Silvia Porubänová: Rodina na Slovensku potrebuje na dôstojný život dva plné príjmy

Personálne výmeny v rezorte práce pod vedením Milana Krajniaka pokračujú. Z vedenia Inštitútu pre výskum práce a rodiny odchádza dlhoročná riaditeľka a známa sociologička Silvia Porubänová. Minister aj jej nástupca otvorene hovoria, že im prekáža termín rodová rovnosť a chcú silnejší hlas konzervatívcov pri formovaní rodinnej politiky. Aká je úloha Inštitútu pre výskum práce a rodiny? Aká je slovenská rodina a aké dôsledky na život rodín bude mať kríza spôsobená pandémiou?

10.07.2020 09:57 , aktualizované: 13:50
debata (66)

VIDEO: Sledujte diskusnú reláciu Zuzany Martinákovej Ide o pravdu so sociologičkou Silviou Porubänovou.

Video

“Niekedy panovala taká predstava, možno už dnes nie, ale pred takými desiatimi rokmi, že najohrozenejší sú na Slovensku seniori. Nie je to tak. Najohrozenejšie sú jednorodičovské domácnosti a mnohodetné rodiny. Súvisí to so situáciou na trhu práce a výškou miezd,“ uviedla Porubänová. Hovorí o príliš nízkych mzdách a o termíne pracujúca chudoba. “Rodina na Slovensku potrebuje na dôstojný život dva plné príjmy,” dodala.

“Ak je ten príjem redukovaný, tak máme zásadný problém. Príliš nízke mzdy spôsobujú, že aj ľudia, ktorí majú istotu zamestnania, ale ich mzdy sú dlhodobo prinízke, sa môžu ocitnúť v reálnej chudobe. Ich príjem slúži len na pokrytie elementárnych potrieb," povedala.

Častokrát majú dlhy na bývaní, môžu si kúpiť len tie najjednoduchšie potraviny a už vonkoncom neprichádzajú do úvahy veci, ktoré súvisia napríklad s nejakými dovolenkami alebo na jeseň s nástupom detí do školy, povedala sociologička.

Výrazné je znevýhodnenie žien, ktoré často najmä pre plnenie rodičovských povinností vypadávajú z trhu práce na dlhšie obdobie a ich príjem neskôr po návrate nedosahuje výšku ako predtým.

„Žiadna spoločnosť nie je taká bohatá, aby naplno nevyužívala potenciál polovice svojej populácie,“ skonštatovala o ženách. „Ak sme investovali do vzdelania žien, tak je veľkým hazardom a veľkou stratou, ak sa ich vzdelanie nevyužíva, ak nie sú nastavené sociálne služby, predškolské zariadenia a iné služby, ktoré ženám pomáhajú k návratu na trh práce,“ tvrdí Porubänová.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu