Čaputová sa po Hegerovi stretla s Ficom. Ten ju varoval pred protestmi a revanšom

V pondelok dopoludnia prezidentka Zuzana Čaputová hovorila o situácii v bezpečnostných zložkách s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO). Popoludní sa stretla s predsedom opozičného Smeru Robertom Ficom.

27.09.2021 12:00 , aktualizované: 23:27
Robert Fico Foto:
Predseda strany Smer Robert Fico
debata (1262)

Fico po stretnutí s Čaputovou vyhlásil, že „nemá právo interpretovať vyhlásenia prezidentky“. Povedal, že on v rozhovore zdôraznil nárast frustrácie a hnevu slovenskej spoločnosti a „nevyhnutnosť prezidentského úradu dôraznejšie reagovať na útoky vládnej koalície na sociálny štát a neschopnosť vlády riešiť najakútnejšie sociálne výzvy“.

„Vyslovil som jasné presvedčenie, že jedinou cestou ako zmierňovať stupňujúce napätie v spoločnosti, je dať ľuďom právo rozhodnúť o konaní predčasných parlamentných volieb v referende,“ povedal Fico.

Video: Čo povedal Fico prezidentke na spoločnom stretnutí.

Video

Tvrdí, že prezidentke vytkol zmarenie referenda. „Oznámil som pani prezidentke, že jej doručíme dve otázky do ďalšej petičnej akcie a budeme čakať na jej reakciu. Ak oznámi, že otázky nepodá na posúdenie Ústavnému súdu, začneme zberať podpisy. Ak sa rozhodne opätovne iniciovať konanie na Ústavnom súde a opätovne sa pokúsi referendum zmariť , bude to mať nedozerné následky pre vážnosť prezidentského úradu do budúcnosti a celý politický systém,“ pokračoval Fico.

V októbri a novembri Smer mieni organizovať protestné zhromaždenia, kde očakáva mnohotisícovú účasť. „Budeme robiť naďalej nekompromisnú, ľavicovú opozičnú politiku, ktorej cieľom bude aj prezidentský úrad, pokiaľ bude pokračovať vo svojich doterajších postojoch,“ zdôraznil Fico.

Dodal, že prezidentku varoval pred revanšom súčasnej vlády, keďže spoločnosť čaká celé kolo právnych konaní, trestných oznámení a žalôb, čo bude akousi satisfakciou za konanie súčasnej vlády.

„Neviem, či som naplnil očakávania pani prezidentky. Ale kvôli nim som k pani prezidentke nešiel,“ dodal Fico s tým, že sú si s Čaputovou politicky aj názorovo veľmi vzdialení.

Hovorca prezidentky Martin Strižinec pre TASR potvrdil, že prezidentka diskutovala s Ficom o dianí v bezpečnostných zložkách a celkovej situácii na Slovensku, teda o rovnakých témach, ako predtým hovorila na stretnutí s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO). Strižinec podotkol, že Čaputová Fica požiadala o rešpekt k deľbe moci, primeranosť vo svojich vyjadreniach a nepodnecovanie nenávisti, pretože na ňu môžeme doplatiť všetci.

„V najbližších dňoch sa prezidentka plánuje stretnúť aj s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom (Sme rodina) a predsedom strany Hlas-SD Petrom Pellegrinim. Na stretnutiach s nimi plánuje hovoriť aj o tom, ako upokojiť situáciu na Slovensku,“ doplnil Strižinec.

Hovorca prezidentky Martin Strižinec informoval, že v najbližších dňoch sa hlava štátu plánuje stretnúť aj s predsedom Národnej rady a predsedom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom a predsedom strany Hlas Petrom Pellegrinim. „Na stretnutiach s nimi plánuje hovoriť aj o tom, ako upokojiť situáciu na Slovensku,“ dodal Strižinec.

Video: Ľubica Janíková, hovorkyňa premiéra Eduarda Hegera, informuje, o čom sa predseda vlády zhováral s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Video

Dianie v orgánoch činných v trestnom konaní riešila aj Bezpečnostná rada. Rozhodla o vzniku pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát, ktorá začala fungovať minulý týždeň. Pripraviť má konkrétne návrhy zmien na zlepšenie fungovania súdov, polície a prokuratúry.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnostné zložky #vojna policajtov