Nová veľvyslankyňa USA u Čaputovej. Zo Slovenska je nadšená. Pozrite si video

Nová veľvyslankyňa Spojených štátov na Slovensku Bridget Brinková sa stretla so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

20.08.2019 12:31
debata (256)

VIDEO: Pozrite si vo videu TV Pravda prijatie novej veľvyslankyne USA v SR Bridget Brinkovej v prezidentskom paláci, čo povedala nová veľvyslankyňa prezidentke Zuzane Čaputovej.

Video

Nová veľvyslankyňa Spojených štátov na Slovensku Bridget Brinková absolvovala v pondelok nástupnú návštevu u šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka. V utorok 20. augusta odovzdala poverovacie listiny do rúk slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej v prezidentskom paláci.

Na Slovensko pricestovala 15. augusta, ako skúsená odborníčka na európsky a euroázijský región. „Som nadšená, že mám príležitosť slúžiť vo vašej nádhernej krajine. Okrem našich spoločných záujmov sme veľkými fanúšikmi hokeja!“ povedala pri vymenuvávacom ceremoniáli slovenskému chargé d'affaires Jozefovi Polakovičovi. Manželom novej veľvyslankyne je Brit.

Brinková spomenula príbeh pretrvávajúceho transatlantického spojenia, ktoré je súčasťou jej rodiny. „Takmer pred osemdesiatimi rokmi babička môjho manžela Ada McIntyre prežila Blitz v Manchestri, zatiaľ čo jej manžel Bernard McIntyre, ako člen kráľovského námorníctva, statočne pomáhal pri evakuácii vojakov uväznených v Dunkirku. Na inom bojisku sa mladý lekár americkej armády Donald Brink dvakrát venoval veliteľovi americkej armády vo vojne v Európe. V jednom prípade bol spolu s ďalšími dvoma lekármi prizvaný k fyzickým testom na určenie jeho spôsobilosti byť povýšený a získať štvrtú hviezdu,“ uviedla Brinková na stránke Veľvyslanectva USA na Slovensku.

„Podľa rodinného podania môj starý otec meral krvný tlak generálovi Eisenhowerovi a ten bol trochu vysoký. "Generál“ povedal starý otec, „ľahnite si na pár minút a myslite na niečo príjemné.“ Poslúchol ho a môj starý otec mohol oznámiť, že generál Eisenhower prešiel fyzickym testom. Zvyšok, ako sa hovorí, je história. Generál Eisenhower bol povýšený, stal sa architektom vojenského ťaženia v Normandii a neskôr prezidentom Spojených štátov. Generál Eisenhower sa tiež stal prvým najvyšším veliteľom spojeneckých síl v NATO," dodala Brinková.

Bridget A. Brinková má titul bakalár z Kenyon College v americkom štáte Ohio a dva tituly magisterského stupňa Master of Science z London School of Economics and Political Science (LSE), ktorá patrí k najznámejším vysokým školám v oblasti práva, ekonómie a spoločenských vied.
V skoršom období svojej kariéry Brinková viedla úsilie o znovuzjednotenie Cypru a riešila konflikty na Balkáne. V rokoch 1997 – 1999 pracovala ako konzulárna úradníčka na veľvyslanectve Spojených štátov v srbskej metropole Belehrad.

Pôsobila v Rade pre národnú bezpečnosť (2009 – 2010), kde riadila koordináciu politiky pre Egejskú oblasť (Turecko, Grécko a Cyprus) a pre Kaukaz (územie medzi Čiernym morom a Kaspickým morom). Rada je hlavným poradným orgánom amerického prezidenta v otázkach národnej bezpečnosti, armády a zahraničnej politiky.
Pôsobila ako zástupkyňa veľvyslanca v gruzínskom Tbilisi (2011 – 2014) a v Taškente v Uzbekistane (2014 – 2015). Takisto viedla delegácie Spojených štátov v medzinárodných diskusiách o zdĺhavých konfliktoch v Gruzínsku a Moldavsku.
Naposledy pracovala ako zástupkyňa štátneho tajomníka pre otázky Európy a Eurázie na americkom ministerstve zahraničných vecí (2015 – 2018). Venovala sa politickému vývoju vo východnej Európe a na Kaukaze. Vo svojej pôsobnosti mala aj koordináciu politiky na Ukrajine.
Brinková hovorí po rusky a srbsky, ovláda aj základy gruzínčiny a francúzštiny. Americké ministerstvo zahraničných vecí jej udelilo osem ocenení za vynikajúcu prácu.

Z histórie veľvyslanectva USA na Slovensku

Po druhej svetovej vojne vzniklo prvé diplomatické zastúpenie Spojených štátov na Slovensku 1. marca 1948, len niekoľko dní po nástupe komunistického režimu (25. februára 1948). Vicekonzul Claiborne Pell, ktorý otvoril generálny konzulát v Bratislave, tu pôsobil len šesť mesiacov. Celá misia bola donútená ukončiť činnosť 27. mája 1950. Vzťahy sa obnovili po novembri 1989. Claiborne Pell spoločne s veľvyslankyňou Spojených štátov v Československu Shirley Templeovou-Blackovou opäť otvorili americký konzulát 27. mája 1991, presne 41 rokov od jeho zatvorenia.

© Autorské práva vyhradené

256 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #veľvyslanec USA #prezidentský palác