Kočnera potápa aj Tóth

Hlavné pojednávanie v najsledovanejšom súdnom procese v novodobých dejinách Slovenska pokračovalo tretím dňom. Z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sú obvinení Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Miroslav Marček a Tomáš Szabó. Dvaja poslední sa zodpovedajú aj z vraždy podnikateľa Petra Molnára z Kolárova. Miroslav Marček sa v pondelok ku všetkému priznal a viac sa pojednávaní nebude zúčastňovať. Kočner sa v pondelok priznal len k nedovolenému ozbrojovaniu, účasť na vražde poprel. Andruskó v utorok za objednávateľa vraždy označil podnikateľa Mariana Kočnera. Na pojednávaní sa už nezúčastňuje ani Alena Zsuzsová.

15.01.2020 08:45 , aktualizované: 19:51
debata (1584)

Prečítajte si online spravodajstvo z 1. dňa procesu a z 2. dňa procesu.

19:57 Predsedníčka súdu prerušila hlavné pojednávanie do 20. januára.

Dnešné pojednávanie trvalo jedenásť hodín.

19:53 Predsedníčka súdu ukončila výsluch Dučáka. Ten z miestnosti odišiel.

19:47 „Ja som Marošovi požičal to auto na dobré slovo. Bola to dohoda na šesť mesiacov. Maroša zavreli a nemohol mi ho vrátiť,“ výsluch vedie prokurátor Turan a stále sa so svedkom rozpráva o auto značky Mercedes.

19:42 Advokát Kvasnica sa svedka pýtal na auto mercedes.

19:26 Otázky sa teraz pýta Daniel Lipšic. Dučák odpovedá Lipšicovi, že s Kočnerom spolupracovali na Pezinskej skládke.

19:11 Júlia Vestenická sa pýta Dučáka, aký mal vzťah s Petrom Tóthom. „Trpel som ho, lebo bol v blízkosti Maroša. Zo začiatku som ho obdivoval, pretože napísal tie knižky o Cervanovej, teraz však pochybujem, že sú pravdivé,“ vyjadril sa Dučák.

„On sa tváril ako veľký big šéf,“ opisuje Dučák koktavým hlasom.

19:06 Dučák hovorí o Kočnerovi len v dobrom.

„Kuciak mi volal jedenkrát. Potom som si zablokoval jeho číslo, bolo mi to nepríjemné,“ povedal Dučák a vysvetlil, že mu volal kvôli kauze Technopolu.

18:40 Dučák bol prekvapený, keď v novinách videl fotku mercedesu, ktoré daroval v minulosti Kočnerovi. „Bolo zaparkované pred domom pani Zsuzsovej,“ uviedol zvláštne okolnosti okolo luxusného auta. Cíti sa byť oklamaný, pretože Kočner mu povedal, že to auto bude pre niekoho iného.

Dučák sa so Zsuzsovou stretol, keď jej odovzdával zásielku. Krabicu, riadne zabalenú a previazanú si u neho odložil obžalovaný Kočner. "Mal som ju asi mesiac. Potom som dostal pokyn, že mám prísť do Báču a že tú krabicu si odo mňa vyzdvihne osoba na parkovisku.

Svedok nevedel, čo je v nej, no vypovedal, že bola ťažká. Podľa výpovede Petra Tótha v nej malo byť 200 000 eur na úplatok.

18:33 „S Marošom Kočnerom sa poznám asi tridsať rokov“ začala výpoveď Dučáka.

Na lavicu svedkov si sadol ďalší dlhoročný priateľ a spolupracovník obžalovaného Kočnera Jozef Dučák st. Tento podnikateľ je známy i z kauzy Technopol, o ktorej písal aj zavraždený novinár Kuciak.

Video: Daniel Lipšic považuje výpoveď Petra Tótha za dôveryhodnú.

Video

18:26 Peter Tóth skončil po vyše deviatich hodinách svoju výpoveď a opustil pojednávaciu miestnosť.

Vypovedať ide Jozef Dučák.

18:20 Kočner sa prihlásil. Chce sa vyjadriť k slovám Daniela Lipšica.

Slovo dostal advokát Kvasnica.

Kvasnica má za to, že Tóth sa stal súčasťou obludného sveta Mariána Kočnera a až neskoro si všimol, ako ďaleko to zašlo. Kvasnica považuje jeho výpoveď za dôveryhodnú a myslí si, že Tóth ani len netušil, že sledovanie Jána Kuciaka môže viesť k jeho vražde.

18:15 Na rozdiel od obžalovaného Kočnera, právny zástupca Kuciakovcov Daniel Lipšic si myslí, že svedok Tóth bola jedna z najbližších osôb Mariana Kočnera a nemá žiaden dôvod klamať.

18:06 Kočner odhodlaným hlasom vyvracia časti Tóthovej výpovede. Uviedol, že cez advokáta Šabíka sa k nemu žiadne motáky nedostali, pretože bol dva týždne na dovolenke mimo Slovenska.

„Blížia sa voľby a pán svedok nám tu urobil krásnu predvolebnú agitáciu, neviem síce pre koho, ale pospomínal tu prokurátorov, politikov a viacerých ľudí. Kto klame raz, klame dvakrát, keď klame dvakrát, nie je dôveryhodný a pán svedok dneska klamal niekoľkokrát,“ ukončil Kočner svoju reakciu na dnešnú vyše deväťhodinovú Tóthovú výpoveď.

17:57 „Pán svedok Tóth dnes upravil svoje predošlé výpovede a upravil ich po tom, ako obhajoba upozornila na možnú manipuláciu s telefónmi,“ Kočner sa vyjadruje k Tóthovej výpovedi.

Napáda jeho výpoveď, že sa na viacerých miestach líši. V spise uvádzal podľa neho Tóth iné fakty ako teraz pri výpovedi. Ide napríklad o farbu telefónu alebo skutočnosť, kde ho našiel.

„Pán svedok aj napriek tomu, že sme boli spolu na týždňovej dovolenke v Chorvátsku nevie uviesť, kto s nami bol. Je to asi preto, lebo by tie osoby mohli potvrdiť, že sme sa počas rozhovorov nikdy nebavili o Jánovi Kuciakovi. Pán svedok klame,“ znie odhodlaný hlas obžalovaného Kočnera.

17:50 Marek Para, advokát obžalovaného podnikateľa upozornil súd, že našli rozpory medzi Tóthovou výpoveďou pred vyšetrovateľmi a pred súdom.

Predsedníčka senátu však zamietla tento návrh z dôvodu, že svedok dnes už vo výpovedi vysvetlil rozpor.

17:27 Kočner sa pýta svedka.

Podozrievavo sa Kočner opýtal svedka, či od roku 2015 zhromažďoval o ňom akékoľvek informácie či údaje, za účelom odovzdania tretej osobe, či už za úplatu alebo nie za úplatu. „Nikdy som takéto niečo nerobil. Nikdy som takúto úlohu nemal. Všetko, čo som vedel, som vedel od vás,“ vysvetlil svedok.

17:22 Súd pripustil vykonanie dôkazu, ktorý navrhol obžalovaný Kočner.

Para ukázal písomný dokument všetkým zúčastneným.

Išlo o záznam operatívneho vyťaženia svedka – bol ním práve Peter Tóth.

17:12 Senát súdu sa dlhšie radil, nakoniec ustanovili prestávku na päť minút.

Kočner navrhol súdu listinný dôkaz. Ako oboznámil sieň prokurátor Novocký, má ísť o vizualizačný obsah USB kľúča, ktorý tvoril prílohu zápisnice o výsluchu utajovaného svedka. Novocký proti tomuto návrhu podal námietku. Advokát Kočnera mu oponoval. S názorom Paru súhlasil aj Kvasnica z dôvodu, aby nevznikli podozrenia, že sa obžalovaný nemal právo riadne obhajovať.

16:54 Predsedníčka senátu oznámila, svedkovia Miroslav Kriak a Štefan Mlynarčík budú kvôli pokročilému času vypočutí 22. januára o 13-tej hodine. Dnes bude vypočutý ešte svedok Jozef Dučák st.

Pri odchode bol Kriak mierne nahnevaný. Podal si však ruku s vypovedajúcim Tóthom, ktorý sedí na lavici svedkov.

16:46 Tótha vypočúvajú už od deviatej hodiny rána a stále mu kladú otázky.

16:30 Predsedníčka súdu stanovila 15 minútovú pauzu.

16:07 Určitú obavu o svoj život mám," uviedol Tóth na otázku, či sa kvôli svojej výpovedi nebojí.

15:52 Tóth dostal od Kočnera približne dvadsať motákov. Zachovali sa len štyri, ostatné skartoval. Väčšinou šlo o odkazy o Kočnerovom stave. „AVE je silný, AVE má dobrú náladu a podobne,“ vysvetlil svedok obsah motákov s tým, že AVE bolo označenie pre Kočnera. Mali byť medzi nimi aj také, v ktorom Kočner žiadal niektoré veci overiť, bežné prevádzkové veci ale najmä odkazy pre SIS Aliho, čo bolo krycie meno pre Alenu Zsuzsovú.

15:40 Lipšic chcel od svedka vedieť, kto je Michal T. spomínaný v motáku. Ako svedok vypovedá, má to byť Michal Truban – predseda Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. V motáku je toto meno spomínané ako niekto, kto mal Kočnerovi pomôcť oslobodiť sa z väzby.

V ďalšom motáku boli spomínaní Robert Fico, ústavný sudca Mojmír Mamojka i Norbert Bödör.

15:25 Svedok vypovedá už od deviatej hodiny. Teraz približuje osobu Norberta Bödöra.

Kočner sa asi prvýkrát pozrel smerom k verejnosti.

15:17 „Kočner je veľmi pomstychtivý, ale nikdy by mi nenapadlo, že jeho pomstychtivosť zájde až k vražde,“ zamyslel sa svedok.

15:10 „Áno, voči novinárom, ktorý písali o Kočnerovi a jeho veciach negatívne, pociťoval nevôľu a boli súčasťou zoznamu sledovaných novinárov,“ odpovedal na otázku, či v zozname boli hlavne novinári, ktorí písali proti obžalovanému podnikateľovi.

„Pre mňa bol zlom na základe správania pani Zsuzsovej a pána Kočnera a presvedčil ma, že boli zapletení do vraždy Jána Kuciaka. Pre mňa je ľudský život posvätný. Sám mám tri deti a viem si predstaviť, čo prežívali rodičia zavraždených,“ odpovedal na otázku Lipšica, prečo sa rozhodol vypovedať proti Kočnerovi. Jeho odpoveď rozplakala Zlaticu Kušnírovú a rozcítila i otca zavraždeného novinára. Ešte dodal, že vraždu považoval ako akúsi zradu a v Kočnerovi sa sklamal. Bral ho ako priateľa a Tóth sa cíti byť podvedeným.

14:59 „O smrti Kuciaka som sa dozvedel hneď, ako o tom informovali médiá. Kočnera som kontaktoval cez aplikáciu Threema hneď nato. Kočner mi odpovedal, že Kuciak sa mal zapliesť do nejakej veci, že nejakí Rusi sú v tom. Potom sme mali aj telefonát cez Threemu, v ktorom mi povedal, že by musel byť hlupák, keby sa na tom podieľal,“ túto spontánnu reakciu obžalovaného prijal Tóth s úľavou.

Predsedníčka súdu sa ďalej pýta na reláciu Na pranieri.

14:53 Kočner prerušil svoje otázky, pretože chce, aby súd do dokazovania zahrnul i isté dôkazy, ktoré Kočner hľadá so svojím advokátom v spise.

Zatiaľ sa advokátka Zsuzsovej Vestenická pýta na vzťah Kočnera s dcérou jej mandantky, na výšku svedka.

Tóth jej ozrejmil, že utajovaným svedkom bol na svoju žiadosť. Pýta sa aj na fotky zhotovované pri paparazzovaní.

14:26 Kočner sa pýta Tótha k motákom.

Opýtal sa aj, kto bol ešte na dovolenke v Chorvátsku v roku 2016 okrem Tótha a jeho manželky a Kočnera s manželkou. „Váš pes Brenda,“ znela odpoveď, po ktorej bolo v sieni počuť smiech.

Predsedníčka súdu svedka napomenula za ironickú odpoveď.

„Vy ste mi na tie moje motáky odpovedali,“ pýta sa Kočner.

„Áno, ja som vám napísal na mojom počítači odpoveď, vytlačil na mojej tlačiarni, odovzdal som ich Šábikovi,“ odpovedal Tóth. Spresnil, že spravidla dostal Kočner odpoveď do dvoch dní.

Ďalej nevie svedok uviesť, kto je Fero – osoba z motáka.

Tóth pri výpovedi a odpovedi na Kočnerove otázky obžalovanému vyká.

14:09 Kočner žiadal sledovať právnika Daniela Lipšica, generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ale napríklad i poslanca Richarda Sulíka.

14:09 „Marian Kočner už niekedy koncom decembra 2017, začiatkom januára 2018 povedal, že paparazzovanie neprináša žiaden osoh a zvažuje to ukončiť. Niekedy vo februári mi napísal smsku, že dočasne pozastavuje paparazzovanie“ informuje Tóth.

14:00 „Máte nejaký vzťah nenávisti, obavy z pomsty k pánovi Kočnerovi či iným obžalovaným osobám?“ pýta sa Para.

„Nič takéto nepociťujem,“ znie súdom odpoveď svedka.

Otázkami Marek Para zisťuje, aké zadania mali presne dostávať k paparazzovaniu novinárov, či boli nejaké špeciálne požiadavky.

13:58 Advokát Para sa ide pýtať svedka Tótha v mene obžalovaného.

Keď to Tóth počul, pozrel sa na Kočnera.

13:54 Tóth presne špecifikuje a popisuje mobily a USB kľúče.

Obžalovaný podnikateľ si stále vymieňa papieriky s advokátom Parom.

13:50 „Dnes som sa od svedka dozvedel tretiu verziu ako sa dostal k mobilnému telefónu. On tvrdí, že strieborný, tu vidíme, že je čierny. Okrem iného uviedol, že mobil iPhone Bentley osobne odovzdal vyšetrovateľovi Petrovi Juhásovi. Veľmi pochybné získanie druhého telefónu a tri rozličné verzie,“ vyjadril sa Kočner k dôkazom.

13:43 Predsedníčka súdu vysvetlila, že tieto vecné dôkazy neboli vyradené, len neboli zahrnuté do dokazovania, neboli podľa nej špecifikované.

Na dnešnom pojednávaní ich prokurátor Novocký špecifikoval, opísal a zahrnú sa do dokazovania. Ide o mobilné telefóny a USB kľúče.

Vecné dôkazy ukazuje prokurátor zúčastneným.

Kočner si už viackrát vymenil so svojím advokátom papier, cez ktorý si dopisujú.

13:30 Postupne sa všetci schádzajú do súdnej siene. Na súde sa nachádza už aj Milan Kriak – údajný šéf organizácie, ktorá slúžila na sledovanie novinárov.

Obžalovaný Kočner vošiel do súdnej siene s miernym úsmevom na perách.

Pokračuje sa s výpoveďou Tótha, ktorá trvá už vyše tri hodiny.

Ešte pred prestávkou žiadal prokurátor Novocký predložiť vecný dôkazy, napríklad USB kľúče, mobilné telefóny. Advokát obžalovaného Kočnera Marek Para túto žiadosť namietol.

12:34 Predsedníčka súdu prerušila pojednávanie do 13:30.

12:30 „Alias SIS Alino a prezývka Dušan Keményi bolo označenie pre Alenu Zsuzsovú,“ informuje Tóth. Menovaného Keményiho poznali obaja s Kočnerom.

12:23 Prokurátor prečítal ďalšie Kočnerove motáky.

Niekdajší blízky priateľ dnes obžalovaného Mariana Kočnera mu každou vetou priťažuje. Všetky štyri prečítané motáky identifikoval, opísal a jednoznačne potvrdil, že ich dostal od advokáta Šábika vždy po tom, ako prišiel z návštevy z väzenia od Kočnera.

12:04 Prokurátor Novocký požiadal o predloženie ďalších listinných dôkazov.

Súd pripustil a zahrnul do dokazovania overené fotokópie – štyroch papierových odkazov, ktoré boli vydané 26. novembra 2018 utajeným svedkom č.1.

Novocký prečítal prvý moták, ktorý mal Kočner poslať z väzenia. Motáky posielal cez advokáta Šábika.

Kočner sa celý čas radí so svojím advokátom Parom.

Tóth potvrdil, že moták mu priniesol advokát Andrej Šábik.

„Pán Šabík mi vždy povedal, že bol pozrieť vo väzbe Kočnera a že mi posiela nejaké odkazy,“ vypovedá Tóth.

„Je evidentné, že Kočner sa snažil ovplyvňovať tunajší súd. Súd, nie senát, to prosím aj zaprotokolovať,“ reagoval na motáky Kvasnica.

11:59 Prokurátor Novocký navrhol aj svedkovi Tóthovi predložiť vecný dôkaz – fotografie zo spisu, ktoré predložili včera Andruskóovi.

Tóth fotografie spoznal a pomenoval. Bol na nich Ján Kuciak.

11:39 „Marian Kočner sa o Jánovi Kuciakovi vyjadroval hanlivo…“ odpovedá Tóth na otázku predsedníčku súdu, že ako sa Kočner pred ním o zavraždenom vyjadroval ešte pred vraždou. Chcela od neho konkrétne výrazy, aj hanlivé, Tóth ich však ťažko vyslovoval.

„Nazýval ho trtkom, kkt v*j**aný,…“ uvádza Tóth.

Rodičom zavraždeného novinára sa to ťažko počúva a otec Jozef pohoršene krúti hlavou.

„Hlavne na dovolenke v Chorvátsku sa Kočner ostro vyjadroval ku Kuciakovi. Z jeho rozprávania bolo cítiť nenávisť. Spájal to s tým, že Kuciak o ňom písal,“ opisuje Kočnerovo správanie k zavraždenému novinárovi a postoj k nemu.

Podľa svedka Kočnerovi nešlo do hlavy, prečo sa novinár venuje práve jeho osobe a nie iným, keď je ich tu na Slovensku veľa.

11:32 „Vtedy mi Bödör povedal, že ja som to síce platil, ale ešte som to nevidel,“ uviedol svedok svoj prvý kontakt v auguste 2018 s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom, s ktorým sa však viac nestýkal.

11:30 Predsedníčku súdu zaujíma, aké mená boli na zozname novinárov, ktorých mali sledovať.

„Ján Kuciak na požiadavku Mariana Kočnera, potom takí, ktorí mali kontakt s Lipšicom, Monika Tódová, Matúš Burčík, Štefan Hríb, Eugen Korda,…“. Pri vymenúvaní mien predsedníčka senátu Tótha prerušila.

11:34 „Postupne mi odkrýval svoj svet. Zistil som, aké má kontakty, že sa najčastejšie stýka s Norbertom Bödörom, rôznymi politikmi. Neviem, či som ako prvý po dlhej dobe kontaktoval ja jeho alebo on mňa,“ spomína si spätne, kto sa komu intenzívnejšie ozýval.

11:17 Tóth sa vyjadril, že dovolenka s Kočnerom mu veľa dala a dodatočne rozumie viacerým vetám, ktorú mu vtedy Kočner medzi rečou povedal. Jedna z nich bola aj o potrebe zabitia nejakého novinára.

11:12 Tóth bol na Kočnerovej jachte na dovolenke v Chorvátsku v júni 2017. Parafrázuje slová Kočnera, ktorý mu mal povedať, že keby sa fyzicky zlikvidoval a odstránil jeden novinár, všetci by sa zľakli a bol by pokoj.

11:06 Tóth opisuje, ako po zadržaní vtedy ešte podozrivých z vraždy na južnom Slovensku kontaktoval šéfa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana. Tóth mu povedal, že disponuje dokumentmi, mobilnými telefónmi a rôznymi skrytými vecami Mariana Kočnera.

10:54 Tóth popisuje ako sa dostal k USB kľúčom, mobilom, písomnostiam Mariana Kočnera.

Tóth opisuje tlačovú besedu ku kauze zmenky, kedy sa svedok ozval dcére Kočnera Karolíne s tým, že by bolo dobré „poupratovať v byte“. Vtedy bol už Kočner vo väzbe. Tóth nechcel aby sa citlivé veci dostali na verejnosť, tak si bol všetko zobrať do bytu Kočnera, ktorý mu odomkla upratovačka.

10:47 Súd pokračuje. Tóth pokračuje vo výpovedi.

10:30 Predsedníčka senátu vyhlásila prestávku.

10:26 „Konanie Aleny Zsuzsovej, ako mi písala, ma utvrdilo v tom, že títo dvaja ľudia spolu zosnovali a objednali vraždu Jána Kuciaka,“ končí svoju detailnú výpoveď Tóth s jasným verdiktom.

Ako uviedol, v deň razie v Kolárove a Chotíne, pri ktorej polícia zadržala Andruskóa, Szabóa, Marčeka sa žena z Komárna začala intenzívne Tóthovi ozývať s tým, že potrebovala vedieť či „AVE“ nemá nového spoluväzňa, či za ním nechodí nový advokát a pod. Prezývka „AVE“ patrila Marianovi Kočnerovi a po zadržaní od ženy z Komárna viac správy nechodili, vtedy Tóth pochopil, že ide o obžalovanú.

10:25 Tóth všetko ukazoval svojej manželke a konzultoval s ňou všetky motáky, smsky a hovory okolo osoby Mariána Kočnera i Aleny Zsuzsovej.

10:17 „Marian Kočner mi asi pred pätnástimi rokmi povedal, že navštevuje vešticu,“ začína Tóth výpoveď o motákoch, ktoré mu z väzenia posielal Kočner. Kočner svedka upozorňoval, aby meno Aleny Zsuzsovej nikdy nehovoril do telefónu a nikde nespomínal a aby jej nedal najavo, že vie, že je to ona keď za ňou pôjde.

„Alena Zsuzsová nie zbožňuje, ale zbožšťuje ho,“ informuje Tóth o tom, že sa obžalovaná o Kočnerovi vyjadrovala len v superlatívoch.

10:11 „Keď bola Zsuzsová zadržaná, Kočner mi telefonoval z väzby. Povedal mi, že on nikoho v Komárne nepozná a nikdy tam nebol,“ bola to sobota 29. septembra 2018 kedy mu z väzby Kočner telefonoval asi päťkrát. Dožadoval sa od Tótha informácií, kedy presne odovzdávali podpisové hárky na Ministerstvo vnútra.

Podpisy sa zbierali najintenzívnejšie v období október až január. Tóth predpokladá, že Kočner si už robil alibi, pretože v tom čase veľa telefonoval so Zsuzsovou a bolo to už v čase pred vraždou novinára Jána Kuciaka.

10:10 „Ja mám jednu takú Maďarku, však vieš, v Komárne, povedal mi Kočner. Nikdy predo mnou nepovedal, že ide o osobu Aleny Zsuzsovej. Informoval ma, že má jednu osobu ženského pohlavia, ktorú podporuje – dáva jej okolo 2 000 eur mesačne a podporuje aj jej dcéru a ona oslovuje na facebooku vplyvných politikov. Snaží sa ich zvádzať a oni jej posielajú kadejaké fotky. Vedel som, že na internete mala alias niečo ako Aja, Ajuška alebo ich mala viacej,“ približuje svedok vzťah k ďalšej obžalovanej voči Kočnerovi. Mala mu pomáhať aj pri zbieraní podpisov na založenie politickej strany Cieľ.

10:02 Kuciakovcom sa veľmi zle počúvajú Tóthove slová. Jeho otec je celý čas sklonený a pozerá sa do zeme.

10:00 „Ja som produkciu Jana Kuciaka nepoznal a poznal som len jeho meno z úst Kočnera. Hovoril, že je voči nemu zaujatý, tvrdil, že ho niekto proti nemu hucká,“ dostáva sa Tóth vo výpovedi k zavraždenému novinárovi.

„Paparazzovanie Kuciaka prebiehalo okolo troch dní. Kriak mi avizoval, že Kuciak nemá žiaden spoločenský život, že nemá to sledovanie zmysel. Vraj ten chlapec žije ako mních,“ približu Tóth s tým, že povedal Kočnerovi s tým, že nemá zmysel ho sledovať, pretože nevyzerá to tak, že by ho niekto navigoval proti jeho osobe.

Svedok Peter Tóth na hlavnom pojednávaní v...
Svedok Peter Tóth na hlavnom pojednávaní v...
+11Svedok Peter Tóth na hlavnom pojednávaní v...

9:57 „Toto mala byť jeho trampolína na zviditeľnenie sa. Ďalšou jeho métou bolo posielanie otázok politikom s formuláciou "Je pravda, že..“, a mali vychádzať z informácií, ktorými on o nich disponuje," vymenúva Kočnerov dôverník podnikateľove plá­ny.

9:50 „Pravidelne mi dával peniaze na honoráre pre tých, ktorí vykonávali sledovaciu činnosť,“ informuje Tóth s tým, že sa nakúpili autá na sledovanie a boli vybavené rôznymi pomôckami ako parochne, barle, prezlečenie a pod. Na toto vybavenie mal Kočner z banky vytiahnuť 20– až 30 000 eur.

„Prvým sledovaným mohol byť Štefan Hríb,“ uviedol svedok s tým, že si to presne nepamätá.

Peter Tóth túto sledovaciu prácu ponúkol bývalému kolegovi Miroslavovi Kriakovi. Ten ďalej na pomoc pribral ďalších dvoch kolegov, a to Štefana Mlynarčíka a Juraja Škripa. Ako sa Tóth vyjadril, posledných dvoch nepoznal.

9:42 „Ja som od Mariana dostal veľmi všeobecné pokyny. Predtým ako sa to začalo, sme ešte spracovali približný zoznam novinárov, ktorí by sa mali sledovať. Vypadlo z toho nejakých 28 mien,“ približuje svedok.

„Keď už to financuje Norbert Bödör, uľahčilo by nám prácu, keby sme vedeli evidenčné čísla vozidiel,“ pokračuje v detailných opisoch Tóth.

9:37 „Ja som mu povedal, že by som nemohol paparazzovať novinárov, lebo moja tvár je až príliš známa, no navrhol som mu jednu osobu,“ uviedol Tóth s tým, že Kočner mu povedal, že o takéto informácie by mal záujem aj Norbert Bödör, ktorý by tiež financoval takýto druh lustrovania novinárov.

Tóth svojou výpoveďou priamo označil nitrianskeho podnikateľa a rodinu bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara Norberta Bödör.

„Ja som oslovil svojho bývalého kolegu Miroslava Kriaka. Nepovedal som mu, kto je objednávateľ, ale vedel som, že keď sa to rozbehne, dovtípi sa, že o koho ide,“ ďalej informuje Tóth a pokračuje vo výpovedi.

9:26 „Vždy sa zaujímal o politiku, aj o to, čo sa deje za kulisami. Občas mi zatelefonoval a vymenili sme si informácie,“ informuje Tóth súd o tom, ako vychádzal s Kočnerom.

„Prišlo obdobie, keď sa so mnou Marian Kočner začal stýkať intenzívnejšie. Bolo to v roku 2016. Máme v rodine jeden vážny zdravotný problém. Marian Kočner bol empatický a začal sa o to zaujímať, chcel to vyriešiť,“ popri tom začal Tóthovi hovoriť, že by chcel založiť politickú stranu.

„V tom istom čase, v akom začal rozprávať, že chce založiť politickú stranu mi začal hovoriť, že chce založiť portál s názvom Pranier alebo Na pranieri a chcel by na ňom kritizovať prácu novinárov,“ uvádza Tóth s tým, že Kočner psychologicky vedel jeho odpoveď, keďže už dlhodobo vníma, že médiá o jeho osobe neinformujú korektne a že je proti mediálne manipulácii.

9:20 „Poznám ho od roku 1995. Spoznal som ho ako novinár denníka SME,“ ozrejmuje Tóth súdu, kedy spoznal Kočnera.

Verejnosť prvýkrát počuje Tótha a jeho slová. V kauze zmenky bola jeho výpoveď totiž neverejná.

9:19 Ako uviedol Tóth, nebol zbavený mlčanlivosti, čo ho mrzí, pretože nebude vedieť všetko presne opísať. Tóth kedysi pracoval pre SIS-ku, je tak viazaný mlčanlivosťou, kým jej ho úrad nezbaví.

Hovorí o tom, že si s Kočnerom písal cez aplikáciu Threema a komunikoval aj so Zsuzsovou.

9:16 „Momentálne som nezamestnaný,“ uvádza Tóth svoje momentálne profesijné pôsobenie.

Kočner si už nasadil svoje okuliare a precízne si opäť zapisuje.

9:09 Očakávaná výpoveď Kočnerovho dôverníka Petra Tótha sa začína. Tóth sa po výzve predsedníčky súdu namiesto k výsluchu vybral k pozostalým – zastavil sa pri Kuciakovcoch a niečo im hovoril. Zlatica Kušnírová sa po jeho čine otočila a prevrátila očami. Sudkyňa ho napomenula.

Video: Najočakávanejší svedok v stredu na súde – Peter Tóth prišiel svedčiť.

Video

9:05 Na lavici obžalovaných sedia dnes len obžalovaný podnikateľ Marian Kočner a obžalovaný bývalý policajt Tomáš Szabó.

Obžalovaní Alena Zsuzsová a Miroslav Marček požiadali súd, aby sa nemuseli hlavného pojednávania ďalej zúčastňovať. Súd obom vyhovel a tak sa vrámci hlavného pojednávania posadia na lavicu obžalovaných len 21. januára, kedy súd opäť bude vypočúvať obžalovaných.

9:02 Predsedníčka senátu Ružena Sabová pokračuje v hlavnom pojednávaní.

9:00 Peter Tóth sedí s vážnou tvárou a pozerá sa na všetkých, ktorí sú v miestnosti. Kočner sedí len pár miest od neho, celý čas sa radil so svojím obhajcom Marekom Parom.

8:48 Novinárov vpustili do súdnej siene.

Peter Tóth už sedí v súdnej sieni.

8:37 Miestnosť pre novinárov je aj v tretí deň hlavného pojednávania plná. Najočakávanejším svedkom dnešného dňa je Peter Tóth.

Okrem Zsuzsovej sú všetci obžalovaní aj z nelegálneho ozbrojovania. Každému zo skupiny hrozí trest 25 rokov až doživotie.

Piaty člen skupiny a sprostredkovateľ vraždy Zoltán Andruskó, ktorý sa priznal a od začiatku s políciou spolupracuje, sa už koncom minulého roka dohodol na treste 15 rokov.

Súd zároveň rieši aj obžalobu Marčeka a Szabóa z vraždy podnikateľa Petra Molnára v roku 2016 v Kolárove.

Čo priniesol druhý deň pojednávania

Na lavicu obžalovaných sa opäť posadili Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Marián Kočner. Miroslav Marček po pondelňajšom priznaní k všetkým bodom obžaloby požiadal súd, aby sa už ďalších pojednávaní nemusel zúčastňovať. Súd jeho žiadosti vyhovel a tak od druhého dňa hlavného pojednávania už na súde nie je prítomný. V súdnej miestnosti je iba jeho advokát Martin Endrödy.

Po úvodných slovách predsedníčky senátu Ruženy Sabovej a poučení prítomných sa začal výsluch svedkov. Na utorok boli predvolaní matka zavraždenej archeologičky Zlata Kušnírová, obaja rodičia zavraždeného novinára Jozef a Jana Kuciakovci, brat novinára Jozef Kuciak ml. a údajná priateľka obžalovaného Miroslava Marčeka Martina Rigóová.

Poobede vypovedali Michal Varga a hlavný svedok Zoltán Andruskó. Zoltán Andruskó, ktorý objednávku vraždy novinára sprostredkoval, od začiatku s políciou spolupracoval a od decembra si už odpykáva pätnásťročný trest.

Kto vám dal právo siahnuť na život našich detí?

Ako prvá vypovedala Zlatica Kušnírová. Jej výpoveď bola emotívna a ani ona, ani prítomní neudržali slzy. „Kto vám dal právo siahnuť na život našich detí,“ začala matka zavraždenej svoju výpoveď a pýtala sa smerom k obžalovaným. Sudkyňa ju však upozornila, že má hovoriť k súdu.

Zlatica Kušnírová vypovedala o vzťahu k dcére ako aj o jej vzťahu k zavraždenému snúbencovi. Hovorila emotívne, často si dávala pauzy. Pri rozprávaní o Marianovi Kočnerovi bol z jej hlasu citeľný hnev. „Ospravedlňujem sa, ale nebudem ho oslovovať pán,“ uviedla zakaždým, keď povedala jeho meno. Kušnírová uviedla, že jej dcéra bola nekonfliktný človek ako i doma, tak i v práci a so svojím snúbencom plánovali svadbu a následne po nej si chceli založiť rodinu.

„Ona vedela všetko, všetko s ňou konzultoval. Všetko jej hovoril,“ vypovedala Kušnírová s tým, že jej nebohá dcéra vedela možno aj to, čo kolegovia Jána Kuciaka ani netušili. Zavraždený novinár svojej snúbenici dôveroval a často s ňou preberal pracovné veci.

Od začiatku výpovede Kušnírová prízvukovala, že podľa nej ide od začiatku o politickú vraždu. „Pustil nám nahrávku, ako sa mu Kočner vyhráža,“ Kušnírová sa rozhorčovala nad spomienkou, keď sa dozvedela, že sa jej budúcemu švagrovi vyhráža podnikateľ Marian Kočner. Chcela, aby sa to okamžite riešilo. Pri púšťaní nahrávky bola celá najbližšia rodina, oslavovali totiž Kuciakove promócie. Ako sa matka zavraždenej archeologičky vyjadrila, hneď ako sa o vražde dozvedela jej napadlo, že za tým je práve Marian Kočner.

My sme ho s jeho mamou prosili, aby prestal písať, no on povedal, že neprestane“ dopĺňa Zlatica svoju výpoveď s tým, že Kuciak chcel spravodlivé Slovensko.

Právny zástupca Daniel Lipšic požiadal svedkyňu, aby opísala od narodenia po posledný deň, aký mala matka vzťah so zavraždenou dcérou. Zlatica Kušnírová sa na začiatku odpovede rozplakala a nevedela začať. „Bola moje všetko. Čo som potrebovala, vždy bola odpoveď dobre mami, prídem. Viac sme sa zomkli po smrti manžela,“ s plačom hovorí Kušnírová s tým, že práve o toto všetko krásne prišli. Kuciakovci sa pri tejto výpovedi objímajú a majú smutné pohľady.

„Kým som ju nevidela a nemala v rukách, neverila som, že to niekto mohol urobiť. Čakám či príde, či nezavolá. Nemám už komu zavolať. Pýtam sa prečo?“ znie na konci výpovede súdnou sieňou nárek Zlatice Kušnírovej. To však ešte netušila, čo príde.

Na jej výpoveď totiž reagovala Alena Zsuzsová. „Pri všetkej úcte a bolesti, ja ju samozrejme chápem ako matku, ktorá prišla o dcéru, ale je evidentné, že to, že som obžalovaná, pani Kušnírová považuje aj za dôkaz, že som vinná,“ reagovala Zsuzsová na vypočutú výpoveď matky zavraždenej archeologičky.

„Ak by ste s tým nič nemala, bola by ste so svojou dcérou a nie tu a tak isto aj ja by som bola so svojou dcérou, ale nie sme,“ Kušnírová s hnevom a smútkom v hlase zároveň rázne odpovedala Zsuzsovej. Po odchode Kušnírovej sa Zsuzsová rozplakala.

Rodina zavraždeného novinára vypovedala

Ako druhý vypovedal svedok Jozef Kuciak, otec zavraždeného novinára, po ňom nasledovala jeho manželka Jana Kuciaková.

Jozef Kuciak sa vo svojej výpovedi vyjadroval k vzťahu medzi ním a synom, medzi zavraždenými snúbencami. Spomenul, že ešte na začiatku mával so synom priateľské výmeny názorov kvôli politike.

„Občas sme mali také menšie spory. Volil som SMER a vtedy som sa cítil sociálnym demokratom. Na začiatku som o tých bláboloch o Kočnerovi ani nechcel veriť,“ uviedol otec zavraždeného s tým, že jeho syn sa mu snažil vysvetliť pomery v politike a upozorňoval ho, aby neveril všetkému, čo hovoria politici. Ako však uviedol, po vražde svojho syna mu ako prvý napadol práve Kočner.

„Prvé, čo nám napadlo, bolo, že to bol asi pán Kočner, čo sa asi aj potvrdilo,“ informuje Jozef Kuciak s tým, že vražda nastala len krátko po vyhrážkach od Kočnera k novinárovi Kuciakovi. Nikto nečakal, že sa táto vražda môže udiať.

„V deň, keď bola zavraždená, mala na notebooku otvorenú stránku, na ktorej asi hľadali etikety na fľaše vína na svadbu,“ odpovedá na otázku právneho zástupcu Daniela Lipšica, aké plány mal zavraždený pár. Jozef Kuciak rozpráva o svadbe, po ktorej si mladí plánovali založiť rodinu. Toho sa však nedožili.

Matka zavraždeného novinára Jana má kvôli zdravotným problémom zhoršenú rečovú komunikáciu. Predsedníčka súdu jej predčítala prísahu, ktorú po nej zopakovala. Práve kvôli jej zdravotným ťažkostiam bola jej výpoveď prečítaná prokurátorom Jurajom Novockým zo zápisnice zo dňa 17. apríla 2019.

Jozef Kuciak ml., brat Jána Kuciaka bol taktiež predvolaný pred súd. „Obžalovaných nepoznám a nechcem už poznať. Teda okrem Kočnera, jeho poznám z médií,“ začal svoju výpoveď brat zavraždeného novinára. Bola podobná ako jeho rodičov a matky zavraždenej archeologičky. Svedok bol rozrušený a lámal sa mu hlas, brata podľa vlastných slov mal veľmi rád. „Trávili sme spolu veľa času. Na messengeri sme mali asi nekonečnú konverzáciu,“ opisuje Jozef ml. svoj vzťah s mladším bratom Jánom.

„Keď sme sa dozvedeli, čo sa stalo vo Veľkej Mači, hneď nám napadol Kočner,“ uviedol vo svojej výpovedi. Novinárov brat pred súdom uviedol, že prácu Jána dobre poznal. Uviedol, že jeho brat pracoval s otvorenými zdrojmi a nikdy mu nepovedal, že by mal nejakého informátora.

Keď sa dozvedel o vyhrážkach od Kočnera, veľmi sa zľakol a bál sa o svojho brata. „Asi sa aj on trocha bál, keď podal na Kočnera trestné oznámenie. Báli sme sa všetci,“ uviedol Jozef ml. s tým, že Kuciak všetkých upokojoval, že sa nič nemôže stať. „Maťa bola veľmi dobré dievča. Bola jeho prvé a aj posledné,“ s podlomeným hlasom vypovedá brat.

Bol bezproblémový, no často mi hovoril, že nie je dobrý človek

Prokutrátor navrhol k výsluchu svedkyňu Martinu Rigóovú. Ako na začiatku uviedla, označujú ju za družku Marčeka, no nie je tomu tak. Martina Rigóová obžalovaného Miroslava Marčeka pozná od júna 2018 a v súčasnosti jej občas zavolá. Szabóa pozná od rovnakého obdobia a ako uviedla, ostatných obžalovaných pozná len z fotky.

„Skromný, tichý, bezproblémový, utiahnutý. Neviem naňho nič zlé povedať. Bol nápomocný,“ opísala svedkyňa Marčeka, s ktorým žila pár mesiacov v spoločnej domácnosti.

„Stále opakoval, že nie je dobrý človek, no nepýtala som sa ho na to,“ uvádza Martina Rigóová ako sa sám Marček opisoval. Z jej výpovede vyplynulo, že veľa o ňom nevedela. Nevedela dokonca ani aký vzťah mal so svojou rodinou. Uviedla, že blízka je mu sestra, ktorá žije v zahraničí.

Nie je Varga ako Varga

Vypovedať mal Michal Varga. Podľa situácie na súde bol však predvolaný zlý svedok. Ten, čo sedí v súdnej sieni je realitný maklér, ktorý predával dom vo Veľkej Mači zavraždeným Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej. Malo dôjsť k zámene osôb s rovnakým menom a priezviskom. Túto chybu bude predsedníčka súdu skúmať. To ako došlo k zámene svedkov s rovnakým menom je otázne. Požadovaný svedok bude opätovne predvolaný. Po tom, čo nikto nenavrhol vypočuť realitného makléra Michala Vargu, odišiel z pojednávacej miestnosti.

Očakávaný svedok Andruskó vypovedal vyše štyri hodiny

Po menších nezrovnalostiach začal výsluch hlavného svedka Zoltána Andruskóa. Na súd prišiel v sprievode viacerých kukláčov a na hlave mal kuklu. V súdnej sieni si ju zložil.

„Dovoľte mi, aby som sa prvýkrát aj osobne ospravedlnil rodine Kuciakovcov a pani Kušnírovej. Je mi to neskutočne ľúto. Neviem ako to napraviť, to sa asi nedá. Ale spravím pre to všetko, aby som so svojou výpoveďou dal veci do poriadku,“ začal svoju výpoveď Andruskó, ktorý je právoplatne odsúdený na 15 rokov za sprostredkovanie vraždy vo Veľkej Mači.

Postupne začal svoju výpoveď, do detailov sa snažil všetko popísať. „Alena ma denne bombardovala, že kedy to už bude. Bol som nervózny a bál som sa. Vyrozprávala mi, aké má pán Kočner kontakty. Povedala mi, že ak to niekto oznámi na polícii, bude zabitý,“ pokračuje v detailoch sprostredkovateľ vraždy novinára a jeho snúbenice.

„Viackrát som počul Kočnera v telefóne. Presne som vedel, aké má kontakty, s akými politkmi je v kontakte, vedel som, aký vzťah mal s generálnym prokurátorom. Všetko som mal od Zsuzsovej. Presne mi opísala vzťahy Kočnera s politikmi Smeru.

Jeho vzťahy s Ficom, Gašparom, Kaliňákom a ďalšími. Kočner vedel vždy všetko vybaviť a zariadiť,“ uvádza Andruskó, čo všetko mu Zsuzsová hovorila o Kočnerovi. Z jeho výpovede vyplýva, že mali blízky vzťah a Zsuzsová mu dôverovala. Kočner sa pri spomenutí Fica zapojil do výpovede s tým, že zle počuje Andruskóa i prokurátora.

Vo výpovedi označil objednávateľa vraždy

„Zsuzsová si chladnokrvne objednala vraždu Basternáka, ktorá sa potom aj skutočne stala,“ vypovedal svedok s tým, že sa po tomto čine Zsuzsovej bál a teda nie len jej, ale aj ľudí, ktorí za ňou stáli. V čom vedel a poprosila ho, rád jej vždy pomohol. Hlavne finančne, peniaze mu však podľa jeho slov nikdy nevrátila.

Andruskó popísal vraždu exprimátora Hurbanova, Lászlóa Basternáka, ktorého zavraždili v júli 2010 pred domom. Vraždu si mala objednať Alena Zsuzsová cez Zoltána Andruskóa.

Okrem toho detailne popísal objednávku vraždy prokurátora Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica. „Špinavú prácu“ mu podľa jeho výpovede zadávala vždy ožalovaná Alena Zsuzsová.

„V žiadnom prípade som nemal nikdy nikomu spomínať Kočnera. Mal som povedať, že objednávka ide od nejakého Rusa, ktorý má problém s médiami,“ interpretoval Andruskó pokyny od Zsuzsovej. Jemu mala osobne povedať, že vraždu si objednal Kočner.

„Vysvetlila mi, prečo si ju objednal. Potreboval to pomstiť, novinár bol vraj bezočivý ku Kočnerovi,“ informuje hlavný svedok s tým, že Kočnerovo meno sa nesmelo vôbec vo veci spomínať, hlavne preto, že keby nastali problémy, nemal byť spájaný s prípadom.

Strana poškodených ho považuje za dôveryhodného, strana obvinených poukázala na rozpory vo výpovediach

„Konečne sa mi pozeráš do očí, klamár jeden,“ adresoval obžalovaný Szabó svedkovi Andruskóovi. Možnosť otázky na svedka využili všetci. Strana obžalovaných sa ho snažila znedôveryhodniť a vyvracala každé jeho tvrdenie. „Jeho dnešná výpoveď je jedna z najdôležitejších na ustálenie viny všetkých obžalovaných,“ ukončil rozpravu Lipšic a pridal sa k nemu aj advokát Kvasnica.

Ako vysvetlil prokurátor Vladimír Turan, nie len v prípade Andruskóovej výpovedi, ale vo všeobecnosti, ak svedok vypovedá stále to isté bez jedinej odchýlky, jeho výpoveď je napadnuteľná a mohla by sa označiť za vopred „nabiflenú“. Ako sám povedal, to, že v Andruskóovej výpovedi zo zápisnice a aktuálnej výpovedi boli mieste, kedy sa v niektorých veciach rozchádzal ešte neznamená, že sa to má pokladať za chybu.

Kvasnica napomenul obžalovanú Zsuzsovú a jej verbálne a neverbálne reakcie na svedka. Predsedníčka senátu s ním súhlasila a Zsuszovú napomenula. Tá sa však obdineniu bránila. Zszsovú zachytili akos a viackrát smiala na súde.

Po vyše štyroch hodinách odviezli kukláči pred Adnruskóa a jeho náročný a detailný výsluch skončil.

Na záver Ružena Sabová, predsedníčka senátu, prečítala zápisnicu z výsluchu Márie Kuciakovej, sestry zavraždeného novinára. Z nej vyplynulo, že so zavraždenou archeologičkou bola naposledy v kontakte v stredu večer, krátko pred vraždou. Podľa informácií sa Mária nemohla zúčastniť z dôvodu, že sa stala matkou pred pár dňami.

Obžalovaná Alena Zsuzsová požiadala súd, aby sa ďalšie hlavné pojednávania konali v jej neprítomnosti. Okrem 21. februára, keď majú obžalovaní vypovedať. Taktiež žiadala zrušiť eskortu. Súd jej žiadostiam vyhovel. Na hlavné pojednávanie bude predvedená iba 21. januára.

Pojednávanie sa opäť skončilo v neskorých večerných hodinách.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #megaproces s Kuciakovými vrahmi