Neurochirurgovia z Kramárov sú šokovaní z obvinení Kalavskej

Zamestnanci Neurochirugickej kliniky Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) adresovali poslancom NR SR, verejnosti a aj samotnému ministerstvu zdravotníctva ďalší list, v ktorom upozorňujú na zastrašovanie zo strany vedenia nemocnice.

17.01.2019 11:37
debata (38)

Neurochirurgovia upozorňujú, že sú šokovaní z obvinení rezortu zo šírenia poplašnej správy. „Je nám zároveň znemožnené komunikovať s médiami, predložiť dôkazy a uviesť veci na pravú mieru,“ uvádza sa v liste.

Pacienti podľa nespokojných zamestnancov majú právo „byť informovaní o situácii na klinike objektívne, pravdivo a bez cenzúry.“

„Týmto prosíme všetkých kompetentných, aby sa zasadili o to, aby nám bolo umožnené o situácii informovať ľudí na Slovensku, a aby sme mohli o súčastnosti a budúcnosti nášho pracoviska, ako aj neurochirugickej liečby v Bratislave verejne diskutovať,“ uvádza sa v závere listu.

zväčšiť Druhý list zamestnancov neurochirurgie UNB.
neuro list Druhý list zamestnancov neurochirurgie UNB.

Zamestnanci hovoria o kolapse

Neurochirurgii hrozí kolaps, napísali zamestnanci kliniky v prvom liste, ktorý adresovali poslancom parlamentu začiatkom tohto týždňa. Podľa neho pacientov nie je kde operovať a môže sa stať, že nebude mať kto ošetrovať. „Približne pred dvoma týždňami sa nám naraz pokazili dva z troch operačných stolov, tieto stoly majú vyše 20 rokov, čo je pre prevádzku našej kliniky doslova katastrofálna situácia. Nateraz z dôvodu absencie operačných stolov posúvame operácie pacientov s nádormi mozgu vrátane detí, oddelenia sa prepĺňajú a nervozita pacientov i personálu každým dňom narastá," opisujú pracovníci.

Rezort zdravotníctva uviedol, že situáciu sleduje. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru) sa následne stretla s generálnou riaditeľkou Univerzitnej nemocnice Renátou Vandriakovou. „Generálna riaditeľka uistila ministerku, že daná klinika je schopná poskytovať adekvátnu zdravotnú starostlivosť a pacient necíti obmedzenia,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Sľubujú špičkové vybavenie

Podľa Eliášovej v jeseni dostalo pracovisko viaceré špecializované prístroje. „Na kliniku bude čoskoro inštalované nové špičkové prístrojové vybavenie, najnovšie prístroje v prvom štvrťroku, najneskôr do prvej polovice tohto roka," vyrátala hovorkyňa. Lekári však tvrdia, že na prístroje čakajú neprimerane dlho a že ich list ministerke zdravotníctva zostal bez ohlasu.

Prvý otvorený list zamestnancov vedenie Univerzitnej nemocnice Bratislava označilo za šírenie poplašnej správy. „Pacientov by sme chceli ubezpečiť, že zdravotná starostlivosť na klinike neurochirurgie je zabezpečená," zdôraznila hovorkyňa nemocnice Eva Kliská. Podľa nej riaditeľka Vandriaková problém s operačnými stolmi riešila hneď, ako sa o tom dozvedela. „V rámci konkrétneho riešenia sa zaobstaranie operačného stola bude riešiť zápožičkou, ktorá bude trvať po dobu úspešne ukončeného procesu verejného obstarávania operačných stolov," dodala Kliská.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Kramáre #Univerzitná nemocnica Bratislava #Andrea Kalavská #neurochirurgická klinika