V sobotu otestovali v rámci skríningu 1,3 milióna ľudí

V sobotu sa na Slovensku v rámci skríningového (celoplošného) testovania urobilo 1 303 949 Ag testov, 9 979 vzoriek malo pozitívny nález, pozitivita testovania dosiahla 0,77 percenta. Na tlačovom brífingu to oznámil premiér Igor Matovič.

24.01.2021 11:14 , aktualizované: 12:22
Testovanie / Skríning / Covid / Koronavírus / Foto:
debata (204)

„Som rád, že sa ľudia zapojili, prišli a že si uvedomujú dôležitosť tohto projektu pre nás všetkých. Doteraz je to slušný výsledok,“ uviedol Matovič. Na margo počtov uviedol, že každé číslo medzi 1,5 až tromi miliónmi otestovaných je „dobré číslo“.

Video: Brífing premiéra Matoviča a ministrov Mikulca a Krajčího k doterajším výsledkom skríningového (celoplošného) testovania.

Video

V súvislosti so sobotnými výsledkami označil za najväčšieho rekordéra, čo sa miery pozitivity týka, okres Revúca. Zároveň sa premiér poďakoval všetkým, ktorí pridali ruku k dielu a zabezpečili, aby skríningové testovanie malo plynulý priebeh.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) na brífingu uviedol, že je rád, že sa spoločnosť zomkla v boji s epidémiou. Cieľom skríningového testovania podľa Krajčího bolo identifikovať ohniská, teda lepšie regióny od horších.

Percentuálny podiel pozitívnych zo všetkých dní skríningového testovania môže byť podľa šéfa rezortu zdravotníctva vyššie ako jedno percento. V sobotu bolo pozitívnych 0,77 percenta účastníkov, v predchádzajúcich dňoch bolo číslo výrazne vyššie, dodal Krajčí.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) uviedol, že počas soboty bolo otvorených 3 791 odberných miest s viac ako 20-tisíc členmi. V teréne bolo 2472 vojakov, vyše 1 500 policajtov a takmer 400 pracovníkov okresných úradov.

Mikulec uviedol, že situácia je na odberných miestach aj počas nedele pokojná. Počas soboty zároveň nezaznamenali nejaké väčšie incidenty. Krajčí uviedol, že o týždeň bude testovanie pokračovať v polovici okresov s najhoršími výsledkami.

© Autorské práva vyhradené

204 debata chyba
Viac na túto tému: #skríning #antigénové testy #celoplošné testovanie