V Bratislave našli ďalšiu mŕtvu ženu, obhliadajúci lekár vylúčil cudzie zavinenie

Ďalšie mŕtve ženské telo našla vo štvrtok 21. novembra bratislavská polícia v druhom bratislavskom obvode. Pre tlak, pod ktorým sa polícia nachádza po brutálnej vražde mladej angličtinárky Violy, ktorú našli mŕtvu 11. novembra, sa vo štvrtok rozhodla informovať. Predstavitelia z krajského Policajného zboru vylúčili akúkoľvek súvislosť týchto dvoch prípadov. Zdôraznili, že žiaden sériový vrah neohrozuje spoločnosť.

21.11.2019 14:52 , aktualizované: 17:35
debata (70)

„Cieľom zvolania tejto tlačovej besedy je aj fakt, že v dnešný deň vo veľmi skorých ranných hodinách na priedomí druhého bratislavského obvodu bolo nájdené telo ženy. Bola prítomná aj rýchla zdravotná pomoc a snažila sa ženu oživiť, čo sa však nepodarilo,“ povedal riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Adrián Pavlík. Doplnil, že vzhľadom na stanovisko obhliadajúceho súdneho lekára pri druhom prípade vylúčili cudzie zavinenie a že táto tragédia nemá žiaden súvis s brutálnou vraždou Violy. Druhú ženu identifikovali, ide o 28-ročnú Bratislavčanku. Nariadená bola pitva.

Kauzu zavraždenej 34-ročnej angličtinárky vyšetruje pracovný tím, ktorý bol špeciálne vytvorený z elitných policajtov. Sú v ňom kriminalisti z druhého bratislavského okresu, operatívne sú vyčlenené aj zložky Prezídia Policajného zboru so svojimi špecialistami, takisto experti z kriminalisticko-expertízneho ústavu. Najväčšou prioritou policajtov je momentálne vyriešiť tento prípad. Pavlík jednoznačne vylúčil sériového vraha a ubezpečil ľudí, že sú v bezpečí.

Viac informácií k prípadu krajský riaditeľ poskytnúť nechcel. „Tieto moje slová alebo to, že tu sedíme a prezentujeme skutkový stav, sleduje aj druhá strana, sleduje nás aj páchateľ,“ zdôvodnil Pavlík.

Zástupca odboru kriminálnej polície krajského riaditeľstva Milan Maškara dodal, že ak im to situácia v priebehu vyšetrovania umožní a nastanú zmeny, verejnosť si zaslúži byť informovaná. Maškara potvrdil, že vykonali desiatky procesných úkonov vrátane výsluchov, prehliadok i zaistenia stôp.

Bývalý kriminalista Matej Snopko hovorí, že pri objasňovaní takéhoto činu netreba odkrývať karty. „Verejnosť má právo byť informovaná, no dôležité je, že médiá pozorne sleduje aj páchateľ. Čím viac vie, tým lepšie môže unikať pred spravodlivosťou,“ tvrdí. Na druhej strane je podľa neho morálnou povinnosťou polície informovať o výskyte takéhoto brutálneho vraha v danom regióne. „Aby boli ľudia ostražití, pomohli pátraniu a aby dostali návod, ako sa chrániť,“ zdôraznil Snopko. Prízvukuje, že do dolapenia zločinca si treba dávať pozor. „Napr. nechodiť sama po takýchto miestach, neodchádzať s neznámym človekom či nenasadať s ním do auta,“ priblížil bývalý kriminalista. Istota policajtov, že nejde o výčin sériového vraha či recidivistu, môže podľa neho súvisieť aj s nejakými dôkazmi, ktoré už majú k dispozícii.

V pondelok 11. novembra ráno o deviatej hodine našli robotníci ležať 34-ročnú Violu M., rodáčku zo Sniny, na kope železnej rudy. Záchranári sa pokúšali ženu oživiť, po ceste do nemocnice zomrela. Bola podchladená, dobitá, mala početné zranenia na celom tele. Obeť mala dobité členky, akoby bola niekde uviazaná. Opuchy a modriny sa začali objavovať až po tom, čo sa jej telo počas resuscitácie začalo zahrievať. Privolaný súdny lekár cudzie zavinenie nevylúčil ani nepotvrdil. Mala zlomený stavec a podľa všetkého mohla byť znásilnená. Napriek chladnému počasiu bola naľahko oblečená, mala sukňu, silonky a sveter, topánky ležali 50 metrov od nej, pri sebe nemala žiadne doklady. Pátranie po nej bolo vyhlásené v utorok 12. novembra a v ten deň ju identifikovali.

Viola bola učiteľkou v jednej z bratislavských jazykových škôl, fotografka a modelka, popri tom študovala na Filozofickej fakulte UK Bratislava. Deň pred vraždou mala mať blízko prístavu výstavu fotografií.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #vražda