Hegerova vláda čelí odvolávaniu. Kollár kričal kvôli fašistom

Poslanci parlamentu ukončili rokovací deň. Od poobedia rokovali o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde. Návrh odôvodnil líder SaS Richard Sulík. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) argumenty opozície odmietol. Do diskusie sa prihlásilo 14 poslancov písomne, traja za poslanecký klub. Na rad sa zatiaľ nedostali, diskusii dominovali vyjadrenia ministrov. Pokračovať by v nej mali v piatok ráno.

08.12.2022 13:55 , aktualizované: 19:16
debata (134)

VIDEO: Kollár kričal: Pre mňa to nie sú fašisti, pre mňa sú to Republika a ĽSNS

Video
Rozprava k odvolávaniu vlády premiéra Eduarda...
Rozprava k odvolávaniu vlády premiéra Eduarda...
+9Rozprava k odvolávaniu vlády premiéra Eduarda...
  • osud Hegerovej vlády aktuálne závisí na hlasoch siedmich poslancov vrátane troch poslancov okolo Tomáša Tarabu, v hre sú štyri scenáre
  • odvolávanie sa sa začalo krátko po druhej, premiér Eduard Heger pripomenul liberálom pád vlády Ivety Radičovej a uviedol, že až po hlasovaní prejdú na druhú stranu
  • Sulík vymenoval 8 hlavných dôvodov, prečo sa rozhodli vládu odvolať
  • hlasovať by sa predbežne malo v utorok 13. decembra
  • Peter Pčolinský (Sme rodina) mal na koaličnej rade predložiť návrh na predčasné voľby, ktoré by sa konali v septembri
bg Čítajte viac O páde vlády rozhodne sedem poslancov. V hre sú štyri scenáre

19:16 Poslanci parlamentu ukončili rokovací deň. Od poobedia rokovali o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde. Návrh odôvodnil líder SaS Richard Sulík. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) argumenty opozície odmietol. Do diskusie sa prihlásilo 14 poslancov písomne, traja za poslanecký klub. Na rad sa zatiaľ nedostali, diskusii dominovali vyjadrenia ministrov. Pokračovať by v nej mali v piatok ráno od 9.00 h.

17:20 Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) vyhlásila, že SaS odvoláva vládu Eduarda Hegera za svoju vlastnú nečinnosť. Počas diskusie pripomenula, že SaS bola súčasťou koalície a jej aktuálne konanie označila za pľuvanec do tváre slušným ľuďom na Slovensku a za pokrytectvo. „Tiež ste mali zodpovednosť, mali ste moc a mohli ste pracovať. Teraz za vašu vlastnú nečinnosť odvolávate vládu Eduarda Hegera. Pokrytectvo vždy bolo najväčším nepriateľom ľudských práv,“ zdôraznila Remišová.

zväčšiť Rozprava k odvolávaniu vlády premiéra Eduarda... Foto: Pravda, Ivan Majerský
parlament, odvolávanie Hegera, Rozprava k odvolávaniu vlády premiéra Eduarda Hegera vo štvrtok 8. decembra 2022.

16:45 „Vy hovoríte, povalíme vládu a potom sa niečo stane,“ odkázal Šeliga poslancom SaS s tým, že ľuďom hovoria o nejakej novej väčšine v parlamente. Pýta sa, s kým chcú väčšinu vytvoriť, keď viacerých nedokážu vystáť. Tvrdí, že podsúvajú scenár o úradníckej vláde. „Konštrukty, ktoré tu vytvárate, sú utópia. Dnes hráme o to, či budú predčasné voľby. Žiadny iný scenár nie je na stole,“ dodal.

16:30 Strana SaS pri návrhu na vyslovenie nedôvery vláde nepredstavila plán B. Scenáre o novej koalícii 76 poslancov či úradnícka vláda sú utópiou. Jediný scenár po páde vlády by boli predčasné voľby, vyhlásil to poslanec Za ľudí Juraj Šeliga počas diskusie v parlamente o návrhu na odvolanie vlády.

16:02 Kollár sa v prejave poriadne rozohnil a kričal, že je hrdý na to, že 200-eurová pomoc matkám prešla aj s pomocou Tarabu. „Nehuč,“ okrikla ho Bittó Cigániková.

Kollár označil SaS za farizejov, pokrytcov a „naslovovzatých odborníkov“ na rozbíjanie vlád.

15:59 Šéf Sme rodina kritizuje aj to, že liberáli vláde včítajú spájanie sa s extrémistickými stranami. „Vy sa opierate o ich hlasy. Vy v SaS. Vy sa opierate o hlasy Republiky a o hlasy ĽSNS. Pre mňa to nie sú fašisti, pre mňa sú to strany Republika a ĽSNS,“ kričal Kollár.

VIDEO: Premiér Heger počas odvolávania vlády: Rok 2011 bol zápas o demokraciu, dnes ide o omnoho viac.

Video

15:54 Kollár sa ako prvého chytil dôvodu, že vláda neodsúdila útok na LGBTI+ komunitu na Zámockej. Pri strane SaS tomu rozumie, pri Hlase nie. „Okrem toho, že sú sociálna a demokratická vláda, sú aj LGBTI+ strana, dobre vedieť.“

15:29 Poslanec Martin Borguľa zo Sme rodina a poslanci Vladimíra Marcinková a Vladimír Ledecký sa ospravedlnili. Borguľa je chorý, ešte predtým pripomenul novinárom svoj status.

15:15 „Nechcem sa zmieriť s tým, že demokratická strana sa spojí s tými, proti ktorým sme bojovali,“ uviedol.

15:11 „Vaše hlasy rozhodnú, my žiadnu dohodu nemáme. To, že ste dali svoje hlasy na návrh, okej. Ale až vaším hlasovaním prejdete na druhú stranu,“ uviedol Heger s tým, že to, koho si vybrali pri svojom návrhu, teda Hlas, už komentoval na začiatku.

zväčšiť Richard Sulík si pred začiatkom mimoriadnej... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Heger, Sulík, odvolávanie vlády Richard Sulík si pred začiatkom mimoriadnej schôdze podal ruky s premiérom Hegerom.

15:07 Prečítajte si osem hlavných dôvodov SaS, pre ktoré sa rozhodli vládu odvolať. Počas predloženia návrhu ich prezentoval Richard Sulík.

  1. Táto vláda nie je schopná usporiadaného vládnutia. „Ono je to vláda Eduarda Hegera na papieri, ale v skutočnosti je to vláda Igora Matoviča a Borisa Kollára. Chaos, ktorý je posledné mesiace úplne zrejmý, všetci to vidíme, je obrovský,“ povedal.
  2. Koalícia a vláda nevedia zorganizovať samých seba. „Neefektívne rokovania, legendárne dvojhodinové tlačovky so zmätočnými závermi vedú k chaosu nielen v parlamente, ale aj v legislatíve,“ uviedol líder SaS.
  3. Nemohúcnosť hnutia OĽaNO odfiltrovať zlé a veľmi zlé nápady Igora Matoviča. „Predtým sme to robili my na vláde. Teraz sa to po našom odchode presunulo do parlamentu,“ povedal Sulík. Miesto slova odchod povedal najprv obchod, na čo sa ozval veľký potlesk z radov OĽaNO. „To bolo dobré Riško,“ kričal Pročko.
  4. Charakteristickou črtou lídrov súčasnej koalície Matoviča a Kollára, ale aj Eduarda Hegera je nechať veci vyhniť, opakovane odsunúť a potom na poslednú chvíľu a pod veľkým tlakom ich prijímať. „Presne takto sa nesmie a nemá vládnuť,“ povedal.
  5. Absolútny dešpekt pred pravidlami. „Koľkokrát sme kritizoval Smer v minulých obdobiach, že nerešpektujú pravidlá, ale dnes je to ďaleko horšie,“ kritizoval Sulík s tým, že je pravidelne porušovaný okrem iného aj rokovací poriadok či obchádzanie medzirezortného pripomienkového konania.
  6. Problémom je aj nadmerný počet skrátených legislatívnych konaní. „Počet skrátených legislatívych konaní, ktoré sme spolu s OĽaNO počas vlád Smeru kritizovali, je dnes štyrikrát väčší, 103 namiesto 28,“ znel ďalší dôvod.
  7. Neschopnosť kompromisu a neschopnosť hľadať najlepšie riešenia. „Pozrime sa, čo sa stalo s lekármi. Najprv nič, žiaden kompromis a potom to bolo o stovky miliónov drahšie.“
  8. Zneužívanie funkcie ministra financií na osobnú pomstu a osobné ťaženie.

15:06 „My sme proreformná, proeurópska a proukrajinská vláda, lebo na našom susedovi nám záleží,“ povedal Heger. Poslanci Smeru z poslaneckých lavíc ako inak protestovali. „Ak chceme stabilitu, musia prosperovať aj naši susedia. To, že nám na Slovensku záleží a že Slovensko je na prvom mieste pre našu vládu, ukazujú aj reformy, ale aj to, že sme získali zaujímavé investície,“ uviedol premiér.

14:54 Heger pripomína kauzy ako teta Anka či kauza maséra Kostku alebo nákup CT prístroja, ktoré sa udialo počas vlád Roberta Fica.

Marcel Forai, Všeobecná zdravotná poisťovna Čítajte viac Obvinený exšéf VšZP Forai je "známa firma". Viac ako reformy ho preslávila teta Anka
Rozprava k odvolávaniu vlády premiéra Eduarda...
Rozprava k odvolávaniu vlády premiéra Eduarda...
+9Rozprava k odvolávaniu vlády premiéra Eduarda...

14:52 „Bol to október 2011. Na tomto mieste sa udialo zlomové hlasovanie a práve tak, ako tu dnes sedíte, takisto tu sedel v opozičných laviciach Robert Fico a Peter Pellegrini a čakali na pád vlády Ivety Radičovej. Čakajú tak aj dnes. Čakajú na pád našej vlády, aby sa mohli vrátiť k moci tak, ako to čakali vtedy,“ povedal v úvode Heger a poslancov SaS označil za svojich priateľov. „To hlasovanie v roku 2011 umožnilo, že sa k moci vrátili. Demokrati im odovzdali moc. Našu krajinu napadla rakovina zla,“ uviedol.

14:49 Do rozpravy sa prihlásilo 16 poslancov, teraz vystúpi s príhovorom premiér Eduard Heger.

14:44 Sulík tvrdí, že sa o predčasných voľbách s nikým nebavil. „Keby boli voľby koncom septembra, čo by sme tým získali?“ pýta sa Sulík. Poslanec Pročko pravidelne komentuje Sulíkove vystúpenie, vykrikuje a prerušuje ho, Kollár ho už viackrát napomenul. „Poslanci SaS budú spoločne a jednotne hlasovať v utorok za vyslovenie nedôvery tejto vláde,“ uviedol. Sulíkov prejav trval takmer 40 minút. „Cítim spoluzodpovednosť za to, ako sa to v krajine vyvíja a dúfam, že sa nám to podarí napraviť,

14:41 Podľa Sulíka je aj možnosť úradníckej vlády lepšia, ako táto vláda. „Môže sa v parlamente nájsť nová 76-tka, ktorá získa dôveru,“ povedal Sulík s tým, že rozhodne nevznikne vláda fašistov rôznych druhov, Smeru, Sme rodina a exposlankýň OĽaNO. „My sa do vlády určite nevrátime,“ povedal Sulík.

zväčšiť Rozprava k odvolávaniu vlády premiéra Eduarda... Foto: Pravda, Ivan Majerský
parlament, odvolávanie Hegera, Rozprava k odvolávaniu vlády premiéra Eduarda Hegera vo štvrtok 8. decembra 2022.

14:40 „Toto všetko sa deje preto, lebo Matovič a Kollár nemajú riadne vzdelanie a kultúra vzdelania,“ povedal Sulík. Okrem rozpočtu kritizoval aj daňový bonus a to, že Matovič podľa neho zneužíva funkciu ministra financií. Veľkej kritizke podrobil aj paragraf 363. Na jeho zmenu nie je v koalícii vôľa. „Teraz? Teraz zahlasujete za správu Maroša Žilinku, keď viete, čo sa deje?“ „Je to len tri mesiace dozadu, čo sme z vlády odišli a chceli sme, a myslím, že aj sme, konštruktívnou opozíciou. Podporili sme desiatky vládnych návrhov,“ hovorí Sulík.

14:23 „Je to len tri mesiace dozadu, čo sme z vlády odišli a chceli sme, a myslím, že aj sme, konštruktívnou opozíciou. Podporili sme desiatky vládnych návrhov,“ hovorí Sulík. Za najväčší problém považuje štátny rozpočet. Rozpravu niekoľkokrát prerušil poslanec OĽaNO Jozef Pročko. Boris Kollár ešte v úvode schôdze ocenil, že Sulík si na túto príležitosť dal aj kravatu. Sulík kritizuje aj navýšenie daňového bonusu na deti, na ktorý doplatia samosprávy.

14:17 „Po ani nie roku vládnutia, vyvolal Matovič toľko problémov a vyvolal toľko konfliktov, že musel odstúpiť,“ zhodnotil Sulík, ktorý dúfal, že s Matovičom dovládnu. „Náš vzťah som sa snažil urovnať.“ Liberálov sklamal aj premiér Heger svojím nekonaním. „Nezasiahol, nechal dospieť krajinu do situácie, kedy jeho vláda čelí vysloveniu nedôvery,“ uviedol.

14:12 Sulík začal hodnotením vlády od parlamentných volieb 2020. „Vo februári sme si mysleli, že bude dobre,“ povedal. „Smer prišiel o hlas a ľudia si zvolili protikorupčnú vládu,“ povedal s tým, že sa tešil spolu s Matovičom. „Naše stretnutie skončilo objatím,“ na čo sa všetci poslanci začali smiať a Matovič spoza Sulíka kýval, že to tak nebolo. „Bolo to tak,“ povedal Sulík.

zväčšiť Rozprava k odvolávaniu vlády premiéra Eduarda... Foto: Ivan Majerský, Pravda
heger Rozprava k odvolávaniu vlády premiéra Eduarda Hegera vo štvrtok 8. decembra 2022.

14:10 Boris Kollár otvoril schôdzu. Návrh nakoniec uvedie líder SaS Richard Sulík.

14:02 Podľa viacerých sa očakáva, že bod o odvolávaní vlády stihnú prerokovať do zajtra a hlasovať by sa malo v utorok. Ak by to však nestihli, parlament bude v rokovaní pokračovať aj v pondelok.

14:01 O malú chvíľu sa začne odvolávanie vlády. Poslanci sa pomaly zbiehajú v sále. Za SaS by mala predložiť návrh Mária Kolíková. Vystúpi aj premiér Eduard Heger, líder SaS Richard Sulík a k slovu by sa mal dostať aj Igor Matovič. V pléne sú aj niekoľkí ministri.

13:55 „Demokrati majú opäť v rukách budúcnosť krajiny,“ napísal premiér ešte ráno na sociálnej sieti.

13:40 Pri rozhodovaní o osude vlády bude kľúčové aj hlasovanie o štátnom rozpočte a zrejme aj hlasovanie o zákonoch na skrátenie volebného obdobia a trestných novelách Tomáša Tarabu. S rozpočtom má problém aj strana Za ľudí. Aby sa podľa Veroniky Remišovej vylúčili akékoľvek podozrenie z obchodovania s hlasmi, ešte pred rozpočtom by mali poslanci hlasovať o Tarabových novelách Trestného zákona a poriadku a odmietnuť ich.

Parlamentné počty

Hlasovanie poslancov podľa ich doterajších vyjadrení:

PROTI odvolaniu (72)

  • OĽaNO (47, vrátane poslancov Občiansko-demokratickej platformy)
  • Za ľudí (3)
  • Sme rodina (19)
  • Martin Klus (nezaradený, exSaS)
  • Katarína Hatráková (exOĽaNO)
  • Ján Mičovský (exOĽaNO)

ZA odvolanie (71)

  • SaS (20 poslancov)
  • Hlas (11 poslancov)
  • Smer (27 poslancov)
  • Tomáš Valášek (nezaradený)
  • ĽSNS (7)
  • Republika (5)

Nerozhodní poslanci (7)

  • Slavěna Vorobelová (nezaradená, v NR SR nahradila Mariana Kotlebu)
  • Martin Čepček (nezaradený, exOĽaNO)
  • Tomáš Taraba, Štefan Kuffa a Filip Kuffa (nezaradení, Život-NS)
  • Miroslav Kollár (Spolu)
  • Martin Borguľa (Sme rodina)

13:30 Schváli si koalícia predčasné voľby?

Dvojka Borisa Kollára a podpredseda parlamentu Peter Pčolinský (Sme rodina) mal na koaličnej rade prísť s návrhom na predčasné voľby, ktoré by sa konali v septembri. Práve dohoda na predčasných voľbách by mohla rozhodnúť aj o tom, či vláda padne, alebo nie. Nezaradený poslanec Tomáš Taraba totiž podmieňuje dohodou na termíne svoju podporu Hegerovej vláde.

Video
VIDEO Návrh na odvolanie vlády podali poslanci SaS spolu s nezradenými poslancami za Hlas

Pčolinský pritom ešte začiatkom týždňa odmietol pristúpiť na takúto dohodu. „Pán Taraba povedal, že nezahlasuje za pád vlády, keď sa schvália predčasné voľby. Hádam si nebudeme sami schvaľovať predčasné voľby. Vláda ešte nepadla a už máme urobiť predčasné voľby? To veľmi logiku nedáva,“ povedal v parlamente. Návrh na dohodu o predčasných volieb nie je po chuti hnutiu OĽaNO a strane Za ľudí. „Ktokoľvek sa zahráva s ideou predčasných volieb, pokúša osud,“ uviedol líder OĽaNO Igor Matovič s tým, že veto v prípade hlasovania o zákone, ktorý by umožnil skrátenie volebného, stále platí. „Veto platí na samotné hlasovanie,“ dodal.

Kľúčové sú hlasy siedmich poslancov, Borguľa má nesplniteľnú podmienku

O budúcnosti vlády zrejme rozhodne sedem poslancov – Miroslav Kollár (Spolu), Martin Čepček (exOĽaNO) a Slavěna Vorobelová (nezaradená), ktorí sa ešte nerozhodli a Martin Borguľa (Sme rodina). Sedmičku nerozhodných dopĺňa Tomáš Taraba a jeho dvaja poslanci – Štefan a Filip Kuffovci.

zväčšiť Kľúčový bude postoj siedmich poslancov. Foto: TASR, Pravda, archív M.Č.
Tomáš Taraba, Filip Kuffa, Štefan Kuffa, Čepček, Vorobelová, Borguľa, Miroslav Kollár Kľúčový bude postoj siedmich poslancov.

Čepček si plánuje vypočuť rozpravu a potom sa rozhodne. Podľa neho nie je vylúčené, že liberáli zmenia postoj, keďže s nimi prebiehajú rokovania. Pre liberálov by to však bolo obrovské fiasko, keby nepodporili návrh, ktorý sami predložili. Pre Vorobelovú je zatiaľ všetko otvorené.

Borguľa sa už vyjadril v statuse. Vláda je síce podľa neho chaotická, ale to nie je dôvod na odvolanie. Jeho podmienkou na to, aby nehlasoval za odvolanie vlády, je odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca. V tejto chvíli je táto podmienka nesplniteľná, a preto zrejme svojím hlasom „s pravdepodob¬nos­ťou hraničiacou s istotou“ prispeje k pádu vlády. Nie je vylúčené, že po politických hrách hnutia Sme rodina svoj postoj zmení.

Odvolávanie vlády

Mimoriadnu schôdzu iniciovala opozičná SaS, pod návrh sa podpísali aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho. SaS tvrdí, že vláda nedokáže riešiť problémy ľudí a že prestal bojovať proti mafii a korupcii. Premiér i minister financií to odmietli. Heger vyzval SaS, aby sa vrátila späť z kratšej cesty, Matovič za návrhom vidí aj snahu o pomstu. Hlasovať by sa malo v utorok 13. decembra.

© Autorské práva vyhradené

134 debata chyba
Viac na túto tému: #hlasovanie #Richard Sulík #Eduard Heger #odvolávanie vlády #Peter Pčolinský #SASKA