VIDEO: Kontroverzná novinka: Zamestnanec bude môcť zverejniť plat

Slovenské firmy už možno nebudú môcť zakázať zamestnancom rozprávať sa o výške svojich miezd. Už s príchodom nového roka majú získať pracujúci ľudia lepší prehľad o tom, koľko peňazí na rovnakých pracovných pozíciách zarábajú ich kolegovia.

19.11.2018 17:25
debata (47)
Video

Ľudia tak zistia, či je naozaj pravdou, že vo firme nikto nezarába tak dobre ako oni, a ak im šéf nehovoril pravdu, môžu rozbehnúť rokovanie o zvyšovaní mzdy. Zároveň bude osobným rozhodnutím každého jedného zamestnanca, či kolegovi povie, alebo nepovie výšku svojho platu. Pre firmy môže byť novinka nepríjemná, keďže na pracovisku môže zverejňovanie platov vyvolať rozbroje. Návrh môže tak v parlamente vyvolať búrlivú debatu.

„Od začiatku nového roka firmy nebudú môcť svojim zamestnancom zakázať s kolegami sa rozprávať o výške svojich platov,“ povedal hovorca ministerstva práce Michal Stuška. Od prvého mája tohto roku musia firmy v pracovných inzerátoch uviesť aj výšku nástupnej mzdy. Navyše, podľa zákona nesmú novému zamestnancovi zaplatiť menej, ako uviedli v pracovnom inzeráte. „Toto opatrenie pomohlo zvýšiť tlak na rast miezd. Zamestnanci totiž vidia, ako sa v iných podnikoch zarába na ich pracovných pozíciách a v prípade nespokojnosti môžu odísť ku konkurencií alebo si dohodnúť zvýšenie platu u svojho existujúceho zamestnávateľa,“ dodal Stuška.

Podobný účinok sa čaká aj od možnosti zrušenia zákazu informovania o výške mzdy. Zamestnanci sa totiž ľahšie dozvedia, koľko vo firme zarábajú na rovnakých pracovných pozíciách ich kolegovia. „Uzákonenie bude znamenať, že kto sa o svojich mzdách baviť nechce, nemusí, ale kto tak robiť chce, môže. A nikto ho už za to nebude môcť disciplinárne riešiť alebo vyhodiť zo zamestnania,“ uviedlo na svojej stránke občianske združenie Pracujúca chudoba. Práve jemu sa po dohode s politikmi podarilo presadiť zverejňovanie miezd v pracovných inzerátoch a najnovšie pravdepodobne presadí aj možnosť slobodne rozprávať o výške svojej mzdy.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #zverejňovanie príjmov