Obraz zdravotníka – hrdinu inšpiruje. Budeme mať viac sestričiek?

Ovplyvnila pandémia záujem o štúdium na stredných zdravotníckych školách? Budeme mať dosť sestričiek? Zdravotnícke školy sú v štrajkovej pohotovosti, nepáči sa im, že budúce sestričky by sa mali vzdelávať duálne. Riaditelia stredných zdravotníckych škôl sa obávali, že pandémia sa podpíše pod nezáujem o štúdium, je to však zrejme naopak.

20.06.2021 13:00
debata (6)

"Stále sa hovorilo o nedostatku zdravotníckych pracovníkov. Záujmu mohlo pomôcť aj to, že ich finančné ohodnotenie sa zlepšuje, a možno najdôležitejšiu úlohu zohral ten pozitívny obraz zdravotníka ako hrdinu a záchrancu životov,“ povedal pre Pravdu prezident Asociácie stredných zdravotníckych škôl a riaditeľ strednej zdravotníckej školy (SZŠ) na Lúčnej ulici v Lučenci Miroslav Sekula.

Podľa informácií Centra vedecko– technických informácií sa záujem o štúdium zdravotníckych odborov medziročne stabilne zvyšuje. Kým v školskom roku 2019/2020, ešte pred začiatkom pandémie, stredné zdravotnícke školy na Slovensku evidovali 4 356 uchádzačov, v roku 2020/2021 to už bolo 4 686 a v budúcom školskom roku sa na tieto školy hlási 5 203 mladých ľu­dí.

„Aj u nás v Lučenci sme tento rok opäť zaznamenali nárast. Podľa našich informácií to súvisí predovšetkým s tým, že odbor zdravotnícky asistent sa zmenil na odbor praktická sestra. Tento odbor je oveľa populárnejší,“ vysvetľuje Sekula.

Nepáči sa mu, že opäť prišlo k zmene a ruší sa povolanie praktická sestra. Väčší záujem o štúdium v dennej i externej forme po zavedení tejto zmeny zaregistrovali aj na SZŠ na Vrbickej ulici v Liptovskom Mikuláši.

„Žiaľ, legislatívnou úpravou sa opäť zrušilo povolanie praktická sestra a my sa obávame, že výrazne klesne záujem o štúdium, pretože odbor zdravotnícky asistent je pre uchádzačov menej atraktívny. V školskom roku 2021/2022 budeme otvárať prvé ročníky v odbore praktická sestra asi posledný raz,“ povedala riaditeľka školy Silvia Blcháčová.

Vyšší záujem tento rok zaznamenali aj na Strednej zdravotníckej škole v Trnave. „O denné štúdium prejavilo záujem tristo uchádzačov. Do aktivovaných štyroch študijných odborov praktická sestra, farmaceutický laborant, masér a zdravotnícky laborant sme mohli prijať celkovo 145 žiakov,“ priblížila pre Pravdu riaditeľka školy Katarína Hrašnová.

Myslí si, že pandemická situácia odhalila dôležitosť zdravotníckeho povolania a upozornila na veľký nedostatok zdravotníckeho personálu.

„Pre mnohých mladých ľudí boli zdravotníci, ktorí bojovali s pandémiou až nad rámec svojich síl, pozitívnym vzorom. Myslím si, že viacerých motivovali k rozhodnutiu pre štúdium zdravotníckeho povolania,“ uzavrela Hrašnová.

Podľa Sekulu treba počkať, koľko prijatých študentov od septembra skutočne nastúpi. Plánovaná novela zákona z dielne ministerstva školstva podľa riaditeľa Sekulu spôsobila, že stredné zdravotnícke školy sú v štrajkovej pohotovosti.

„V novele navrhujú, aby zdravotnícke školy boli zaradené do duálneho vzdelávania, s čím nesúhlasíme. Duálne vzdelávanie je vhodné pre školy, ktoré sú zamerané na priemyselnú výrobu, ale určite nie pre ten typ škôl, ktoré pripravujú na prácu s ľuďmi – ako zdravotnícke školy,“ tvrdí. Škola taktiež aktívne rokuje s ministerstvom zdravotníctva pre plánovanú novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a zdravotníckych pracovníkoch.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #sestričky