Zmeny na pohotovostiach. Pozrite sa, ako sa dotknú vášho okresu

Pacienti sa od polovice budúceho roka musia pripraviť na zmeny v ambulantných pohotovostiach. Počet tých, ktoré využívajú dospelí, klesne zhruba o štvrtinu, stúpnu poplatky a lekári už pacientom nebudú k dispozícii celú noc. Po 23. h ich zastúpia nemocnice. Aké zmeny prinesie zámer ministerstva do vášho okresu?

24.07.2017 12:37 , aktualizované: 25.07.2017 10:00
debata (42)

Nový systém pohotovostí, ktorý presadzuje minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nom. Smeru), včera odobrila vláda.

Zásahy obsahuje novela zákona o zdravotnej starostlivosti, prejsť musí ešte parlamentom. Novela by mala platiť od novembra 2017, zavádzať do praxe sa bude postupne. „Touto úpravou sa zabezpečí odstránenie problémov v praxi, optimalizácia siete a skvalitnenie služieb,“ avizuje ministerstvo zdravotníctva.

Ambulantné pohotovosti, ktoré zatiaľ poznáme pod názvom lekárska služba prvej pomoci (LSPP), nebudú fungovať celú noc do rána 7. h, ako si na to pacienti zvykli, ale len do 23. hodiny. O akútne prípady a život ohrozujúce stavy sa majú po tomto čase postarať záchranky a urgentné príjmy v nemocniciach.

Potrebu poskytovania pohotovostnej služby nemožno hodnotiť na základe jej vyťaženosti v určitej dobe.
referentka Košického kraja pre styk s médiami a verejnosťou Katarína Jantošovičová

Výška poplatku sa v ambulancii zvýši len kozmeticky, z 1,99 eura na 2 eurá. Ak bude pacient následne poslaný na vyšetrenie do nemocnice, platiť ho nemusí. Oveľa väčší skok bude na urgentoch v nemocniciach. Navrhovaných desať eur budú platiť tí, ktorí neprídu s akútnym problémom. Rezort to vníma ako preventívne opatrenie. „Našou snahou je znížiť zaťaženie urgentných príjmov a ústavných pohotovostných služieb,“ zdôvodnil.

Minister Drucker sľubuje, že rýchla pomoc v ambulancii bude dostupná takmer v každom okresnom meste. Jeho návrh počíta so 73 pre dospelých, dnes ich je 95, a so 61 ambulanciami pre deti a dorast, tých je v súčasnosti 73. Pôvodný zámer bol oveľa radikálnejší, pre dospelých ich malo zostať len 50.

Ministerstvo zdravotníctva sľubuje, že... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
pohotovost, lekarska lohotovostba sluzba, pacient, lps Ministerstvo zdravotníctva sľubuje, že ambulantná pohotovosť bude takmer v každom okresnom meste.

„Zmena systému pohotovostí je jednoznačným prínosom pre lekárov,“ zhodnotil všeobecný lekár Zoltán Hajdú, odborný zástupca poskytovateľa LSPP pre dospelých v Dunajskej Strede. Lekári už dlhodobo poukazujú na to, že po desiatej hodine večer pacientov ubúda a v ambulanciách sedia často zbytočne.

Navyše po nočnej službe, ktorú im pod hrozbou sankcie prikazuje zákon, musia nastúpiť ráno do svojej ordinácie. S novým fungovaním pohotovostí sú podľa dunajskostredského lekára spojené aj niektoré praktické veci, ktoré treba vyriešiť. „Kto zabezpečí obhliadky mŕtvych, ktoré robili lekári na pohotovostiach?“ spýtal sa Hajdú. Až čas podľa neho ukáže, aký bude mať zmena ambulantných pohotovostí dosah na pacientov.

Prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová si myslí, že novela nejde proti pacientom. „Navrhovaný desaťeurový poplatok na urgentoch má pacientov naučiť odlišovať ambulantnú od akútnej starostlivosti, ktorú si vyžaduje náhle a rýchle zhoršenie zdravotného stavu,“ mieni Lévyová.

Aj naďalej podľa nej bude platiť, že pacienta v akútnom stave ošetria bez akéhokoľvek poplatku. „Urgenty boli preťažené neakútnymi pacientmi, ktorí blokovali tých v ohrození života. Nesmie sa stávať to, že kým vyšetria neurgentných pacientov na základe poradia, aby na to niekto vo vážnom stave doplatil,“ zdôraznila šéfka asociácie s tým, že v tejto oblasti bude ešte potrebná edukácia.

zväčšiť Foto: Pravda
pohotovosti, pohotovost, lspp

Podľa šéfa Asociácie súkromných lekárov Mariána Šótha je súčasná sieť hustá a ekonomicky a prevádzkovo neudržateľná. Asociácia by súhlasila aj s väčším škrtmi, než aké navrhuje Drucker. „Nie sme spokojní s uvažovanou pevnou sieťou, ktorá sa oproti pôvodným návrhom výrazne rozšírila. Menší počet dobre vybavených pohotovostných am­bulancií pri zachovaní ich primeranej dostupnosti považujeme za lepší,“ reagovala asociácia.

Ambulantné pohotovosti budú po novom rozdelené do dvoch sietí, pevnej a doplnkovej. Služba v pevnej sieti bude pre lekárov povinná a ministerstvo stanovilo, v ktorých mestách musí byť. Doplnková sieť bude fungovať na báze dobrovoľnosti a môže byť zriadená tam, kde nebude stačiť pevná.

Pohotovosť bude zabezpečovať poskytovateľ – tzv. organizátor na základe povolenia, ktoré získa cez verejnú súťaž. Platiť by malo šesť rokov. Rozpis služieb bude organizátor predkladať župe mesiac dopredu. Ak služby v pevnej sieti nedokáže zabezpečiť, túto úlohu preberie samosprávny kraj. Práve župy, ktoré sú zodpovedné za fungovanie ambulantných pohotovostí, mali k novele najviac výhrad.

Košický samosprávny kraj si myslí, že niektoré zmeny budú mať v praxi negatívny vplyv na kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti na úkor pacienta. Poukazuje napríklad na skrátený čas nočnej služby, kraj navrhoval ponechať súčasný 24-hodinový model.

„Potrebu poskytovania pohotovostnej služby nemožno hodnotiť na základe jej vyťaženosti v určitej dobe. Dominujúcim faktorom by malo byť to, aby poskytnutie zdravotnej starostlivosti v rámci pohotovostnej služby bolo v prípade potreby k dispozícii,“ priblížila referentka pre styk s médiami a verejnosťou Katarína Jantošovičová.

Za „šťastné“ riešenie nepovažuje župa ani zavedenie doplnkovej pohotovosti v rozsahu najmenej dvoch hodín v čase medzi 16. a 23. h. „Z ekonomického hľadiska to nepokryje fixné náklady organizátora LSPP na jej prevádzku,“ dodala Jantošovičová. Hoci bude doplnková pohotovosť dobrovoľná, do praxe to podľa košickej župy môže priniesť množstvo problémov pri rozpisovaní a vykonávaní samotných služieb.

Zmeny na pohotovostiach

  • bude existovať tzv. pevná sieť – ambulantná pohotovosť má byť zriadená takmer v každom okresnom meste.
  • Dostupná bude v pracovných dňoch od 16. do 23. h a v dňoch pracovného pokoja od 7. do 23. h. Ak sa na tom poskytovateľ dohodne so župou, môže fungovať celú noc až do 7. h rána nasledujúceho dňa.
  • môže existovať aj tzv. doplnková sieť – vznikať bude v regiónoch podľa potreby. Musí fungovať nepretržite najmenej dve hodiny v pracovných dňoch medzi 16. a 23. h a nepretržite najmenej dve hodiny v dňoch pracovného pokoja medzi 7. a 23. h.
  • poplatok na ambulantnej pohotovosti stúpne zo súčasných 1,99 eura na 2 eurá. Pacient ho neplatí:
  1. príde na ošetrenie bezprostredne po úraze (netýka sa to prípadov, ak úraz vznikol v dôsledku užitia alkoholu, drog alebo lieku, užitého iným spôsobom, ako bolo odporučené lekárom)
  2. ak bol následne prijatý do ústavnej starostlivosti
  3. ak je pacientom maloleté dieťa, o poskytnutie zdravotnej starostlivosti žiada zariadenie, v ktorom je umiestnené na základe rozhodnutia súdu alebo orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately
  • poplatok na urgentnom príjme stúpne zo súčasných 1,99 na 10 eur. Pacient ho platí v prípade, ak u neho nepôjde o akútny stav a dôjde tak k zneužitiu služby. Pacient ho neplatí:
  1. príde na ošetrenie bezprostredne po úraze (neplatí, ak úraz vznikol v dôsledku užitia alkoholu, drog alebo lieku, užitého iným spôsobom, ako bolo odporučené lekárom)
  2. ak bol následne hospitalizovaný
  3. ak je pacientom maloleté dieťa, o poskytnutie zdravotnej starostlivosti žiada zariadenie, v ktorom je maloleté dieťa umiestnené na základe rozhodnutia súdu alebo orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately
  4. ak poskytnutie zdravotnej starostlivosti trvalo viac ako dve hodiny

Bratislavský samosprávny kraj vyčíta predloženej novele zákona, že neobsahuje nový spôsob organizácie pohotovostných lekární. „Hoci v súčasnosti existuje rozpisovanie pohotovostných lekární, aj naďalej zostane pre chorého pacienta problémom návšteva pohotovostnej lekárne, ktorá môže byť vzdialená aj desiatky kilometrov od zariadenia ambulantnej pohotovostnej služby alebo ústavnej pohotovostnej služby,“ podotkla hovorkyňa bratislavskej župy Lucia Forman.

Novela podľa nej aj naďalej zachová chaos v poplatkoch a neprinesie prehľadné pravidlá pri platbách pacientov. Na druhej strane oceňuje, že ministerstvo vrátilo do zákona výjazdovú (návštevnú) službu, ktorú pôvodne navrhovalo zrušiť.

Všeobecných lekárov sa netýkajú iba zmeny v poskytovaní pohotovostnej služby. V novele zákona zasiahlo ministerstvo aj do ich ordinačných hodín cez deň. Po novom budú mať povinnosť poskytovať ambulantnú zdravotnú starostlivosť minimálne 30 hodín týždenne, teda šesť hodín denne. Dvakrát do týždňa budú ošetrovať pacientov do druhej hodiny popoludní.

„Zvýšili sme dostupnosť všeobecných praktických lekárov tak, aby nemohli pacienti povedať, že počas dňa nemali dostupného všeobecného praktického lekára,“ uviedol Drucker. Ministerstvo navrhuje prísnejšie pokuty za neoprávnené vyberanie poplatkov, napríklad za objednanie na vyšetrenie. Lekárom za takéto praktiky môže hroziť pokuta až do výšky 16 596 eur.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Tomáš Drucker #poplatky na pohotovosti