Kočner je v kauze motákov nevinný. Súd ho oslobodil spod obžaloby

Senát Okresného súdu Bratislava I vo štvrtok oslobodil Mariana Kočnera spod obžaloby v kauze motákov. Podľa súdu žalovaný skutok nebol trestným činom. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor sa voči nemu odvolal.

02.12.2021 09:49 , aktualizované: 12:30
debata (54)

„Preukázané bolo, že moták uvedený v obžalobe napísal vlastnoručne obžalovaný a zároveň sa text nejakým spôsobom dostal do dispozície svedka Petra Tótha,“ skonštatoval súd.

Súd neuveril tvrdeniu obhajoby, že by bol moták poslaný poštou. „S pravdepodob­nosťou hraničiacou s istotou sa to stalo prostredníctvom advokáta Andreja Šabíka. To ale samo o sebe nie je trestný čin. Ani napísaný text z motáku sám o sebe nič trestné neznamená a nezakladá trestnoprávnu zodpovednosť,“ vysvetlil svoj oslobodzujúci rozsudok predseda senátu.

Podľa neho existujú tri verzie predmetného príbehu. „Prvá, ktorú predniesol prokurátor, táto preukázaná nebola. Verzia obžalovaného sa javí vo vzťahu k textu motáku logickejšia ako verzia svedka Tótha, kde sú logické diery. Nebol vyprodukovaný žiadny dôkaz, ktorý by verziu obžalovaného spochybnil,“ dodal sudca

VIDEO: Kočner je v kauze motákov nevinný.
Video

Predseda senátu Marek Filo vo štvrtok vyhlásil dokazovanie za skončené a nasledovali záverečné reči.

Kľúčovým svedkov usvedčujúcim Kočnera obžaloba našla v bývalom novinárovi a príslušníkov SIS Petrovi Tóthovi.

„Nevidím žiadny dôvod prečo by bolo možné hodnotiť výpoveď svedka Petra Tótha ako nedôveryhodnú,“ zdôraznil prokurátor.

„Mám za to, že dokazovanie preukázalo vinu obvineného,“ skonštatoval dozorový prokurátor.

Súdu preto pre Kočnera navrhol zrušiť predchádzajúci 19– ročný trest a uložiť mu súhrnný trest na 22 rokov.

Podnikateľ je už totiž už právoplatne odsúdený za prípad falšovania zmeniek na 19-ročný trest, ktorý mu potvrdil Najvyšší súd 12. januára 2021.

Obhajoba v záverečnej rečí naopak poukazovala na zmätočnú kvalifikáciu skutku, ktorý sa podľa nich nemohol stať tak, ako je to popísané v obžalobe.

„Prokurátor je v dôkaznej núdzi a nevie preukázať, že sa žalovaný skutok naozaj stal,“ povedal vo svojej záverečnej reči Kočnerov obhajca Martin Pohovej.

„Navrhujem rozsudok, ktorým súd klienta oslobodí spod obžaloby, pretože nebolo preukázané, že sa skutok stal,“ dodal Pohovej.

Na svojej nevine naďalej trval aj Kočner. „Nikdy som nikoho nenahováral na krivú výpoveď, ako tvrdí Tóth, a nikdy som to od nikoho ani nechcel,“ uviedol v úvode svoje záverečnej reči samotný Kočner.

Podľa obžaloby sa mal Kočner pokúšať ovplyvniť bývalého príslušníka SIS Romana Osuského, aby svedčil, že okolo roku 2000 mal vedomosť a dokonca aj sám videl údajné zmenky televízie Markíza, ktoré neskôr Špecializovaný trestný súd vyhodnotil ako falošné.

„Akákoľvek príprava na výpoveď svedka, ktorý by nikdy v živote nemohol vypovedal, predsa nedáva zmysel,“ povedal Kočner

Kočner sa mal pripravovať na zločin krivej výpovede a krivej prísahy, keď prostredníctvom advokáta Andreja Šabíka posielal v roku 2018 motáky, prostredníctvom ktorých sa mal snažiť o nezákonné ovplyvňovanie prípadu falšovanie zmeniek.

Zakázané správy z kolúznej z Ústavu na výkon väzby v Bratislave boli podľa obžaloby adresované exsiskárovi Petrovi Tóthovi, obhajcovi Marekovi Parovi a ďalšej osobe. Pôvodne bol Kočner obžalovaný z marenia spravodlivosti v štádiu pokusu.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Kočnerove motáky