Postrach Považia sa snaží naťahovať čas

Výpočet trestných činov, z ktorých je obvinený Miroslav Maslák (39) a jeho kumpáni, trval vyše hodiny. Na trenčianskom okresnom súde by malo vypovedať takmer sto svedkov a 27 súdnych znalcov. Obžalovaným hrozia tresty do dvadsať rokov.

21.09.2018 20:00
maslák Foto: ,
Miroslav Maslák, šéf organizovanej skupiny.
debata (11)

Maslák si vyslúžil prezývku Postrach Považia. V rokoch 2002 až 2007 nakázal kumpánom podpáliť niekoľko desiatok áut, dal porozbíjať výklady rôznych obchodov, plánoval útok na policajta, od podnikateľov chcel, aby sa vzdali prevádzok. Obžaloba hovorí aj o porušovaní domovej slobody, niekoľkonásobnom vydieraní, nedovolenom ozbrojovaní.

zväčšiť Spolu s Maslákom sú obžalovaní ďalší traja muži... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
maslák Spolu s Maslákom sú obžalovaní ďalší traja muži ako jeho komplici a vykonávatelia jeho rozkazov.

Pojednávanie sa začalo v piatok až na štvrtý pokus, dôvodom sú Maslákove námietky a obštrukcie. Tie tvoria dokonca prvé tri zväzky jeho spisu. Aj tentoraz požiadal o ukončenie pojednávania, pretože došlo k zmenám v obvineniach. Pôvodne bola celá skupina obvinená aj zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny, tento skutok však prekvalifikovali na založenie organizovanej skupiny. Sudca jeho trestnú vec vylúčil na samostatné konanie a pojednávanie s troma komplicmi pokračovalo. Tí sa ku skutkom priznali, pričom dvom hrozí trest 10 až 20 rokov a poslednému maximálne tri roky.

Maslák je neustálymi námietkami a pripomienkami známy. „Obštrukcie majú dvojaký zmysel. V dôsledku prieťahov sa znižuje spoločenská nebezpečnosť činu, a teda aj trestná sankcia, a po druhé, čím viac času prejde, tým menej si svedkovia pamätajú a tým ich výpovede strácajú na dôveryhodnosti,“ povedal zdroj z prostredia súdu.

Na súde bude svedčiť 87 svedkov či poškodených a 27 znalcov. Vypovedať bude aj svedok v utajení. „To bol teror, niekoľkoročný horor, v Považskej Bystrici a v okolí za tie roky takmer denne niečo horelo. Stačilo, že sa na neho niekto škaredo pozrel, a už mu horelo auto,“ povedal jeden zo svedkov.

Maslák pred šiestimi rokmi utiekol pred stíhaním do Čiech. Založil si firmu Final Solution (Konečné riešenie) a spolu s kumpánmi začal vydierať podnikateľov, poškodzovať ich majetok a sledovať ich rodiny. Český súd ho v roku 2013 odsúdil na desať rokov, ktoré si odpykáva na Slovensku. U nás chodí Maslák na súdy v Trenčíne, Považskej Bystrici aj v Bratislave, kde sa zodpovedá za útok na verejného činiteľa, keď mal päsťou udrieť vyšetrovateľa. Podľa znalcov je nadpriemerne inteligentný, výborne sa orientuje v Trestnom zákone. Na Európskom súde pre ľudské práva vysúdil od Slovenskej republiky odškodné za súdne prieťahy.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #mafia #súdny proces #Miroslav Maslák