Zahraničie reaguje na Ficov ťah: Ide mu o budúcnosť, jeho ponuka je zlý vtip

Informáciu o stredajšej ponuke slovenského premiéra Roberta Fica rezignovať priniesla väčšina európskych novín.

15.03.2018 09:21
debata (284)
Reakcie zahraničných spravodajských portálov na... Foto: Die Welt, The Guardian, Telegraph, idnes.cz / screenshot
fico kolaz Reakcie zahraničných spravodajských portálov na Ficovu podmienečnú demisiu.

Nemecký denník Die Welt stredajšie Ficovo oznámenie, že za určitých podmienok podá demisiu, označil za „zlý vtip“. Podľa britského serveru The Telegraph protivládne protesty na Slovensku pripomínajú nežnú revolúciu z roku 1989, ktorá ukončila éru komunizmu v Československu.

„Fico bojuje o politické prežitie. Sú tu paralely s nežnou revolúciou. Súčasná (slovenská) vláda úplne stratila kontakt s realitou rovnako ako komunistický režim nepochopil, čo sa dialo v roku 1989,“ citoval britský server politologičku Soňu Szomolányi z Univerzity Komenského v Bratislave.

Britský portál pripomína, že slovenská vláda funguje v krízovom režime od februárových vrážd novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. The Telegraph ďalej poukázal na Ficovo dlhé pôsobenie v politike v čase stabilnej ekonomickej situácie a očakávaného štvorpercentného hospodárskeho rastu v tomto roku.

Noviny The Guardian upozornili, že malá koaličná strana Most-Híd tlačí na predčasné voľby. Fico to ale zatiaľ odmietal s tým, že ak sa dostane k moci súčasná opozícia, nastane chaos.

Zlý vtip

Die Welt k situácii napísal: „Znelo to, ako by Fico skutočne vyvodil dôsledky z politickej krízy, v ktorej sa jeho krajina po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nachádza. Pri bližšom pohľade je ale jasné: Ficovo oznámenie je len zlý vtip.“

Fico ponúka svoju demisiu. Má však podmienky.

Ak by prezident Andrej Kiska vyhovel premiérovým podmienkam, znamenalo by to, „že (takmer) všetko zostane po starom“. Miesto toho, aby prevzal zodpovednosť, snaží sa ju Fico podľa nemeckého denníka presunúť na prezidenta.

Ide o viac

Ficov „šachový ťah“ je podľa Die Welt jeho poslednou nádejou. Keby totiž jeho strana Smer vládla ďalej až do roku 2020, mohla by nad ním držať ochrannú ruku. Ficovi teraz ide o viac než o jeho úrad.

„Ide mu o jeho reputáciu – a v neposlednom rade aj o jeho budúcnosť,“ napísal Die Welt v komentári. Demonštranti v uliciach slovenských miest sa totiž chcú vysporiadať s minulosťou, požadujú nezávislé vyšetrovanie a tresty. „Robert Fico tomu chce všetkou silou, ktorá mu ešte zostala, zabrániť,“ dodal nemecký denník.

284 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Most-Híd #vládna kríza 2018