Pribudlo 75 prípadov, takmer tretina pozitívnych je z potravinárskej firmy

V utorok na Slovensku pribudlo 75 nových prípadov koronavírusu. Počet ľudí nakazených ochorením Covid-19 tak na Slovensku stúpol na 2 690. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webe covid-19.nczisk.sk. 24 pozitívnych prípadov zachytil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Galante u pracovníkov spoločnosti vyrábajúcej plnené bagety.

12.08.2020 10:14 , aktualizované: 17:49
debata (207)

Uplynulý deň urobili laboratóriá 3 131 testov, spolu doposiaľ otestovali vyše 284-tisíc vzoriek. Nepribudlo žiadne úmrtie, vyliečilo sa desať pacientov. Počet ľudí, ktorí prekonali koronavírus, tak stúpol na 1 884.

Ako informoval portál korona.gov.sk, počet hospitalizovaných pacientov je aktuálne 58. U 40 z nich bolo ochorenie COVID-19 potvrdené. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú dvaja pacienti, na umelú pľúcnu ventiláciu sú napojení rovnako dvaja pacienti. Kĺzavý medián má hodnotu 43.

Po utorňajšom testovaní pribudlo 21 nakazených v okrese Galanta, 16 nových nakazených eviduje okres Bratislava, siedmich okres Senec, piatich okres Bánovce nad Bebravou, štyroch okres Trnava, troch okres Dunajská Streda. V Košiciach a v okresoch Kysucké Nové Mesto, Prešov, Skalica, Trebišov sú po dvaja novonakazení. Okresy Banská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Nové Mesto Nad Váhom, Nové Zámky, Rožňava, Ružomberok, Trenčín, Vranov nad Topľou a Zvolen evidujú po jednom novonakazenom.

„Je medzi nimi 29 mužov a 46 žien, sú vo veku od 12 do 83 rokov,“ priblížilo ministerstvo zdravotníctva na svojej webovej stránke.

Matovič nevylúčil ďalšie zavádzanie opatrení

Premiér Igor Matovič nevylúčil ďalšie zavádzanie opatrení. „Čím bude agresívnejší vírus, a chcel by nás viac ohroziť, tým sa musíme viac brániť. V momente, ak by sme videli, že strácame pôdu pod nohami, musíme znova prijímať opatrenia, aby sme sa bránili,“ dodal. Zrejme prvé opatrenia, ktoré by sa mohli prijímať, by sa podľa neho týkali „vydobýjania“ si dodržiavania opatrení.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí zároveň informoval, že od 15. augusta by mal byť zverejnený pandemický plán, ktorý schválila pandemická komisia.

Video: Premiér Matovič s ministrami po rokovaní vlády.

Premiér opakovane kritizoval, že prezidentka Zuzana Čaputová vrátila parlamentu zákon o elektronických komunikáciách, ktorým sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Legislatíva mala umožniť Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, získavať od operátorov telefónne čísla ľudí, ktorí sa nachádzali v „červených“ krajinách.

Matovič to považuje za „nadprácu prezidentského úradu“. Na otázku, prečo sa poslanci zídu v parlamente až 1. septembra, keď by mohli prelomiť veto prezidentky, premiér reagoval, že chce umožniť každému poslancovi vyjadriť svoj postoj k vráteným zákonom. Viacerí poslanci by podľa neho na schôdzu v auguste nemohli prísť vzhľadom na plánované dovolenky.

Ministerstvo zdravotníctva predložilo na rokovanie vlády materiál, ktorý zavádza podpisovanie čestného vyhlásenia o bezinfekčnosti, ktoré majú doniesť žiaci do škôl pri svojom nástupe. „Určite sa neprijme uznesenie tak, ako prišlo na vládu," uviedol v reakcii premiér Igor Matovič. Viac v tomto článku.

Desiatky infikovaných z firmy vyrábajúcej bagety

Spolu 24 pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19 zachytil Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Galante u pracovníkov spoločnosti, vyrábajúcej plnené bagety a sendviče. Spoločnosť v Sládkovičove po minulotýždňovom zistení kontaktov pozitívnych osôb medzi pracovníkmi dala otestovať viac ako 500 svojich zamestnancov, regionálna hygienička Iveta Šuleková predpokladá, že počet infikovaných sa môže zvýšiť.

„Testovanie sa uskutočnilo v pondelok (10. 8.) a utorok (11. 8.), máme iba priebežné výsledky. V súčasnosti vyhľadávame osoby, ktoré prišli s infikovanými do kontaktu,“ uviedla Šuleková pre TASR. Ide aj o zamestnancov ubytovaných na ubytovni. Spoločnosť podľa hygieničky prijala náležité opatrenia.

Spoločnosť Fekollini uviedla pre TASR, že vyjadrenie k situácii poskytne po získaní kompletných výsledkov z testov. Pozitívni zamestnanci sú v karanténe. Protiepidemické opatrenia vrátane testovania sú zabezpečené aj v ubytovniach, v ktorých sa časť zamestnancov firmy zdržiava.

Mikas: Nejde o komunitné šírenie

Nárast prípadov koronavírusu súvisí s importovanými prípadmi a úzkymi kontaktmi pozitívne testovaných ľudí. Po stredajšom rokovaní vlády to v súvislosti s aktuálnym nárastom uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. „Nejde o komunitné šírenie,“ zdôraznil.

Platí to aj v prípade nárastu nových prípadov v okrese Galanta, ktorý súvisí s pracovníkmi jednej zo spoločností. „Je to lokálne ohnisko, epidemiológovia to majú podchytené, úzko spolupracuje aj zamestnávateľ,“ povedal Mikas. Dodal, že importované prípady súvisia hlavne so zamestnancami z iných krajín, najväčší počet sa týka ľudí z Ukrajiny, Srbska a Českej republiky.

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO) v tejto súvislosti zdôraznil úlohu zamestnávateľov. „Je dôležité, aby si dobre nastavili pandemický plán, ako ich zamestnanci budú chránení,“ uviedol.

Slovensko zatiaľ o ruské vakcíny záujem nemá

Slovensko zatiaľ nemá záujem o vakcíny na nový druh koronavírusu z Ruska. Ako vysvetlil Pavol Jarčuška, prezident Slovenskej spoločnosti infektológov a pracovník Kliniky infektológie a cestovnej medicíny v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach, ruská vakcína zatiaľ nespĺňa niekoľko kritérií.

Vakcína s názvom Sputnik V bola registrovaná 11. augusta. „Vakcína až takým prekvapením nebola. Je to štandardná adenovírusová vakcína, do značnej miery podobná tej vakcíne, ktorú vyvíja konzorcium okolo Oxfordskej univerzity a firmy AstraZeneca. Je to ale menej štandardný postup. K tomu, aby sme my žiadali vakcínu, alebo sa o ňu uchádzali, musí mať buď podmienečnú autorizáciu, alebo registráciu v Európskej liekovej agentúre alebo plnú registráciu. Alebo musí byť ukončená tretia fáza klinického skúšania a musí byť dovezená na mimoriadny dovoz,“ konštatoval Jarčuška s tým, že táto ruská vakcína nespĺňa ani jedno z týchto troch kritérií.

Podľa Jarčušku môže ísť o rovnako dobrú vakcínu, aké sú od západoeurópskych výrobcov. V podstate má ukončenú len druhú fázu klinického skúšania. Do 1. januára 2021 má slúžiť len pre strategické úlohy Ruska.

Očkovaní majú byť lekári, vojaci, policajti a vybrané skupiny geriatrických pacientov. „V podstate to nahradí tretiu fázu klinického skúšania, ktorá sa štandardne robí pre potreby Európskej liekovej agentúry alebo Americkej liekovej agentúry,“ doplnil.

V súčasnosti Slovensko vyjednáva o vakcínach s Európskou komisiou. „Všetci zásadní výrobcovia nám predstavili údaje o vakcínach, ktoré hovoria o tom, ako sa realizujú klinické štúdie, ako sa bude vakcína vyrábať, distribuovať,“ uviedol Jarčuška s tým, že Slovensko zatiaľ pozorne počúva, podobne ako ostatné krajiny Európskej únie, aby sa vedelo v pravý čas správne rozhodnúť.

Koronavírus aj na žilinskom súde a prokuratúre

Pozitívny test na koronavírus mali v Žiline dve prokurátorky, sudkyňa a aj zamestnankyňa, ktorá bola v priamom kontakte so sudkyňou. Chod súdu je zabezpečený, podateľňa, obchodný register a Register partnerov verejného sektora funguje v štandardnom režime. Prokuratúra funguje v obmedzenom režime. Pre TASR to uviedli hovorca Krajskej prokuratúry v Žiline Martin Kokles a hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Anna Dudová Záborská.

„Sudcovia a zamestnanci, ktorí pracujú v hlavnej budove súdu, majú nariadený home office. Sudcom predseda súdu odporučil zvážiť zrušenie pojednávaní. Nie všetky pojednávania boli zrušené,“ priblížila Dudová Záborská.

Sudkyňa i zamestnankyňa podľa hovorkyne ešte pred testovaním dodržiavali domácu karanténu. „Okresný súd poskytol potrebnú súčinnosť regionálnemu úradu verejného zdravotníctva s vypracovaním zoznamu kontaktov sudkyne a zoznamu zamestnancov a sudcov, ktorých budú testovať. Rovnako na súde vypracovali zoznam osôb, ktoré boli na pojednávaniach tejto sudkyne,“ doplnila.

Podateľňa žilinskej krajskej aj okresnej prokuratúry podľa Koklesa pracuje v obmedzenom režime, osobne neprijíma žiadne podania. Styk je len písomný, elektronický alebo telefonický. „Povinné je nosenie rúšok v celej budove, každodenná dezinfekcia priestorov, nemali by sme sa stretávať vo väčších skupinách. Pracujeme v obmedzenom režime, pracovná doba je v prípade nutnosti do 12.00 h, inak prokurátori vykonávajú prácu z domu,“ povedal hovorca prokuratúry.

Sprísnené opatrenia na súde zaviedli do piatka 21. augusta. Hovorkyňa predpokladá, že od 24. augusta bude súd opäť fungovať v plnom režime. Hovorca Krajskej prokuratúry v Žiline doplnil, že v obmedzenom režime sú zatiaľ do piatka 14. augusta. Situáciu budú znova prehodnocovať v pondelok 17. augusta podľa výsledkov ďalších testovaní.

© Autorské práva vyhradené

207 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus