Analýza: Aká je pravda o smrti Lučanského?

Ako vidí činnosť komisie pre prešetrenie smrti generála Milana Lučanského jeden z jej členov, redaktor Pravdy Dominik Hutko.

19.04.2021 10:00
debata (123)

VIDEO: Komisia uzavrela smrť Milana Lučanského.

Video

Komisia uzavrela svoju činnosť a vydala záverečnú správu. Bývalý novinár Milan Žitný v decembri 2020 pre Pravdu povedal, že jej účelom je zalepiť oči verejnosti. Napokon komisia dospela k záverom potvrdzujúcim slová ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, že bývalému policajnému prezidentovi generálovi Milanovi Lučanskému k smrti nikto nepomohol a život si vzal sám.

Špeciálna kontrolná komisia mala preskúmať okolnosti jeho pobytu vo vyšetrovacej väzbe a nezávisle posúdiť, že Zbor väzenskej a justičnej stráže nie je spoluzodpovedný za smrť generála. Počas viac ako troch mesiacov členovia komisie navštívili väznicu i cely, kde bol Lučanský umiestnený, nemocnicu, kde sa zotavoval po operácii vyžiadanej jeho zvláštnym zranením v oblasti oka. Preštudovali mnohé dokumenty, prezreli si videozáznamy z väznice a viedli tiež viaceré rozhovory s personálom, ktorý bol v dôležitých chvíľach v Lučanského prítomnosti. Po všetkom, čo jej bolo umožnené kontrolovať, komisia nenašla žiadne dôkazy svedčiace o niečej priamej spoluzodpovednosti za úmrtie bývalého policajného prezidenta.

Komisia naozaj na nič nové neprišla. Nič zásadné nezistila. Mohla vôbec? Bez takej kľúčovej skutočnosti pre preskúmanie smrti, ako je záznam o výsledku pitvy Lučanského a zdravotná dokumentácia vrátane predchádzajúceho zranenia?

VIDEO: Ľudia vzdali hold zosnulému Milanovi Lučanskému pred policajným prezídiom v Bratislave (8. 1. 2021)

Video

Okolnosti smrti Lučanského neboli štandardné, ako nie je štandardná žiadna smrť s použitím násilia. Zvlášť, ak nastane v čase nedobrovoľného obmedzenia osobnej slobody štátnymi orgánmi. Veľkú nedôveru verejnosti v oficiálne prezentovanú verziu podporoval však najmä neštandardný prípad zranenia len niekoľko dní pred smrťou. Zvláštne zranenie si vyžiadalo operáciu, po ktorej navyše spútaný Lučanský v nemocnici padol na zem a udrel si hlavu. Vojenská nemocnica v Ružomberku (kde ho operovali), jej personál a jeho svedectvá však zostali pre komisiu nedostupné, pretože minister obrany Jaroslav Naď jej prístup k týmto dôležitým informáciám neumožnil. Možnosti na zodpovedné preskúmanie okolností smrti, ktorá nastala len niekoľko hodín po návrate zo zotavovania sa po operačnom zákroku, tak boli ešte viac oklieštené.

Pohreb generála Milana Lučanského v Štrbe.
Hrob generála Milana Lučanského
+4Pohreb generála Milana Lučanského v Štrbe.

Komisia a jej členovia z radov parlamentnej koalície i opozície, spolu so zástupcami verejného ochrancu práv, bývalej českej ombudsmanky Anny Šabatovej, a ministerských odborov trestnej politiky a väzenstva sa zjavne úprimne snažili o objasnenie všetkých dôležitých okolností Lučanského smrti. Menej úprimné už boli vyjadrenia zvlášť jedného člena komisie na verejnosti, kde často odznievali informácie v rozpore s jeho postojmi zo zasadnutí komisie.

Členovia komisie nedokázali nájsť ani len náznaky okolností, ktoré by podporovali podozrenia, že Lučanský si koniec života nevybral dobrovoľne a sám. Najmä vďaka skúsenému súdnemu lekárovi Norbertovi Moravanskému sa mnohí členovia postupne stotožnili s názorom, že obe Lučanského zranenia sú vysvetliteľné jeho vlastným konaním.

Toto vysvetlenie potvrdzuje aj fakt, že za tri mesiace od tragickej smrti sa médiám, členom Národnej rady, a podľa obmedzených informácií komisie ani orgánom činným v trestnom konaní neprihlásili žiadni svedkovia, ktorí by mohli dosvedčiť oprávnenosť podozrení o bitke Lučanského alebo o inom nezákonnom zaobchádzaní s ním.

VIDEO: Pohreb Milana Lučanského v Štrbe. Pohrebný sprievod.

Video

Ak sa ani v nasledujúcich mesiacoch na ochote prípadných svedkov nič nezmení a na nič nové neprídu ani orgány činné v trestnom konaní, spochybňovanie oficiálne prezentovanej verzie o udalostiach už bude ťažké zdôvodniť racionálne.

Pozitívom vzniku tejto komisie bolo určite jej prihlásenie sa k potrebe prehodnotiť právnu úpravu týkajúcu sa podmienok výkonu väzby – využívanie samoväzby, používanie spútavacích prostriedkov len v nevyhnutnej miere, dôsledná a štandardizovaná kontrola väzníc kamerovým systémom, kontrola dodržiavania doručovania písomností a celková snaha o humanizáciu väzenského systému na Slovensku.

Skôr ako víťazstvo korumpovaných činiteľov, ktorí sú už trestne stíhaní, by sme túto snahu mali chápať v zmysle ochrany práv občanov, ktorí sú nútení znášať ťažké podmienky väzby aj v prípade neviny. Ak ako spoločnosť nie sme ochotní priznať podozrivým, respektíve obvineným, lepšie podmienky vo väznici, znamená to zmieriť sa s tým, že ťažko znesiteľné mesiace či roky môžu vo väznici zažiť aj naši blízki.

VIDEO: Ministerka Mária Kolíková a generál Milan Ivan o smrti Milana Lučanského. (30. 12. 2020)

Video

Preukázala teda špeciálna kontrolná komisia svoju opodstatnenosť? Jej vznik dal príležitosť pozrieť sa do niektorých slovenských väzníc aj nezávislým pozorovateľom a upriamiť ich pozornosť na ľudí žijúcich v podstate mimo našej spoločnosti.

S obmedzeniami, ktoré komisii boli už pri jej vzniku dané, mohla však komisia vo vzťahu k smrti Lučanského len ťažko splniť svoj primárny účel: presvedčiť verejnosť, že generálovi k smrti nikto nepomohol a sám sa pre ňu dobrovoľne rozhodol. Nedôveru verejnosti v oficiálne zdôvodnenie okolností vedúcich k jeho úmrtiu tak pomohol zmierniť skôr čas, cirkusová politika vlády či starosti ľudí s pandémiou, než práca kontrolnej komisie.

Autor bol členom Kontrolnej komisie zriadenej v súvislosti s úmrtím Milana Lučanského.

VIDEO: Milan Lučanský bol koncom júna 2020 hosťom v relácii TV Pravda Ide o pravdu. (24. 6. 2020)

Video

© Autorské práva vyhradené

123 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Lučanský