Prodekana STU obvinili z korupcie. NAKA nasadila agenta

Prodekan Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity Peter Telek bol obvinený zo zločinu prijímania úplatku a z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

06.12.2022 16:14 , aktualizované: 17:49
debata (7)

Informáciu priniesol portál Startitup. Prípad, pre ktorý minulý týždeň prodekana zadržali, sa podľa uznesenia o vznesení obvinenia datuje do roku 2013.

Peter Telek mal podľa vyšetrovateľa žiadať pre doposiaľ nestotožnené osoby pôsobiace na Ministerstve hospodárstva Slovenskej republiky respektíve Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre úplatok, ktorý mal poslúžiť na kladné vybavenie žiadostí o poskytnutie nenávratných finančných príspevkov.

Peniaze mal Peter Telek podľa doterajšieho vyšetrovania pýtať od podnikateľa, ktorý podniká v Senici na realizáciu troch projektov. Telek mal podľa obvinenia od konateľa spoločnosti žiadať 13 percent zo sumy nenávratného finančného príspevku, čo predstavovalo sumu takmer 270-tisíc eur.

Od septembra 2021 do decembra 2021 sa sám konateľ senickej spoločnosti stal agentom s nahrávacím zariadením prichyteným na tele. Dôvodom podľa jeho výpovede bolo to, že v máji minulého roku sa mu ozvali dvaja muži. „Že projekt končí, že chcú dorovnať, čo im dlhuje,“ povedal policajtom konateľ.

Petrovi Telekovi hrozí podľa obvinenia dvanásť až dvadsať rokov väzenia. Rektor Slovenskej technickej univerzity Oliver Moravčík uviedol, že nemá žiadnu vedomosť o údajnom obvinení prodekana Teleka.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #STU