Odkaz Nežnej revolúcie zosobňujú aj tohtoroční laureáti Bielej vrany

Tohtoroční laureáti Bielej vrany zosobňujú aj ideály Nežnej revolúcie a svedčia o tom, aké sú dôležité a aké sú aktuálne aj v súčasnosti. Sú nimi Mária Sisáková, Milan Hudák, Eduard Marek a Branislav Tvarožek. Aliancia Fair-play a Via Iuris udeľujú ocenenie ľuďom za obhajobu verejného dobra často napriek prekážkam. O výsledkoch 12. ročníka ocenenia informovala Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play.

17.11.2019 21:11
debata (23)
Na snímke laureátka ocenenia Biela vrana Mária... Foto: TASR, Jakub Kotian
SR november89 Biela vrana laureáti ocenenia odovzdávanie BAX Na snímke laureátka ocenenia Biela vrana Mária Sisáková, dôchodkyňa z malej dedinky Zbudza pri Michalovciach, ktorá zachránila susedom pozemky a odhalila ich podvodné prevody.

Príbeh Márie Sisákovej podľa slov Wienk ukazuje, že každý sa môže zasadiť o verejné dobro. „Pani Sisáková odhalila podozrivé prevody pôdy náhodou – všimla si nepokosenú lúku. Potom sa dôsledne pýtala a pozerala do verejných databáz,“ priblížila.

Na snímke laureát ocenenia Biela vrana Milan... Foto: TASR, Jakub Kotian
SR november89 Biela vrana laureáti ocenenia odovzdávanie BAX Na snímke laureát ocenenia Biela vrana Milan Hudák z Moldavy nad Bodvou, ktorý sa pred rokmi stal spolu s ďalšími 30-timi spoluobčanmi obeťou policajnej razie a namiesto poctivého vyšetrenia prípadu sa dočkal obžaloby za krivú výpoveď.

Druhý laureát Hudák figuroval v razii v Moldave nad Bodvou. Podľa slov členky rady Bielej vrany Marty Šimečkovej nebol zásah doteraz dostatočne vyšetrený. „Naopak, najmocnejší tohto štátu a jeho najvýznamnejšie inštitúcie popierajú jeho nezákonnosť. V tejto situácii sa obžalovaní vlastne stávajú disidentmi vo vlastnej krajine,“ podotkla.

Na snímke laureát ocenenia Biela vrana... Foto: TASR, Jakub Kotian
SR november89 Biela vrana laureáti ocenenia odovzdávanie BAX Na snímke laureát ocenenia Biela vrana 102-ročný celoživotný skaut Eduard Marek.

Tretím a štvrtým ocenenými sú politickí väzni 102-ročný Eduard Marek a 94-ročný Branislav Tvarožek. Ich príbehy podľa slov člena rady Daniela Pastirčáka obsahujú obrovskú silu a nádej. „Postavili sa krutým totalitám v čase, keď na to mohli doplatiť životom. Oboch postihlo gestapo, ale aj komunistický režim. Obaja zaplatili obrovskú cenu v najtvrdších väzeniach a potom aj roky trvajúcim tlakom režimu,“ zhodnotil Pastirčák.

Na snímke laureát ocenenia Biela vrana 94-ročný... Foto: TASR, Jakub Kotian
SR november89 Biela vrana laureáti ocenenia odovzdávanie BAX Na snímke laureát ocenenia Biela vrana 94-ročný Branislav Tvarožek.

Wienk zhodnotila, že v čase 30. výročia Nežnej revolúcie pripomínajú príbehy ocenených obrovskú hodnotu slobody aj dôležitosť starať sa o ňu. „Zároveň upozorňujú na to, že ani 30 rokov po prevrate nežijeme v spoločnosti, kde sú právo a spravodlivosť rovnako dostupné pre všetkých. Ocenenie preto získali štyria laureáti, ktorí tieto odkazy stelesňujú,“ dodala.

Laureátov aktuálneho 12. ročníka vybrala Rada Bielej vrany, ktorá hodnotila nominácie predložené organizátorom ocenenia. Členmi Rady sú: novinár Tomáš Němeček, herečka Táňa Pauhofová, kazateľ Cirkvi bratskej Daniel Pastirčák, právnička a zástupkyňa Via Iuris Eva Kováčechová, riaditeľ známeho kultúrneho centra Stanica-Záriečie zo Žiliny Marek Adamov a publicistka a zakladateľka Amnesty International na Slovensku Marta Šimečková.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Biela vrana #laureáti