Čaputová: Dukla nám dodnes pripomína odvahu a vlastenectvo našich predkov

Dukla nám dodnes pripomína odvahu a vlastenectvo našich predkov. Je symbolom, že každý totalitný režim nevyhnutne skôr alebo neskôr podľahne nezlomnej ľudskej túžbe po slobode. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti v súvislosti so 78. výročím Karpatsko-duklianskej operácie.

06.10.2022 12:53
Zuzana Čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová
debata (23)

„Spomíname s vďakou a pietou na osloboditeľov spred 78 rokov. Zároveň dnes, keď sa neďaleko našich východných hraníc opäť rozhorel vojenský konflikt, si opäť so všetkou naliehavosťou uvedomujeme, akou obrovskou hodnotou sú mier, sloboda a pokojný život – a ako ľahko môžu byť tieto veci ohrozené,“ skonštatovala prezidentka.

Ako dodala, na Duklu nezabúda, hoci je vzhľadom na účasť na samite prezidentov v zahraničí ďaleko od pietnych miest spojených s Karpatsko-duklianskou operáciou. Prezidentskú kanceláriu na Dukle zastúpil náčelník vojenskej kancelárie Vladimír Šimko.

Karpatsko-dukliansku operáciu označila prezidentka za jednu z najväčších a najdramatickejších bitiek 2. svetovej vojny. „Významne prispela k porážke kolaborantského fašistického režimu na Slovensku, ako aj k celkovej porážke nemeckého nacizmu v Európe,“ pripomenula s tým, že vo štvrtok uplynulo 78 rokov od chvíle, keď na slovenské územie vstúpili jednotky 1. československého armádneho zboru a sovietske vojská.

Karpatsko-duklianska operácia si vyžiadala veľké obete na obidvoch stranách bojovej línie. Deň obetí Dukly, ktorý je pamätným dňom, si Slovensko pripomína 6. októbra.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Dukla #Zuzana Čaputová