Kiska nebude druhý raz kandidovať za prezidenta, plány v politike má aj naďalej

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska nebude druhý raz kandidovať za prezidenta. Oznámil to v utorok krátko po jednej hodine popoludní.

15.05.2018 13:01
Andrej Kiska, kandidatúra Foto: ,
Prezident Andrej Kiska oznámil, že sa nebude po druhý raz uchádzať o prezidentskú funkciu.
debata (785)

„Pozval som vás, aby som odpovedal na otázku, ktorú dostávam v posledných týždňoch veľmi často. Približne takto pred rokom som sľúbil, že rozhodnutie, či budem opäť kandidovať v prezidentských voľbách poviem najneskôr v septembri tohto roka. Dnes chcem preto verejnosti oznámiť, že sa nebudem uchádzať druhý raz o funkciu hlavy štátu," povedal Kiska v prejave, ktorého celé znenie prinášame.

"Na moje rozhodovanie vplývalo viacero okolností. Nikdy som sa netajil tým, že rodinný život je pre mňa veľmi dôležitý. V uplynulom roku sme v rodine zažili šťastné aj tragické udalosti. Oboje mi pripomenuli, že čas strávený s najbližšími, s manželkou, s deťmi či rodičmi je nenahraditeľný. Ak má náš život mať zmysel, nemôžeme ich odsúvať na vedľajšiu koľaj.

Rovnako však rozumiem zodpovednosti za dôveru, ktorú mi ľudia dali vo voľbách v roku 2014. A rozumiem aj tomu, že hoci som voličov požiadal o jeden mandát, mandát na päť rokov a nikdy som o opätovnej kandidatúre nehovoril, reprezentujem hodnoty a postoje mnohých ľudí, ktorí by si priali, aby som sa o funkciu prezidenta uchádzal opäť. Som si vedomý toho, že Slovenská republika potrebuje sebavedomú hlavu štátu, ktorá sa nebude báť postaviť za hodnoty modernej slobodnej demokratickej krajiny.

Moje rozhodnutie však silne ovplyvnilo niečo oveľa zásadnejšie a nečakané. Nepresvedčivá a pritom arogantná reakcia vlády na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyvolala najväčšiu kríza dôvery v štát v histórii moderného Slovenska. Práve preto som považoval za správne ísť na hranu úlohy prezidenta v našom ústavnom systéme. Nikdy som nevolal po posilnení právomocí prezidenta, ale nikdy som si ani nemyslel, že raz ich budem musieť použiť spôsobom, akým som to robil pri ústavných sudcoch alebo pri rekonštrukcii vlá­dy.

Jedným z hlavných dôvodov, prečo som pred piatimi rokmi kandidoval, bolo vrátiť dôveru občanov k inštitúcii prezidenta a vytvoriť konštruktívnu protiváhu vládnej moci.

Ako prezident sa snažím prispieť k tomu, aby vládni politici plnili sľuby, riešili skutočné problémy a dosahovali presvedčivé, hmatateľné výsledky. Zapojil som sa aj do politických sporov, ktoré som považoval za dôležité pre formovanie charakteru našej krajiny. Tieto rozhodnutia neľutujem. Som presvedčený že vždy je dôležité postaviť sa za demokratické, európske, spravodlivé Slovensko. Za Slovensko pre ľudí.

Ale pravda je, že v úrade prezidenta som sa stal súčasťou aj konca jednej politickej éry. Udalosti posledných mesiacov vyústili do pádu vlády, a osobitne do ukončenia pôsobenia dlhoročných v minulosti vo svojich pozíciách nedotknuteľných politikov.

Táto éra napísala príbehy konfrontácie, nahromadila množstvo zápasov a emócií. Vždy som konal na základe vnútorného presvedčenia, so svojim najlepším vedomím a svedomím v prospech správnej veci. Mal som množstvo priaznivcov, ktorým budem vždy vďačný za podporu. Rozumiem a pripúšťam, že niektoré moje rozhodnutia a pozície zanechali aj negatívne emócie. Ich súčasťou je aj podozrievavosť a predsudky istej nie malej časti verejnosti k tomu, že som sa ako nadstranícky prezident zapojil do politických súbojov.

Bude lepšie, ak si úrad prezidenta neponesie tieto príbehy konfrontácie do ďalšieho obdobia. Podľa mňa je správne, aby si občania budúci rok vybrali prezidenta, ktorý neponesie ťarchu zápasov, ktoré som ja viedol. A preto Slovensko bude v roku 2019 voliť nového prezidenta bez mojej účasti. Ako prezident upozorňujem na problémy, ktoré sú pre ľudí na Slovensku a jeho budúcnosť rozhodujúce. Ale pravda je, že v dôležitých otázkach stojíme na mieste už príliš dlho a bez výsledkov. Slovensko je krajinou, kde mnoho ľudí s nostalgiou spomína na minulosť, pretože ich nikto nedokázal nadchnúť pre súčasnosť a ponúknuť im obraz lepšej budúcnosti. Dnešní politici Slovensko nevedú k spoločnosti s dostupnejším zdravotníctvom, moderným školstvom, dôveryhodnou políciou a spravodlivým štátom.

Žiaľ, ale až otrasná vražda dvoch ľudí mnohým naplno otvorila oči a odhalila, aké dôsledky môže mať zlyhávajúci štát a skorumpovaná vládna moc. Akým zásadným podozreniam musíme v krajine s nedôveryhodnými inštitúciami čeliť.

Slovensko nie je rovnakou krajinou, akou bolo pred vraždou. Zažili sme traumu, ktorá našu spoločnosť mení. Preto, keď hovorím o konci jednej éry, netvrdím, že veci verejné sú v lepšom stave ako pred mesiacom alebo dvoma. Ale hovorím o prebudenej verejnosti, ktorá už nemieni tolerovať neporiadok a nespravodlivosť, a ktorá volá po slušnejšej krajine, po slušnom Slovensku.

Povedal som to niekoľkokrát a dnes to zopakujem. Na začiatok novej, lepšej éry nestačí iba zmena vlády. Slovensko potrebuje zmenu štýlu vládnutia. Zásadnú zmenu štýlu vládnutia. A cítim osobnú zodpovednosť za to, aby som takejto zmene pomohol. Politický zápas, ktorý som začal v roku 2014, nepovažujem za skončený. Chcem preto dnes oznámiť aj to, že budem premýšľať, ako najlepšie využiť autoritu a dôveru veľkej časti verejnosti. Aby som aj po konci môjho pôsobenia v úrade prezidenta v budúcom roku prispel k začiatku novej politickej éry na Slovensku. Aby som pomohol spojiť tých, ktorí sú nielen ochotní, ale aj schopní vládnuť zodpovedne a slušne.

Viac o týchto plánoch poviem po komunálnych voľbách do konca roka.“

© Autorské práva vyhradené

785 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #prezidentské voľby 2019