Gyimesi verí, že sa zjednoduší covid automat, volá po tom aj Raši

COVID automat by sa mal zjednodušiť. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol poslanec Národnej rady SR György Gyimesi (OĽANO). Volá po tom aj poslanec Národnej rady SR Richard Raši (nezaradený). Obaja poslanci vyzvali ľudí na očkovanie.

15.05.2021 13:49 , aktualizované: 14:03
raši Gyimesi Foto: ,
Richard Raši (nezaradený) a György Gyimesi (OĽANO) na koláži fotografií.
debata (8)

Podľa Rašiho si je potrebné uvedomiť, že vydané vyhlášky sú mimoriadne komplikované a bežný človek už nemá šancu vedieť, ako sa má správať. Poukázal na to, že niektoré vyhlásenia sú veľmi mätúce. „Mali by sme COVID automat zjednodušiť na tri základné úrovne,“ povedal Raši. Tvrdí, že sa je potrebné pozerať aj na veci, ktoré fungujú v susedných krajinách.

Gyimesi verí, že sa COVID automat zjednoduší, avšak podľa neho sa nedajú urobiť jednotné pravidlá na celom Slovensku. „Toto sme tu mali doteraz. Keď urobíme jednoduchšie pravidlá na regionálnom princípe, tak za to som. Ale nemôžeme povedať, že v tomto okrese alebo v tomto meste môžete robiť to a v tom druhom už nie, pretože incidencia prípadov a počet hospitalizovaných v nemocniciach je všade iná,“ vysvetlil.

Slovensko sa musí pripraviť aj na prípadnú tretiu vlnu epidémie, tvrdí Raši. Zákon o hospodárskej mobilizácii považuje za lepšie riešenie ako núdzový stav. „Je to lepšie riešenie, ale nie ideálne,“ povedal Raši. Podľa Gyimesiho bol núdzový stav na Slovensku nevyhnutný, keďže druhá vlna pandémie postihla krajinu veľmi silno. Ako tvrdí, táto stratégia bola veľmi účinná, pretože chorých a mŕtvych mohlo byť oveľa viac.

uvoľňovanie opatrení, opatrenia, Čítajte viac Nadýchnite sa slobody, núdzový stav sa skončil. Pandémia ešte nie

Podpredseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD poznamenal, že by sa mal pripraviť špeciálny zákon, ktorý by sa zaoberal pandémiou. Podľa Gyimesiho sa nedá pripraviť zákon, ktorý by vyhovoval všetkým, pretože vždy zo zákona vypadnú niektoré segmenty.

Obaja poslanci vyzvali ľudí na očkovanie. Raši chce, aby sa ľudia mohli slobodne rozhodnúť o tom, akou vakcínou sa budú môcť dať zaočkovať vrátane ruskej vakcíny Sputnik. Člen hnutia OĽANO tvrdí, že množstvo ľudí sa chce dať zaočkovať práve ruskou vakcínou. „Nie som zástancom toho, aby bolo očkovanie povinné,“ uzavrel Gyimesi.

Gyimesi: Podpora návrhu o kolúznej väzbe neporuší koaličnú zmluvu

Ak by koaliční poslanci hlasovali spolu s opozíciou za návrh Sme rodina o úprave kolúznej väzby, nebolo by to podľa Gyimesiho porušenie koaličnej zmluvy. „Koaličná zmluva zakazuje hlasovať za opozičné návrhy, v tomto prípade je to však návrh koaličnej poslankyne,“ dodal.

Osobne si myslí, že ak by poslanci posunuli návrh poslankyne Sme rodina Petry Hajšelovej do druhého čítania, bol by dostatok času, aby sa návrh upravil a prišlo k dohode medzi Sme rodina a ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí). „Ja verím, že v tomto ich spore napokon aj k dohode príde,“ dodal. O tom či OĽANO podporí v hlasovaní Hajšelovej návrh, má poslanecký klub Obyčajných rokovať v pondelok.

Posunutie návrhu Sme rodina do druhého čítania ako možnosť získať dostatočný priestor na úpravu a „vychytanie“ nedokonalostí v predloženej verzii vníma aj Raši. Súhlasí s tým, že v prípade návrhu ide vládny spor. „A hlavne politický spor, nie obsahový, na doladenie obsahu bude dosť času,“ dodal Raši.

Mária Kolíková, Gábor Grendel, Boris Kollár Čítajte viac Tvrdý stret, rozčúlený Kollár sa oboril na Kolíkovú: Koľko potrebujete mŕtvych Lučanských?

Obaja poslanci sa vyjadrili aj k podnetu na zmenu štátneho rozpočtu a vládnom návrhu rokovať o tom v skrátenom legislatívnom konaní. Podľa Gyimesiho nejde o neštandardný krok, poukázal pritom na podobnú situáciu z minulosti. K negatívnemu postoju SaS uviedol, že ho neprekvapuje. „Už je to tak, že ak ide o nepopulárne opatrenia, SaS sa odvracia od zvyšku koalície,“ povedal.

Raši uznáva, že rokovať o návrhu na zmenu rozpočtu možno, no nie spôsobom, akého boli svedkom. „Jeden z koaličných partnerov priznáva, že nevie, na čo presne sa zvýšené výdavky majú použiť a kde na to štát vezme peniaze,“ upozornil.

Gyimesi označil vyjadrenia SaS o nevedomosti účelu použitia zvýšených výdavkov za klamstvo. „Drvivá väčšina výdavkov, ktoré sú predmetom novely, sú už schválené v parlamente, napríklad dotácie pre gastro či cestovný ruch, ale aj zdravotníctvo,“ argumentoval.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #richard raši #kolúzna väzba #Covid automat #György Gyimesi