Až 419 nakazených. Chcel som dať ľuďom slobodu, sklamali ma, tvrdí Matovič

Na Slovensku pribudol opäť rekordný počet prípadov nákazy novým koronavírusom, a to 419. Informoval o tom premiér Igor Matovič (OĽANO) v piatok ráno na sociálnej sieti s tým, že nedovolí, aby nezodpovední ignoranti ohrozovali naďalej nevinných ľudí. "Pokazili sme si to", napísal Matovič.

25.09.2020 10:01 , aktualizované: 18:40
debata (1120)

VIDEO: Pandemická komisia a Igor Matovič o situácii s koronavírusom a o opatreniach, ktoré treba urobiť. Ľudia ma sklamali, chcel som pre nich slobodu, hovorí Matovič. Podal si aj doktora Buklovského.

Video

Opatrenia, ktoré navrhla pandemická komisia, nie sú ešte dopracované a bude o nich v pondelok rozhodovať krízový štáb. Igor Matovič na tlačovej besede po zasadnutí epidemiológov uviedol, že aj keď nie je členom pandemickej komisie, bude podporovať jej rozhodnutia. Sprísnené opatrenia by mali znamenať obmedzenie hromadných akcií. Malo by ísť o pravidlo 30 – 100 – 200. Tridsať ľudí na svadbe, 100 ľudí v interiéri, 200 ľudí v exteriéri. Hromadné podujatia, na ktorých by mali ľudia stáť, sa majú zakázať. Platilo by to zrejme od 1. októbra.

Premiér uviedol, že dôveroval ľuďom, ale tí nedodržiavali opatrenia. Priznal, že aj on bol na svadbe bez rúška, ale na svoju obranu uviedol, že vtedy bola s počtom nakazených iná situácia. Išiel som do toho s tým, že dajme väčšiu slobodu ľuďom, prejavia väčšiu zodpovednosť a tak porazíme vírus, povedal Matovič a dodal, že ľudia ho sklamali.

Ešte predtým Matovič na sociálnej sieti označil zasadnutie pandemickej komisie za mimoriadne dôležité a ohlásil opatrenia, ktoré musia byť prijaté.

Premiér v piatok ráno v reakcii na nárast počtu prípadov reagoval, že nerozvážnosť, ľahkovážnosť a egoizmus zvíťazili. „Neustále útoky, spochybňovanie nebezpečnosti COVID-19, teatrálne ignorovanie opatrení, vysmievanie sa z tých, ktorí ich dodržujú … priniesli svoje výsledky. Výsledky ‚boja za slobodu‘, ktorý teraz slobodu zoberie všetkým,“ skonštatoval. Ako hovorí, veril, že ľudia sa budú správať rozumne, ale zodpovednosť vo vlastných rukách neuniesli.

Pribudli červené aj oranžové oblasti

Na Slovensku aj po týždni naďalej rastie počet červených aj oranžových regiónov. Aktuálne je pre pandémiu nového koronavírusu 19 okresov v takzvanej červenej fáze. Rovnaký počet je v oranžovej fáze. Ostatných 41 okresov sa nachádza v zelenej zóne. Informoval o tom hlavný hygienik SR Ján Mikas po rokovaní pandemickej komisie, mapa je zverejnená aj na webe korona.gov.sk.

Medzi červené okresy patrí všetkých päť okresov v meste Bratislava, nasledujú okresy Senec, Trnava, Skalica, Nitra, Trenčín, Komárno, Veľký Krtíš, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Stará Ľubovňa, Snina, Sobrance a Michalovce. Semafor COVID-19 v pandemickom pláne označuje v červenej fáze situáciu za kritickú.

V oranžovej zóne, ktorá naznačuje zhoršujúcu sa situáciu, sú momentálne okresy Senica, Malacky, Pezinok, Hlohovec, Galanta, Dunajská Streda, Nové Zámky, Partizánske, Prievidza, Ilava, Púchov, Banská Bystrica, Lučenec, Liptovský Mikuláš, Poprad, Sabinov, Prešov, Bardejov a Trebišov. Ostatné okresy na Slovensku sú aktuálne v zelenej zóne, kde je podľa semaforu COVID-19 situácia pod kontrolou.

Minulý týždeň bolo zhodne po 14 okresov v červenej i oranžovej fáze. Zelených okresov bolo 51.

Na pľúcnej ventilácii je 12 ľudí

Na Slovensku vo štvrtok pribudlo 419 nakazených novým koronavírusom, ich celkový počet tak stúpol na 8048. Laboratóriá otestovali 5540 vzoriek. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 58 pacientov. V súvislosti s novým koronavírusom nepribudlo žiadne úmrtie. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

Ministerstvo zdravotníctva SR spresnilo, že pozitívne testovaných bolo 224 žien a 195 mužov, sú vo veku od jedného do 92 rokov.

Najviac pozitívnych testov bolo v okresoch Bratislava (54), Námestovo (45), Tvrdošín (26), Nové Zámky (19), Skalica (15), Trnava (15), Prievidza (14), Komárno (14), Spišská Nová Ves (13), Banská Bystrica (11), Košice (11), Prešov (10), Senec (10), Topoľčany (10), Trenčín (10), Dolný Kubín (9), Liptovský Mikuláš (9), Sabinov (8), Stará Ľubovňa (8), Humenné (7), Ilava (6), Nitra (6), Pezinok (6), Poprad (6), Bardejov (5), Senica (5) a Trebišov (5).

Štyri prípady boli v okresoch Snina a Žilina, po tri prípady v okresoch Bánovce nad Bebravou, Banská Štiavnica, Dunajská Streda, Hlohovec, Malacky, Michalovce, Myjava, Partizánske, Sobrance a Žiar nad Hronom.

Po dva prípady mali okresy Čadca, Kežmarok, Martin, Šaľa a Žarnovica, jeden prípad zaznamenali okresy Bytča, Detva, Galanta, Levoča, Lučenec, Považská Bystrica, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Ružomberok, Trenčianske Teplice, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou a Zvolen.

V nemocniciach je 160 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 125 z nich. Na jednotke intenzívnej starostlivosti je 12 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 12 pacientov.

Od začiatku vypuknutia ochorenia sa v krajine urobilo 433 848 labora­tórnych testov. Počet potvrdených úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19 je 41. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 3 971.

Liečba dexametazónom pre pacientov s COVID-19 bude dostupná aj v SR

Liečba dexametazónom, ktorý Európska lieková agentúra (EMA) odporučila pre pacientov so závažným priebehom ochorenia COVID-19, bude dostupná aj pre slovenských pacientov. Pre TASR to potvrdil konateľ spoločnosti Krka Slovensko Marjan Vrbnjak s tým, že predpokladaný termín ukončenia všetkých potrebných procesov je najneskôr január/február 2021.

Ozrejmil, že liek je už v súčasnosti na slovenskom trhu. „Práve je v procese schvaľovania pridania indikácie na liečbu COVID-19. Po schválení zmeny členskými štátmi a Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv bude táto liečba oficiálne dostupná aj pre slovenských pacientov,“ povedal Vrbnjak.

EMA odporučila užívanie liečiva dexametazón u dospelých a dospievajúcich od 12 rokov, ktorí potrebujú podpornú liečbu kyslíkom. Liečivo sa môže užívať orálne alebo podávať infúziou. Nové použitie dexametazónu musí ešte schváliť Európska komisia, ktorá sa pri svojich rozhodnutiach obvykle riadi odporúčaniami liekovej agentúry.

Britskí výskumníci v júni zverejnili dôkazy, že dexametazón znižuje úmrtnosť vážne chorých hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 o tretinu v porovnaní s bežnou liečbou alebo placebom. Krátko nato vláda Spojeného kráľovstva schválila jeho používanie v nemocniciach.

Skúsenosti s liečbou majú aj slovenskí lekári. Dobré výsledky zaznamenali na Klinike infektológie v Univerzitnej nemocnici Bratislava, kde bolo hospitalizovaných aj vyliečených najviac pacientov s COVID-19 na Slovensku počas prvej vlny pandémie.

„Dexametazón je kortikosteroidné liečivo, ktoré je v EÚ i na Slovensku dostupné vo viacerých liekoch a používa sa už niekoľko desaťročí,“ vysvetlil Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Je určený na liečbu rôznych zápalových ochorení a na zníženie imunitnej odpovede pri liečbe alergií a autoimunitných ochorení. Používa sa tiež spolu s inými liekmi pri onkologických ochoreniach a na prevenciu vracania. „Dexametazón sa začal skúmať ako potenciálna liečba u pacientov s COVID-19 kvôli jeho schopnosti znižovať zápalovú reakciu, ktorá zohráva dôležitú úlohu v celom procese ochorenia najmä u niektorých hospitalizovaných pacientov,“ vysvetlil ŠÚKL.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus