Čaputová: Cyril a Metod boli odvážni ľudia, šírili múdrosť, vzdelanie a vieru

Svätí Cyril a Metod boli nielen učenci a vzdelanci, ale aj odvážni ľudia. Do nového priestoru prišli šíriť múdrosť, vzdelanie a vieru. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla pri príležitosti Sviatku svätého Cyrila a Metoda, ktorý si pripomenula na bohoslužbe v Kostole svätej Margity v Bratislave.

05.07.2020 11:42 , aktualizované: 17:06
Prezidentka Omša Sviatok Cyril Metod Foto: ,
Na snímke vľavo prezidentka Zuzana Čaputová prichádza na sv. omšu do Kostola sv. Margity v bratislavskom Lamači pri príležitosti sviatku sv. Cyrila a Metoda v nedeľu 5. júla 2020.
debata (76)
VIDEO: Vyhlásenie prezidentky po omši na Sviatok svätého Cyrila a Metoda.
Video

„Dnešný sviatok nám pripomína dôležité historické udalosti, vierozvestcov, ktorí priniesli vieru a učenie,“ skonštatovala Čaputová.

Na sviatočnej omši ju oslovila kázeň, ktorá poukazovala na ľudí, ktorí nie sú až takí videní a pre svoju inakosť sa cítia odstrčení či nepochopení. Myslí si, že je dôležité, aby sme im nezabúdali venovať pozornosť, súcit a pochopenie. „Pamätajme na tých, ktorí sa cítia byť na okraji, ktorí sú na periférii, pretože to je naozaj kresťanské,“ uzavrela hlava štátu.

Odkaz sv. Cyrila a Metoda je stále aktuálny, zhodujú sa Šeliga a Pellegrini

Podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí si želá, aby Sviatok svätého Cyrila a Metoda pripomínal najmä neustálu potrebu kultúry a kultúrnosti nášho jazyka a správania. Pellegrini je presvedčený, že na kultúrno-etickom odkaze týchto vierozvestcov by mala stáť hodnotová a politická budúcnosť Slovenska i Európy, ak má byť úspešná. Uviedli to v nedeľu na sociálnej sieti.

„Veľmi si prajem, aby pre všetky generácie, vrátane tej mladšej, bol Sviatok svätého Cyrila a Metoda viac ako len dňom voľna, aby nám pripomínal a dal možnosť zahĺbiť sa do našich dejín, presahov do našej prítomnosti a najmä nám pripomínal neustálu potrebu kultúry a kultúrnosti nášho jazyka a správania,“ vyhlásil Šeliga.

„Hodnota vlastného jazyka, schopnosť vzdelávať sa vo vlastnom jazyku, čítať posvätné texty vo svojom jazyku bola míľnikom v slovanských dejinách. Bol to začiatok cesty k vtedajšiemu civilizovanému svetu. To malo nemalý vplyv na národné dejiny, najmä v časoch zápasu o našu samostatnosť,“ zhodnotil Šeliga. Pripomína, že práve cez kresťanstvo na naše územie prichádza humanizmus a vzdelanie, pričom počiatok tejto cesty je rámcovaný práve cyrilo-metodskou tradíciou.

Prínos vierozvestcov pre starých Slovanov si uvedomuje aj Pellegrini. „Nielenže na naše územie priniesli vieru a vzdelanosť a tým nás zaradili medzi moderné spoločnosti vtedajšieho sveta. Za podstatné však považujem, že vtedajším politickým elitám pomohli lepšie pochopiť vlastnú hodnotovú identitu aj kultúrno civilizačné smerovanie spoločenstva, ktoré spravovali a viedli,“ načrtol.

Podpredsedovia parlamentu vnímajú tiež osobný odkaz vierozvestcov. „V ťažkej situácii nerezignovali, naopak vytrvalo pracovali, obhajovali svoje dielo, nezľakli sa politických hier alebo intríg,“ zdôvodnil Šeliga. Podľa Pellegriniho sú veľkou inšpiráciou, ako zotrvať na svojom presvedčení bez ohľadu, akou dynamikou sa svet okolo nás mení, alebo sa menia mocenské siločiary. „Nie náhodou ich hodnotový odkaz zakotvuje aj Ústava SR, pretože tým nereflektujeme len našu minulosť, ale smeruje nás hodnotovo ako národ aj do budúcnosti,“ dodal.

Kollár: Je to naša história a nesmieme sa od toho odkloniť

Odkaz Cyrila a Metoda si treba pripomínať. Je to naša história, naše korene a nesmieme sa od toho odkloniť. Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) to uviedol pri príležitosti Sviatku svätého Cyrila a Metoda, ktorý si pripomenul účasťou na slávnostnej svätej omši na Svätoplukovom námestí v Nitre.

Sprava v popredí: Predseda NRSR Boris Kollár a... Foto: SITA, Martin Havran
Cyrilo - metodská púť nitra matovič kollár omša Sprava v popredí: Predseda NRSR Boris Kollár a premiér SR Igor Matovič s rodinou počas slávnostnej svätej omše na Svätoplukovom námestí v rámci programu Cyrilo-metodských a Pribinových slávností v Nitre.

„Máme to napísané priamo v preambule našej ústavy, ktorá hovorí: My, národ slovenský, pamätajúc na odkaz Cyrila a Metoda, preto si to treba pripomínať. Je to naša história, naše korene a nesmieme sa od toho odkloniť,“ vyhlásil šéf parlamentu. Dodal, že bohoslužieb pri príležitosti júlového sviatku sa zúčastňuje každoročne, v minulosti aj ako opozičný poslanec.

Kollár v Nitre zároveň ocenil, že organizátori slávnostnej omše zabezpečili dodržiavanie prísnych hygienických a bezpečnostných opatrení v súlade s platnými nariadeniami.

Stovky veriacich sa zišli v Nitre

Stovky veriacich sa v nedeľu zišli v Nitre na celonárodnej Cyrilo-metodskej púti. Slávnostnú svätú omšu na Svätoplukovom námestí celebroval nitriansky biskup Viliam Judák. V úvode omše poďakoval za božiu ochranu Slovenska počas prvej vlny pandémie ochorenia COVID-19. Slová vďaky venoval i ľuďom, ktorí proti koronavírusu bojovali v prvej línii i všetkým, ktorí sa počas pandémie chovajú zodpovedne. V kázni Judák ocenil dedičstvo svätých Cyrila a Metoda, ktorí na naše územie priniesli vieru a významne prispeli i k formovaniu morálnych základov slovenského národa.

Podľa biskupa by sme na Slovensku nemali zabúdať na štátotvorný odkaz svätcov, ktorý kresťanom hovorí, aby boli aktívni a angažovaní. Kresťania nie sú občanmi druhej kategórie iba preto, že sú veriaci. Potrebujeme ľudí, ktorí majú pevne definovanú identitu. Štýl verejného života je poznačený hrubými neetickými spôsobmi konania a týka sa aj nás. Často sa vybíjame vo vzájomnej nenávisti a urážaní, pripomenul Judák.

Vo svojej kázni upozornil, že verejnosť na Slovensku mnohé negatívne javy toleruje. Na niektoré nešváry sme si už žiaľ navykli a iné ospravedlňujeme zlou dobou. Ako napríklad korupciu i ďalšie neduhy doby. Netýka sa to len tých hore, tej či onej politickej garnitúry. Týka sa to nás všetkých. Musíme prejsť od egoizmu k obeti, od chamtivosti k veľkodušnosti a ku schopnosti deliť sa s dobrami, ktoré vlastníme. Sčasti sme to zažili aj v poslednom období, keď sme hlbšie siahli do svojej ľudskosti, spomenul Judák.

V závere kázne zdôraznil dôležitosť rodiny i cyrilo-metodského odkazu. Potrebujeme prebudiť hrdosť na našu identitu a vieru. Ani Cyril a Metod to nemali ľahké, keď chceli vytvoriť veľký národ, ktorý by Boha oslavoval svojím jazykom. Aj dnes potrebujeme vedomie, že nenahraditeľnou súčasťou tradovania cyrilo-metodských hodnôt sme aj my a naša generácia, dodal nitriansky biskup.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #cyril a metod #Zuzana Čaputová #bohoslužba