Matovič predstavil svoje odpolitizovanie okresných úradov

Najsilnejšie vládne hnutie OĽaNO sa nedalo odradiť a pokračuje vo výbere prednostov okresných úradov výhradne vo vlastnej réžii. A teraz ľudí požiadalo, aby každého kandidáta prelustrovali. Majú štyri dni na to, aby poslali obyčajným svoje podnety alebo udania.

06.07.2020 14:45 , aktualizované: 19:09
matovič Foto: ,
Premiér Igor Matovič (OĽaNO).
debata (486)

Premiér Igor Matovič tvrdí, že za všetko môže koaličná strana Za ľudí, ktorá chcela úrady obsadzovať svojimi neúspešnými straníkmi. „Desať rokov hovorím, že ak chceme odpolitizovať štátnu správu, musíme spraviť hrubú čiaru medzi politikou a odbornosťou a touto hrubou čiarou brániť tých úradníkov, ktorí majú prekypovať najmä odbornosťou a nie politickou lojalitou,“ tvrdí Matovič. „Doteraz tí, čo mali pod patronátom okresný úrad, po každých voľbách urobili také politické jatky, že sa menili stovky, tisícky a pri niektorých voľbách až desaťtisíc ľudí,“ tvrdí premiér.

Výber nových šéfov okresných úradov však nezveril do rúk odborníkov, ale svojmu poslaneckému klubu. Na Slovensku je 72 takýchto úradov, poslanci zatiaľ vybrali sedemdesiatku adeptov. „Rozhodli sme sa, že vyberieme ľudí, na ktorých sa dá spoľahnúť. Pozorne sme počúvali a z päťsto oslovených ľudí sa na tie naše pohovory dostalo viac ako 330 ľudí a z nich sme sa snažili vybrať tých najlepších, aby sme konečne mohli vybrať novú generáciu prednostov okresných úradov,“ vyhlásil šéf poslaneckého klubu obyčajných Michal Šipoš.

Odmieta, že výberové konania, o ktorých rozhodovalo 53 poslancov hnutia, boli netransparentné. Rovnako tvrdí, že nepreferovali vlastných spolupracovníkov či sympatizantov. „Z tých sedemdesiatich, ktorých máme zatiaľ vybratých, má len každý ôsmy niečo s OĽaNO. Aj niektorí naši kandidáti do volieb v týchto výberových konaniach neuspeli,“ ubezpečil Šipoš. Nespresnil však, kto poslaneckým sitom neprešiel či koľko kandidátov malo záujem o tento post.

Matovič tento proces prezentuje ako odpolitizovanie štátnej správy. Argumentuje, že kým doteraz sa po výmene vlády na každom okresnom úrade menili stovky ľudí, dnes bude politickým nominantom len jeden – samotný prednosta úradu.

„Začíname proces odpolitizovania štátnej správy,“ vyhlásil premiér Igor Matovič. „Neviem si predstaviť férovejší spôsob ako ten, ktorý sme ukázali,“ zdôraznil. „Kto toto považuje za politizáciu štátnej správy, tak buď nevie čítať, alebo nepozná obrázky,“ dodal Matovič. „V V momente, keď tento náš nominant niečo urobí, padne to na našu hlavu,“ zdôraznil Matovič politickú zodpovednosť hnutia OĽaNO.

Na vine je Za ľudí

Matovič vysvetlil, že pôvodne nechcel z politickej úrovne vyberať ani len samotných prednostov. Presvedčili ho však jeho vlastní koaliční partneri, ktorí vraj na úrady tlačili vlastných neúspešných kandidátov z parlamentných volieb.

„Aj strana Za ľudí nám dávala zoznamy ľudí, ktorých chceli dosadiť na okresné úrady. Keď som sa dozvedel, že sa takéto dohody robia, povedal som, že to nehrozí. Bude to zodpovednosť našej strany, lebo okresné úrady patria pod ministerstvo vnútra,“ vysvetlil premiér.

Podpredsedníčka Za ľudí Veronika Remišová sa však proti takýmto tvrdeniam bráni. „Strana Za ľudí presadzuje odpolitizovanie vedenia štátnych úradov v regiónoch a zavedenie otvorených verejných transparentných výberových konaní na funkcie prednostov okresných úradov. Takisto sme požadovali stanovenie presných kvalifikačných kritérií a požiadaviek na funkciu prednostu, aby sa nestávalo, že okresný úrad povedú ľudia, ktorí nikdy nič poriadne neriadili. Keď sa premiér rozhodol postupovať takýmto spôsobom, v tom prípade očakávame, že za to prijíma aj plnú politickú zodpovednosť,“ informovala podpredsedníčka vlády a ministerka pre informatizáciu a eurofondy.

Premiérove obvinenia, že ich strana na úrady tlačila vlastných kandidátov, však úplne odmieta. „Strana Za ľudí sa ohradzuje voči tvrdeniam o ,neúspešných straníkoch'. Mame kvalitných odborníkov, ktorí nie sú odkázaní na miesta v štátnej službe. My budeme fungovanie okresných úradov pozorne sledovať, pretože korupcia a zle fungujúce služby štátu sú pre občanov najciteľnejšie práve na okresných úradoch,“ zdôraznila Remišová.

Pellegrini reaguje na premiérove slová o odpolitizovaní štátnej správy

Podpredseda parlamentu zvolený za opozíciu Peter Pellegrini sa za Matovičovo plošné obvinenie všetkých štátnych úradníkov ospravedlnil. „Premiérova tlačová konferencia bola predstavením nových politických jatiek. Väčšiu politizáciu a popretie slov o transparentnosti a verejných vypočutiach som ešte nevidel. Budem sa veľmi čudovať, ak to ľudia pánovi premiérovi zhltnú a uveria,“ reagoval expremiér Pellegrini. Ten spochybnil, že výberové konania boli naozaj verejné a k poslancom obyčajných mali prístup len vybratí ľudia.

Prví prednostovia sú už známi

Poslanecký klub obyčajných už verejne ukázal aj prvých štyroch zo sedemdesiatky svojich nominantov na prednostov. Ako prvého predstavili prírodovedca Michala Deraja, ktorý má dostať do správy okresný úrad v Dunajskej Strede. „Mojím cieľom je sprofesionalizovať štátnu správu a poskytnúť služby pre všetkých občanov rovnako bez uprednostňovania. Tiež pozdvihnúť úroveň odbornú a morálnu úroveň okresného úradu,“ uviedol.

Druhým je advokát Martin Dolinaj, budúci prednosta v Banskej Bystrici. „Napriek tomu, že som sa dosiaľ nikdy politicky neangažoval, mám dôveru v snahu tejto vlády odstrániť korupciu a klientelizmus. Rozhodol som sa byť tejto snahe nápomocný, ako len budem vedieť. Chcel by som svoje advokátske skúsenosti pretaviť do praxe a vplývať na zlepšovanie štátnej správy,“ vysvetlil svoju motiváciu Dolinaj.

„Mojím cieľom a úlohou je, aby zákon platil pre všetkých rovnako. Veľmi si vážim svoju nomináciu a dúfam, že stranu OĽaNO nesklamem,“ povedala Katarína Sovinská, ktorá by mala pôsobiť v Senci. „V štátnej správe pracujem 22 rokov. Budem sa snažiť, aby som nesklamal stranu OĽaNO a vládu a svoju prácu budem vykonávať zodpovedne, čestne, charakterne a všetky skúsenosti využijem tak, aby bol klient spokojný a mali sme tiež kvalitné pracovné prostredie,“ zdôraznil možno budúci prednosta Kamil Ruman zo Žiliny.

Posledným predstaveným nominantom je geograf Jozef Bednár z Gánoviec pri Poprade. „Myslím si, že aj Slovensko by mohlo byť lepšou krajinou, aby sa za ňu moje deti nemuseli hanbiť. Musíme si zachovať vlastné kultúrne a prírodné dedičstvo, ktoré sa nám pod vidinou peňazí stráca pred očami,“ uviedol.

Udávaj s nami

Výber všetkých prednostov by chcel Matovič ukončiť ešte tento mesiac. Vyzval preto ľudí, aby mu do piatka pomohli vybraných kandidátov skontrolovať. „Chcem požiadať ľudí, aby ak majú akékoľvek vedomosti o skutkoch týchto ľudí, najmä morálne prešľapy, aby nám dali na web stránke vedieť, aby sme sa vyhli prešľapom. Buďte pozvaní to tohto výberového procesu. Od vašich informácií bude záležať, či vláda týchto ľudí nominuje,“ odkázal premiér. „Každá informácia bude konfrontovaná s budúcim nominantom,“ ubezpečil.

Zoznam nominantov možno nájsť na stránke www.prednostovia.sk. Každý podnet musí mať autora – treba uviesť meno, e-mail, telefón. Anonymnými podaniami sa poslanci zaoberať nebudú.

Matovič však na lustrácie svojich nominantov dlho čakať nechce. Ľuďom dal čas iba do piatka, prvých prednostov chce totiž vymenovať už na budúci týždeň, na poslednom predprázdninovom zasadnutí vlády. „Myslím si, že pre ľudí, ktorí sa zaujímajú, je to dostatok času,“ reagoval Matovič. Ľudí požiadal, aby neposkytovali svoje informácie anonymne, ale pod vlastným menom. Tak budú môcť byť podľa neho tieto informácie v prípade potreby ešte ďalej doplnené.

Zároveň premiér odmietol, že by takáto výzva bola podporovaním udavačstva. „Ako inak máme ľudí vtiahnuť do politiky. Mne sa zdá, že ak má niekto dôležité informácie, mal by sa o ne podeliť. Nepovažujem to za bonzáctvo, ale zdieľanie zodpovednosti,“ vysvetlil premiér. „Ak niekto urobí chybu, ja ho dám dole,“ prisľúbil.

486 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #okresné úrady #Igor Matovič