviedol Podmanický, ktorý patrí k predkladateľom Novely Zákonníka práce.

Podľa Podmanického schválením novely poslanci vypočuli dlhoročné prosby zamestnancov v sektore maloobchodu, aby mali také právo, aké má drvivá väčšina zamestnancov. Zdôraznil, že s výnimkou SaS novelu podporili poslanci naprieč politickým spektrom.

Brigádnici sa prispôsobia

Podľa Podmanického sa novela nedotkne ani brigádnikov, ktorými sú najmä študenti. Študent sa vie rýchlo preorientovať a namiesto maloobchodu sa zamestná ako brigádnik v cestovnom ruchu,“ povedal, pričom upozornil, že samotní zamestnávatelia poukazujú, že v maloobchode je nedostatok pracovníkov.

Spolupredkladateľka novely Edita Pfundtner tiež vyzdvihla, že aj keď návrh podali koaliční poslanci, prešiel aj opozičnými hlasmi. „Teda nie je to koaličný návrh, ale dobrá sociálna zmena,“ uviedla. Pod návrhom boli podpísaní aj poslanci SNS. „Pre nás bolo podstatné pozrieť sa na návrh očami detí, ktoré chcú byť doma cez sviatky s rodičmi,“ uviedol predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák.

175 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #obchod #parlament #NR SR #zákonník práce #sviatok #štátny sviatok