Výcvik ukrajinských vojakov na Slovensku bude pokračovať aj tento rok

Výcvik ukrajinských ozbrojených síl (UAF) na území Slovenska bude v rámci Asistenčnej misie Európskej únie (EUMAM UA) pokračovať aj v roku 2023. Vyvíjať sa má v závislosti od potrieb Ukrajiny. Vyplýva to zo správy o pôsobení SR v aktivitách medzinárodného krízového manažmentu za rok 2022, ktorú vláda vzala v stredu na vedomie.

22.03.2023 13:04
vojna na Ukrajine, Charkov Foto: ,
Ukrajinskí vojaci na cvičení neďaleko frontovej línie v oblasti Charkova na Ukrajine koncom februára.
debata (6)

Po spustení novej vojenskej asistenčnej misie EÚ EUMAM pre Ukrajinu 15. novembra 2022 SR deklarovala svoj príspevok a zapojila sa do nej realizáciou vojenského cvičenia na svojom území. „Hneď na začiatku novembra SR nahlásila svoj plánovaný príspevok v podobe obsadenia dvoch pozícií v rámci veliteľských štruktúr misie a príspevok vo forme siedmich výcvikových modulov,“ ozrejmi rezort diplomacie.

VIDEO: Slovenský štít. V Lešti cvičia vojaci siedmich krajín NATO

Video

Slovensko v minulom roku pôsobilo v 18 aktivitách medzinárodného krízového manažmentu OSN, NATO, EÚ a OBSE v Európe, Afrike aj Ázii. Cieľom tohto pôsobenia bolo posilňovanie stability, bezpečnosti a odolnosti krízových regiónov, a tým aj celkovej bezpečnosti euroatlantického priestoru. Celkovo bolo do aktivít vyslaných 457 zástupcov SR.

V roku 2022 SR vynaložila na aktivity medzinárodného krízového manažmentu viac ako 41 miliónov eur, čo je o vyše dva milióny eur viac ako v predošlom roku. Dlhodobo najpočetnejší príspevok (240) poskytuje SR do misie OSN UNFICYP na Cypre. Slovensko vlani ukončilo pôsobenie vo vojenskej výcvikovej misii EUTM v Stredoafrickej republike.

An AH-1Z Viper with Marine Light Attack Helicopter Squadron (HMLA) 267, 3rd Marine Aircraft Wing, fires an AGM-114 Hellfire missile at Range 176, Okinawa, Japan, Feb. 14, 2017. HMLA 267 conducted a Čítajte viac Naď: USA ponúkajú za migy pre Ukrajinu 12 vrtuľníkov Viper

Tento rok má Slovensko aj naďalej zámer byť aktívnym prispievateľom do misií, operácií a ďalších aktivít medzinárodného krízového manažmentu, reagovať na vývoj bezpečnostného prostredia a aktívne participovať na plnení cieľov svojich vlastných strategických dokumentov, ako aj dokumentov medzinárodných organizácií, ktorých je členom.

Cvičenie Slovenský štít
Cvičenie Slovenský štít
+8Cvičenie Slovenský štít

Počet vyslaných príslušníkov ozbrojených síl a zborov a civilných expertov do aktivít medzinárodného krízového manažmentu v roku 2023 bude závisieť od rotácie personálu, bezpečnostnej situácie a požiadaviek stanovených zo strany jednotlivých aktivít.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine