Matovič vyzval opozíciu na zodpovednosť a odloženie 'politických tričiek'

V úvode 4. schôdze Národnej rady (NR) SR o slovo mimoriadne požiadal premiér Igor Matovič (OĽaNO). Apeloval na opozíciu, najmä na poslancov Smeru, aby sa správali v tejto kríze zodpovedne a odložili "politické tričká".

01.04.2020 13:46 , aktualizované: 18:31
Igor Matovič Foto:
Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) počas prejavu na štvrtej schôdzi Národnej rady (NR) Slovenskej republiky v Bratislave 1. apríla 2020.
debata (289)

Predseda vlády apeloval na poslancov Smeru, aby nesabotovali kroky vlády a aby „nepolitikárčili“. „Teraz je chvíľa, aby sme odložili politiku bokom,“ poznamenal s tým, že ho mrzí prístup Smeru. Podotkol, že ubližujú nielen vláde, ale predovšetkým svojim voličom a občanom SR. Poslancov zároveň vyzval na príspevok do Fondu vzájomnej pomoci.

Video: Brífing predsedu strany Smer Roberta Fica.

Pellegrini: Jediný, kto do pléna vniesol politiku, je Matovič

Podpredseda parlamentu a expremiér Peter Pellegrini (Smer) vyzval predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO), aby do pléna nevnášal politiku a aby sa správal zodpovedne. Reagoval tak na Matovičovo vystúpenie v pléne NR SR. Pellegrini tiež pripomenul, aby vláda doručovala do parlamentu kvalitne pripravené legislatívne návrhy na riešenie krízovej situácie spôsobenej pandémiou koronavírusu.

Pellegrini skonštatoval, že parlament Matovičovi chýbal, pretože to bolo pre neho bezpečné miesto bez zodpovednosti. „Viem, že ste dnes extrémne nervózny, lebo musíte robiť, ale to ste chceli, lebo ste vyhrali voľby, tak nám tu, prosím, nevstupujte do svedomia a robte, čo máte robiť,“ vyzval premiéra v pléne.

Matovič podľa Pellegriniho vniesol do rokovania parlamentu politikárčenie. Podpredseda parlamentu Matoviča uistil, že poslanci pristupujú k rokovaniam zodpovedne a okrem jednej spornej novely prechádzajú zákony vlády jednomyseľne.

Poslanci však podľa neho očakávajú vyššiu kvalitu legislatívy na pomoc Slovensku. „Počkáme si na kvalitné návrhy, budeme diskutovať korektne, žiaľ, jediný, ktorý tu politiku vniesol, ste vy,“ odkázal premiérovi.

„Máte plné reči Slovenska, plné reči ľudí, ale nie som si istý, či na to máte a či túto situáciu zvládnete, ale za parlament vám chcem garantovať, že za všetky návrhy, ktoré majú pomôcť Slovensku, budú poslanci opozície, minimálne poslanci Smeru, vždy hlasovať,“ reagoval Pellegrini na Matoviča. Opoziční poslanci však budú podľa neho poukazovať na prípadné nedostatky v návrhoch zákonov. „Teraz sa vy zodpovedajte tomuto plénu, a nie my vám,“ dodal Pellegrini.

Blaha a Kotleba dostali znovu stopku

Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu nezvolili Ľuboša Blahu (Smer) za predsedu výboru pre ľudské práva ani predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu za šéfa Osobitného kontrolného výboru NRSR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VOS). Ani jeden z nich nezískal potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov.

Blahu v tajnom hlasovaní podporilo 53 poslancov, 78 bolo proti. Kotlebu podporilo 54 zákonodarcov a 71 hlasovalo proti jeho zvoleniu. Keďže poslanci opätovne nezvolili šéfov výborov, voľba sa bude opakovať. Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) po vyhlásení výsledkov v pléne skonštatoval, že nová voľba môže byť najskôr vo štvrtok (2. 4.).

Blaha a Kotleba kandidovali na pozície predsedov výborov už na ustanovujúcej schôdzi parlamentu (20. 3.). Strany na ich nominácii do funkcií opätovne trvali. Poukazujú na práva opozície obsadiť tieto pozície, ako aj na dohodu poslaneckých klubov, že koalícia obsadí 12 predsedníckych postov a opozícia sedem.

OĽaNO má nateraz šesť predsedníckych kresiel, Sme rodina dve, SaS dve a Za ľudí dve. Smer dostal nateraz štyri predsednícke pozície, ĽSNS jednu.

Smer trvá na nominácii Blahu

Smer aj naďalej trvá na nominácii poslanca Ľuboša Blahu (Smer) na post predsedu parlamentného ľudskoprávneho výboru. Na stredajšom tlačovom brífingu to povedal predseda strany Robert Fico. Do tejto funkcie Blahu poslanci Národnej rady (NR) SR opakovane nezvolili. Fico tvrdí, že ide o porušenie dohôd, keďže tento výbor má patriť opozícii.

„Trváme na tom, že naším kandidátom na tento post zostáva Ľuboš Blaha. Nemáme žiaden dôvod meniť túto kandidatúru. Tento človek nemá žiadne problémy,“ skonštatoval Fico s tým, že Blaha je inteligentný a sčítaný človek, ktorý je akceptovateľný ako predseda výboru.

Fico upozornil, že podľa hlasovania podporili Blahu iba opoziční poslanci, zo strany koalície ide preto podľa neho o hrubé porušenie dohôd. Šéf Smeru sa tiež pýta, ako je možné, že Blaha nemôže byť predsedom výboru, keď predsedom parlamentu je Boris Kollár (Sme rodina), ktorého označil za „mafiánsku podržtašku“.

Dostál chce byť predseda výboru

Poslanec Ondrej Dostál (SaS) sa bude uchádzať o pozíciu predsedu Výboru Národnej rady (NR) SR pre ľudské práva. Podľa vlastných slov sa plánuje po zvolení podpredsedov výborov funkcie vzdať, docieliť chce sfunkčnenie výboru. „Dôvodom mojej kandidatúry na post predsedu ľudskoprávneho výboru je snaha sfunkčniť chod výboru. Keďže ustanovujúcu schôdzu výboru môže zvolať len jeho predseda, je nevyhnutné, aby bol predseda zvolený. Smer stále trval na Ľubošovi Blahovi, ktorý je pre nás neprijateľný a ktorý nebol opätovne zvolený,“ argumentuje Dostál.

V prípade, ak bude zvolený do funkcie, zvolá ustanovujúcu schôdzu výboru, na ktorej sa majú zvoliť podpredsedovia výboru. Dostál deklaroval, že následne sa vzdá funkcie predsedu. „Výbor už bude môcť normálne fungovať, lebo bude mať zvoleného podpredsedu, ktorý bude zastupovať predsedu až dovtedy, kým bude predseda výboru z radov opozície zvolený,“ vysvetlil.

Podpredseda parlamentu a strany Za ľudí Juraj Šeliga to považuje za dobrú obštrukciu, ktorou sa dá zabezpečiť sfunkčenie výboru. „Naším cieľom nie je brániť opozícii, aby mohla viesť niektoré výbory,“ podotkol a zdôraznil, že strana Za ľudí však nebude hlasovať za nikoho z ĽSNS. Za prijateľného na predsednícku pozíciu vo výbore nepovažuje ani nomináciu Blahu.

Fico o zákonoch: Nepomôžu, neuškodia

Predseda strany Smer Robert Fico kritizuje návrhy zákonov, o ktorých v stredu rokoval parlament. Zákony z dielne ministerstva financií a ministerstva vnútra sú podľa neho ako acylpyrín. „Nepomôžu, neuškodia,“ uviedol Fico na tlačovom brífingu.

„Pokiaľ ide o ministerstvo financií a ministerstvo vnútra, tieto zákony neriešia nič. To sú bežné technické veci, na ktoré vôbec nebolo treba zvolávať mimoriadnu schôdzu a robiť skrátené legislatívne konania,“ vysvetlil Fico s tým, že predkladatelia chcú podľa neho len vytvoriť dojem, že sú pracovití.

Fico zároveň informoval, že k tým návrhom, ktoré sa týkajú Zákonníka práce, majú pripravené pozmeňovacie návrhy, ktoré vo štvrtok predložia príslušným výborom. Predkladateľom vytýkal aj fakt, že o novelách Zákonníka práce vôbec nediskutovali so sociálnymi partnermi, teda s odbormi.

Poslanci sa zaoberali opatreniami, ktoré súvisia s mimoriadnou situáciou pre pandémiu nového koronavírusu.

Šeliga uvítal Fond vzájomnej pomoci

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) uvítal zriadenie Fondu vzájomnej pomoci. Zdôraznil, že ak môžu poslanci parlamentu urobiť niečo navyše, aby pomohli ľuďom, nevidí dôvod tak neurobiť.

VIDEO: Za ľudí sa vyjadrujú k Blahovi, Kotlebovi a Ficov.i

„Našou úlohou, ako poslancov NR SR, je diskutovať o systémových opatreniach a rozhodovať o legislatívnych riešeniach krízy spôsobenej ochorením COVID-19. Ale ak v tejto krízovej situácii môžeme urobiť aj niečo naviac, nevidím dôvod, prečo takúto príležitosť nevyužiť,“ povedal Šeliga.

Podľa vlastných slov sa snaží finančne aj materiálne pomáhať konkrétnym ľuďom a inštitúciám od začiatku krízy. Zdôraznil, že v tom bude pokračovať naďalej. Verí, že túto mimoriadnu skúšku Slovensko zvládne najmä vďaka odhodlaniu, príkladnej disciplíne a medziľudskej solidarite.

Do fondu budú prispievať aj všetci poslanci hnutia Sme rodina, peniaze budú podľa predsedu poslaneckého klubu Petra Pčolinského použité na individuálnu pomoc. „Štát musí zasiahnuť, štát musí pomáhať a samozrejme aj politici by mali ísť príkladom,“ pripomenul v stredu Pčolinský. So vznikom fondu súhlasila aj SaS. Predsedníčka poslaneckého klubu Anna Zemanová pre TASR povedala, že prispievanie doň bude na dobrovoľnom rozhodnutí každého poslanca.

Pellegrini: Fond je marketingový ťah

Návrh na zriadenie Fondu vzájomnej pomoci, ktorý v stredu predstavil premiér Matovič, je marketingovou záležitosťou, ktorá nič nevyrieši. Tvrdí to podpredseda parlamentu a expremiér Pellegrini. Zároveň Matoviča vyzval, aby prestal robiť marketingové ťahy, ale začal riešiť reálne problémy súvisiace s pandémiou koronavírusu.

Pellegrini nebude návrh na zriadenie fondu podporovať. „Je to čisto marketingová vec pána premiéra, ktorý si chce na svojom úrade zriadiť účet, z ktorého bude rodinám rozdávať peniaze. K tomu sa vyjadrovať nebudem, pretože je to jeho záležitosť, nebudem na nej participovať,“ skonštatoval Pellegrini na stredajšom brífingu s tým, že sa nedá vtiahnuť do tejto „veľmi jednoduchej hry, ktorá vôbec nič nevyrieši.“ K podpore formou fondu sa nepridá ani ĽSNS. Podľa jej poslanca Ondreja Ďuricu strana pomáha v programe sociálnej pomoci v rámci svojho projektu, do ktorého prispievajú aj poslanci ĽSNS.

Kamenický kritizuje opatrenia rezortu financií

V prípade opatrení vo vládnom návrhu zákona z dielne Ministerstva financií (MF) SR ide len o kozmetické úpravy, Slovensko pritom potrebuje zásadnejšie ekonomické opatrenia. Uviedol to počas rozpravy poslanec Smeru a bývalý minister financií Ladislav Kamenický. Súčasný šéf rezortu financií Eduard Heger (OĽaNO) mu oponoval, podľa neho ide o historickú pomoc.

Vláda v súčasnosti podľa Kamenického prezentuje sedem veľkých opatrení, nevidí však ich naplnenie. „Toto sú všetko kozmetické úpravy, my potrebujeme zásadné ekonomické opatrenia,“ zdôraznil Kamenický. Podľa jeho slov viaznu priority. „Zobuďte sa a začnite robiť,“ adresoval vláde.

Heger vyjadril svoje prekvapenie nad tým, že práve Kamenický nevidí naplnenie siedmich prezentovaných opatrení vlády. „Minulý týždeň bol v skrátenom legislatívnom konaní schválený zákon, ktorý vytvoril legislatívny rámec pre opatrenia, ktoré sme vyhlásili v nedeľu a na ktoré nebolo potrebné už prinášať žiadnu legislatívu do parlamentu, pretože práve nariadením vlády v utorok tie opatrenia vstúpili do platnosti. Čiže legislatíva tu bola už minulý týždeň, my sme k nej priniesli konkrétne špecifikácie,“ priblížil.

Minister financií zároveň uviedol, že opatrenia rádovo za takmer miliardu eur mesačne podľa neho nie sú kozmetické. „Osobne si myslím, že takáto historická pomoc tu nikdy na Slovensku nebola v takom rozmere a ešte aj mesačne,“ vyhlásil Heger.

Kamenický tiež poukázal na to, že sa doposiaľ nevie, akým spôsobom a či sa budú odkladať splátky úverov či lízingov. Podotkol, že nevie o žiadnej zásadnej dohode. „Ja neviem, kto už vedie tie rokovania s bankami,“ dodal. Zásadnejšie zákony s veľkým dosahom na ekonomiku by zároveň podľa neho mali byť predkladané tak, aby mali poslanci dostatok času sa na ne pozrieť.

Heger tiež poukázal na to, že očakával zásadnejšie opatrenia, keď preberal ministerstvo. Kamenický ku kritike zo strany koalície, že sa v tejto veci nekonalo počas jeho pôsobenia na rezorte financií, podotkol, že tzv. lex korona sa pripravoval na ministerstve financií ešte pod jeho vedením.

Opatrenia vo finančnej oblasti z dielne MF SR prerokuje NR SR v takzvanom zrýchlenom režime. Poslanci to schválili na stredajšom hlasovaní. Návrh prináša okrem iného posun lehôt pri dani z príjmov na podanie daňových priznaní, hlásení, ročných zúčtovaní za zamestnancov, oznámenia odvedenia dane z nepeňažného príjmu poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a dani z motorových vozidiel v špecifických prípadoch. Malým a stredným podnikom má byť poskytnutá finančná pomoc. Vláde sa má tiež umožniť prevziať úver aj nad rámec schválený zákonom o štátnom rozpočte na rok 2020.

289 debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #Igor Matovič #zodpovednosť poslancov