Bödöra sudca prepustil na slobodu, Kuba bude stíhaný väzobne

Po celodennom „maratóne“ sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici Michal Truban rozhodol, že nitriansky podnikateľ Norbert Bödör bude stíhaný na slobode. Podnikateľ Peter Kuba, obvinený z rovnakého zločinu, zostáva vo väzbe.

05.07.2020 11:19 , aktualizované: 22:56
Norbert Bödör adrián kucek Foto: ,
Norbert Bödör pri odchode z banskobystrického súdu, ktorý 5.7.2020 rozhodol o jeho stíhaní na slobode.
debata (253)
VIDEO: Norbert Bödör zo súdu priam utekal.
Video

Sudca po viac ako deviatich hodinách Bödöra prepustil. Podľa neho nebola preukázaná dôvodnosť trestného stíhania obvineného za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Z budovy súdu odišiel, po verdikte, nitriansky podnikateľ rýchlo a bez slova do auta svojho advokáta. „Vo vzťahu k osobe môjho klienta bola dôkazná núdza,“ povedal ešte predtým jeho obhajca Adrián Kucek. Doplnil, že Bödör svoju vinu popiera. Chvíľu nato spolu na aute „odfrčali“.

Kuba však slobodne odkráčať nemohol, sudca rozhodol o jeho vzatí do väzby. „Dôvodom je obava z možného ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti, teda kolúzna a preventívna väzba,“ uviedla hovorkyňa špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková. Z budovy vyšiel Kuba, viditeľne unavený, v sprievode policajtov. Do reči mu nebolo, svoju situáciu komentovať nechcel. Proti rozhodnutiu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd. Sťažnosť v prípade rozhodnutia o nevzatí Bödöra do väzby podal aj prokurátor

Policajná eskorta priviezla v nedeľu pred pol desiatou ráno Bödöra so spútanými rukami, s kapucňou na hlave. Do budovy súdu vošiel bez slova, na otázky novinárov nereagoval. „Prokurátor žiada kolúznu a pokračovaciu väzbu,“ povedal jeho obhajca Kucek.

VIDEO: Reakcia advokáta po prepustení z väzby.
Video

Bödöra Národná kriminálna agentúra ešte v piatok v rámci akcie Dobytkár obvinila z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Je podozrivý, že pral úplatky z prostredia Pôdohospodárskej platobnej agentúry vo výške viac ako 10 miliónov eur. Zadržaný však nebol, keďže v tom čase dovolenkoval s rodinou v Chorvátsku. Polícia ho preto požiadala, aby sa vrátil na Slovensko. Ako prvý o tom informoval denník Pravda.

Až pred polnocou v piatok sa Bödör objavil pred budovou policajného prezídia v Bratislave. Po prevzatí obvinenia sa však už domov či k rodine na dovolenku nevrátil a bol zadržaný.

Kto je podnikateľ Peter Kuba

Norbert Bödör mal podľa medializovaných informácií zabezpečovať pre trestne stíhaného Mariana Kočnera lustrácie v policajných evidenciách. Obsahom ich vzájomnej komunikácie cez šifrovaciu aplikáciu Threema bola aj Kočnerova snaha získať cez Bödöra informácie z vyšetrovania prípadu zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Syn vplyvného nitrianskeho podnikateľa a majiteľa najväčšej bezpečnostnej služby na Slovensku tiež údajne spolufinancoval sledovanie novinárov, ktoré pre Kočnera vykonával exriaditeľ kontrarozviedky Peter Tóth. Ten to potvrdil v polovici januára aj pred súdom.

VIDEO: Petra Kubu odvážajú zo súdu do väzby
Video

Nitrianskeho podnikateľa známeho aj príbuzenskou väzbou s exprezidentom polície Tiborom Gašparom chcela údajne polícia kvôli komunikácii s Kočnerom zadržať aj v decembri 2018. Ten sa o tom však vopred dozvedel a sám sa prihlásil na policajnej stanici v Nitre na výsluch. Podľa našich informácií však už na políciu prišiel s vymeneným telefónom. Aj samotný Bödör potvrdil, že na polícii bol, odmietol však, že by ho na chystané kroky polície niekto upozornil.

VIDEO: Na súd v Banskej Bystrici privážajú Bödöra a Kubu.
Video

Spolu s Bödörom boli v piatok obvinené ďalšie dve osoby. Jedným z obvinených je aj bratislavských podnikateľ Peter Kuba, ktorý by mal byť podľa vyšetrovateľa a dozorujúceho prokurátora rovnako vyšetrovaný väzobne. Kuba je ako riaditeľ reklamnej agentúry Roko známy ešte z deväťdesiatych rokov, keď jeho agentúra spolupracovala z Východosloven­skými železiarňami. Kuba mal údajne blízko k rodine privatizéra Alexandra Rezeša či k vtedajšiemu premiérovi Vladimírovi Mečiarovi.

Kubovo meno sa spomína aj v údajnom spise SIS Gorila. Vyplýva z neho, že pred voľbami v roku 2006 pracoval na vzniku novej politickej strany Nádej, za ktorou mal údajne stáť finančník Jaroslav Haščák. Strana však vo voľbách nezískala ani percento hlasov. Jeho agentúra sa tiež pravidelne podieľala na prezentovaní Slovenska v zahraničí, kde počas olympijských hier prevádzkovala Slovenský dom.

Akcia Dobytkár

Korupčný systém okolo Pôdohospodárskej platobnej agentúry mal podľa polície fungovať na poskytovaní poradenstva v oblasti eurofondov, ktoré agentúra rozdeľovala. Ak mal žiadateľ o dotáciu nejaký problém alebo si chcel kvôli neprehľadnosti a komplikovanosti grantových schém svoj úspech poistiť, kontaktoval sprostredkovateľa, niekedy odporučeného priamo zamestnancom pôdohospodárskej agentúry.

Tento sprostredkovateľ pripravil a spracoval všetky podklady a keďže poznal interné mechanizmy vyhodnocovania, dokázal klientom pripraviť projekt, ktorý bol úspešný a získal nenávratný finančný príspevok. Úplatky sa mali potom rozdeľovať medzi sprostredkovateľov, vybavovačov, schvaľovateľov v agentúre až po finančníkov, ktorí systém zastrešovali.

VIDEO: Prokurátor o rozhodnutí prepustenia z väzby.
Video

Polícia v súvislosti s korupciou a legalizáciou príjmov z trestnej činnosti z prostredia Pôdohospodárskej platobnej agentúry v rámci akcie Dobytkár od začiatku marca obvinila už 22 osôb a sedem právnických osôb. V štyroch raziách zadržala dokopy sedem až deväť ľudí, ktorých súd poslal postupne do väzby. Medzi nimi aj bývalého šéfa PPA Juraja Kožucha a známeho finančníka Martina Kvietika či bývalého vysokopostaveného člena pôdohospodárskej agentúry Ľubomíra Partiku a Marka Kodadu, bývalého riaditeľa rezortnej sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na ministerstve pôdohospodárstva.

© Autorské práva vyhradené

253 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #polícia #úplatky #pôdohospodárska platobná agentúra #Norbert Bödör