Ak nebude celoplošné testovanie, Matovič podá demisiu

"Správa štátnych hmotných rezerv spustila obstarávanie testov, keď chceme, aby boli zmluvy platné, tak musia byť zverejnené na internete. Predpokladám, že v priebehu dneška budú zverejnené," povedal Matovič na margo doteraz tajného plánu celoplošného testovania celého Slovenska. Povedal, že o myšlienke celoplošného testovania sa začali rozprávať ešte začiatkom septembra.

17.10.2020 12:25 , aktualizované: 21:35
debata (1129)

VIDEO: Matovič o svojom tajnom pláne.

Video

Premiér tvrdí, že ak by sme celoslovenské pretestovanie neurobili, kopírovali by sme českú krivku. „Bojím sa, že nám začnú zomierať lekári a zdravotné sestry,“ dodal s tým, že sa bojí aj scenára zo severného Talianska, keď ľudia starší ako 65 rokov zomierali doma, pretože ich nechceli vziať do nemocnice.

Ak by sa nemalo konať celoplošné testovanie, je možné, že Matovič podá demisiu. „Som ochotný od tohto plánu upustiť, ale bude to spojené s mojou demisiou. Ak by chcel niekto na mňa vyvinúť tlak, že touto cestou nepôjdeme, ja sa pod to nepodpíšem,“ povedal Matovič s odkazom na problémy vo vládnej štvorke. Koaličný partner zo SaS Richard Sulík totiž verejne nesúhlasil so zatvorením reštaurácií a ďalších prevádzok verejného stravovania, za čo si vyslúžil nielen kritiku od Matoviča, ale aj návrh, aby liberáli vymenili svojho predsedu. Ten však ešte počas tlačovej besedy premiéra na sociálnej sieti uverejnil status, v ktorom sa za Matoviča postavil.

„Akýkoľvek výsledok nemôže byť zlý, ak na ten test prídeme. Môžeme karantenizovať ľudí, ktorí sú infikovaní,“ vyzval Matovič ľudí, aby sa testovania, ktorého prvé kolo by sa malo uskutočniť o dva týždne, zúčastnili. Premiér by chcel, aby sa celoplošného testovania zúčastnilo aspoň osemdesiat percent ľudí. Dodal, že testy by mali doraziť na Slovensko počas budúceho týždňa.

Testovaním sa bude zaoberať mimoriadne vláda, ktorá zasadne v nedeľu popoludní.

Testovanie malo byť už na budúci víkend, podľa Matoviča sa však najskôr pilotne pretestujú okresy Námestovo, Dolný Kubín a ak budú stačiť kapacity, tak aj Bardejov. V týchto okresoch je v súčasnosti veľmi zlá situácia, bardejovská nemocnica už nemá dostatočné ani lekárske kapacity.

Hlavné testovanie by sa malo uskutočniť o dva týždne. Testovať sa bude výterovými antigénovými testami. Antigénové testy by podľa Matoviča mali zachytiť až 90-percent ľudí, ktorí sú infikovaní koronavírusom. „Antigénové testy ukážu, kto je a kto nie je infekčný,“ vysvetľoval premiér.

Dvojtýždňový cyklus testovania má odhaliť aj ľudí, ktorí sú len na začiatku ochorenia a teda nie sú ešte infekční a neroznášajú koronavírus.

„Trošku mi trvalo, kým som presvedčil aj ostatných ľudí, ktorí s testami robia, aby mi dali dobrozdanie,“ pokračoval Matovič. O jeho pláne však podľa jeho slov vedel len malý okruh ľudí.

„Predbežne som oslovil ozbrojené sily, ktoré sú jediné schopné zorganizovať a realizovať takúto náročnú operáciu,“ vysvetľoval.

Odberové miesta by sa mali vytvoriť na miestach, kde sa zvyčajne konajú voľby, teda vo volebných miestnostiach. Tých je takmer šesťtisíc po celom Slovensku.

Na poznámku Pravdy, že mnohé volebné miestnosti sú v školách či domovoch dôchodcov, Matovič povedal, že tieto priestory potom musia prejsť dezinfekciou.

V odberových miestach by pôsobilo asi sedem ľudí – medzi nimi vojaci, policajti a zástupca samosprávy. Výsledok testu by mal byť známy do pätnástich minút. Zatiaľ nie je jasné, ako sa bude postupovať v prípade, ak test bude pozitívny.

„Teraz máme pred sebou desať dní, keď budeme odpovedať na otázky, či to bude povinné, za odmenu alebo za trest,“ povedal premiér. Tvrdí, že otvára verejnú diskusiu na túto tému.

Dodal, že podľa pediatrov by sme nemuseli testovať deti do desať rokov.

„Obávame sa, že sú ľudia, ktorí neveria koronavírusu, hoci nosia rúška, ale popierajú zatváranie reštaurácií a ďalšie opatrenia. Tí sú najnebezpečnejší, pretože aj keď majú príznaky, nejdú k lekárovi,“ pokračoval Matovič. „S touto časťou obyvateľov sa musíme vysporiadať,“ do­dal.

Pripustil, že ľudia, ktorí sa odmietnu dať otestovať, nebudú môcť využívať niektoré sociálne výhody, napríklad poberať niektoré dávky alebo daňové úľavy.

Test by mal štát stáť približne 4 eurá s DPH za kus. Prihlásili sa štyri firmy, najnižšia cena bola 3,90 eura.

Náklady na testy, ale aj ľudský personál, by mali dosiahnuť niekoľko desiatok miliónov eur.

Testovanie bude bezplatné a môžu sa ho zúčastniť aj ľudia zo zahraničia. „Ideálne je, aby na testovanie išli všetci, ktorí sa na Slovensku nachádzajú,“ povedal Matovič s tým, že je lepšie, ak sa otestuje aj „robotník z Ukrajiny“.

Premiér chce, aby sa o tom, či má byť testovanie povinné alebo dobrovoľné diskutovalo. „Ale majme na mysli verejný záujem,“ prizvukoval. Z diskusie by mali byť jasné aj odmeny alebo tresty pre tých, ktorí sa odmietnu dať testovať.

Na organizovaní testovania sa má podieľať 43-tisíc ľudí.

„U nás bude na sto percent lockdown, zatvorenie krajiny, ak nenaberieme odvahu na takýto experiment. Ak všetci darujeme Slovensku jeden víkend pol hodinu a na druhý víkend pol hodinu, tak sa mu vyhneme,“ povedal Matovič.

Na testy by mali ľudia chodiť v presný čas. Matovič predpokladá, že rozloženie v čase by sa malo dať dodržať na 90 percent.

Ten, kto nebude v čase testovania doma, sa zrejme bude môcť dať otestovať v mieste, kde sa nachádza. Na odberovom mieste sa budú ľudia preukazovať občianskym preukazom.

Matovič ďalej vysvetľoval, že sa bude testovať aj na hraniciach. „Môžeš prísť na Slovensko, ale musíš prejsť testom,“ povedal.

Trinásť miliónov testov za 52,3 milióna

Správa štátnych hmotných rezerv uzavrela kúpne zmluvy na skríningové testy na diagnostiku ochorenia COVID-19 s troma firmami. Dodať majú spolu 13 miliónov kusov testov dokopy za 52,3 milióna eur bez DPH. Vyplýva to zo zverejnených zmlúv v Centrálnom registri zmlúv.

Najviac testov – desať miliónov, má dodať spoločnosť Eurolab Lambda, a.s. Hmotné rezervy za ne zaplatia 39,5 milióna eur bez DPH. Podľa zmluvy má prvých, minimálne 5,6 milióna kusov testov spoločnosť dodať do 23. októbra. Ďalších minimálne 2,8 milióna kusov do 30. októbra a zvyšok do 6. novembra. Zo zmluvy vyplýva, že testy majú byť dodané do závodov správy hmotných rezerv v Slovenskej Ľupči, Vígľaši, Čachticiach a Kysuckom Novom Meste.

Dva milióny testov má dodať spoločnosť Abbott Laboratories Slovakia, s. r. o. Celková hodnota zákazky je 8,9 milióna eur bez DPH. Dodať ich má do 18 kalendárnych dní od účinnosti zmluvy. Testy pôjdu do závodu hmotných rezerv v Kysuckom Novom Meste.

Správa štátnych hmotných rezerv uzavrela zmluvu aj so spoločnosťou Juhapharm, s. r. o., ktorá má dodať milión testov za 3,9 milióna eur bez DPH. Testy majú byť doručené najneskôr do 30. októbra, smerovať budú do závodu v Čachticiach.

Podľa Sulíka je testovanie správny krok

„Testy sú kúpené, na Dušičky pretestujeme všetkých obyvateľov a budeme vedieť, kto je a kto nie je nakazený. Potom je to na zodpovednosti infikovaných, aby dodržali karanténu,“ napísal predseda SaS na sociálnej sieti. Vyzval, aby sa ľudia testovania zúčastnili.

Remišová: Zjavne je potrebná radikálna operácia

„V strane Za ľudí už od mája tlačíme na zvyšovanie kapacity testovania. Na záchranu pracovných miest a ekonomiky, ako aj návrat k normálnemu životu je zjavne potrebná radikálna operácia,“ napísala predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová.

„Doteraz sa v Európe, ale aj v iných krajinách na svete používalo ako riešenie zatváranie ekonomiky a krajín, čo má extrémne negatívny dopad na spoločnosť,“ dodala.

Matovič chce o téme celoslovenského testovania hovoriť aj s predstaviteľmi cirkví, keď jeden z termínov sa prekrýva s Dušičkami.

Chce, aby cirkev vyzvala ľudí, aby necestovali na cintoríny a hroby svojich blízkych po celom Slovensku.

V Českej republike sa podľa Matoviča tiež hovorí o celoštátnom pretestovaní, tvrdí však, že náš spôsob je lepší.

Na Slovensku o Matovičovom pláne malo vedieť iba pätnásť ľudí, ale premiér sa priznal, že o pláne hovoril aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Na bruselskom summite, z ktorého sa Matovič vrátil v piatok podvečer, sa tiež vyskytol koronavírus a niektorí predstavitelia odcestovali skôr. Premiér priznal, že ani on sám sa po návrate nedal otestovať na koronavírus.

Prezidentka nebola o plošnom testovaní dopredu informovaná

Prezidentka SR Zuzana Čaputová nebola o plošnom testovaní obyvateľov v súvislosti s novým koronavírusom vopred informovaná. Uviedol to hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. „Viem len to, čo sa dnes dozvedela verejnosť z tlačovej konferencie. Zmysluplnosť a realizovateľnosť plánu v tejto chvíli neviem zhodnotiť a budem sa najskôr pýtať na názor odborníkov,“ povedala Čaputová. Zároveň dodala, že plán takéhoto rozsahu mal byť oznámený spôsobom, ktorý nevyvolá viac otázok, ako poskytne odpovedí.

Hlas-SD chce vedieť, za akých podmienok sa uskutoční celoplošné testovanie

Mimoparlamentný Hlas-SD si počká na vysvetlenie, čo má celoplošné testovanie obyvateľov na nový koronavírus priniesť. Taktiež chce vedieť, za akých podmienok sa pretestovanie uskutoční. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

„Pri obrovskom amaterizme tejto vlády v zdravotnej, ekonomickej i sociálnej oblasti máme oprávnené pochybnosti, či ho dokáže vláda pripraviť tak, aby prinieslo zmysluplné výsledky a aby zároveň nenapomohlo ďalšiemu šíreniu vírusu,“ uviedol Hlas-SD.

Strana zároveň poznamenala, že keby si vláda a premiér plnili svoje povinnosti v boji proti pandémii, Slovensko by nemuselo byť v súčasnej situácii a nemuselo by pristupovať k takýmto experimentom.

Fica zaujíma pri celoplošnom testovaní názor odborníkov

Predsedu opozičného Smeru Roberta Fica zaujíma pri celoplošnom testovaní na nový koronavírus názor odborníkov. Uviedol to vo videu na sociálnej sieti ako reakciu na vyhlásenie predsedu vlády Igora Matoviča (OĽANO), že sa na Slovensku uskutoční celoplošné testovanie.

„Ja naozaj nepotrebujem na to nejaké vyhlásenie Matoviča alebo nejaké vydieranie, aby som išiel na testovanie. Ak sa rozhodnú experti a odborníci, že to je dobrý krok, tak to urobme, ale vyprosujem si, aby nás Igor Matovič vydieral,“ uviedol Fico. Tvrdí, že Matoviča nikto v krajine už neberie vážne. „Takto spájať testovanie celej krajiny s ‚nebožiakom‘ politikom je neakceptovateľné a smutné. Mňa zaujíma názor odborníkov. Ak povedia, že áno, poďme do toho,“ dodal Fico.

SNS protestuje proti celoplošnému testovaniu, predseda Spolu Hipš vyzýva na rozvahu

Mimoparlamentná Slovenská národná strana protestuje proti celoplošnému testovaniu na nový koronavírus, ktorý v sobotu avizoval premiér Igor Matovič.

Predseda mimoparlamentnej strany Spolu Juraj Hipš tvrdí, že ak má plošné testovanie vyjsť, je potrebné, aby premiér komunikoval smerom k občanom Slovenska s rozvahou a slušne.

„Matovič len zakrýva senzáciami svoju neschopnosť. Celoplošné testovanie nezaviedol ani jeden štát. Každý deň sa len ukazuje, aké nebezpečné je pre Slovensko, ak ho riadi človek nepripravený a nevyrovnaný, ktorý ohrozuje ekonomiku štátu a už aj zdravie ľudí,“ uviedla SNS. V stanovisku sa ďalej uvádza, že žiaden premiér v okolitých štátoch sa takto nespráva.

Hipš tvrdí, že ak má plošné testovanie vyjsť, je potrebné, aby premiér komunikoval smerom k občanom Slovenska s rozvahou a slušne. „Komunikujte s nami ako s občanmi, nie poddanými. Pomôže pokojné a zrozumiteľné vysvetlenie a racionálne argumenty. Nie plakanie, karhanie alebo hystéria,“ uviedol Hipš.

Predsedníčka mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko Irena Bihariová na sociálnej sieti uviedla, že plošné testovanie musí byť súčasťou premysleného plánu. „Oceňujeme snahu premiéra hľadať rázne a nekonvenčné cesty k vysporiadaniu sa s pandémiou. Napriek tomu nápad s plošným testovaním vyvoláva rad pochybností a nezodpovedaných otázok, ktoré môžu byť prekážkou jeho realizácie,“ uviedla. Súčasťou tohto plánu musí byť podľa nej najmä premyslená stratégia ďalšieho postupu po testovaní.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #testovanie #Igor Matovič #koronavírus