Naď: Grant z USA by chcel rezort obrany použiť aj na obrnené vozidlá Oshkosh JLTV

Grant z USA by chcelo Ministerstvo obrany (MO) SR použiť aj na obrnené vozidlá Oshkosh JLTV 4x4. Vyše 180 vozidiel by mohlo začať prichádzať na Slovensko v budúcom roku. Čaká sa ešte na oficiálnu ponuku zo strany USA. Na stredajšej tlačovej konferencii to avizoval dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď.

29.03.2023 14:00
Jaroslav Naď Foto: ,
Jaroslav Naď.
debata (17)

„Očakávame, že tieto vozidlá budú v priebehu budúceho roka prichádzať na územie SR,“ podotkol. Súčasťou grantu v hodnote približne 200 miliónov dolárov sú aj protidronové systémy a približne 5000 pušiek M4. Rezort obrany chce okrem toho obstarať aj ďalších takmer 20.000 útočných pušiek. Minister zopakoval, že do konca tohto roka by malo byt na Slovensko dodaných všetkých 15 tankov Leopard 2A4.

VIDEO: Naď: Pomoc Ukrajine je životným záujmom Slovenska
Video

Naď zdôraznil, že vlaňajšok bol v rezorte obrany aj o modernizácii, avšak v prvom rade o vojne na Ukrajine. Zopakoval, že pomoc Ukrajine je v záujme SR. Priblížil, že na Slovensku v rámci mnohonárodnej bojovej skupiny NATO pôsobí približne 1500 spojeneckých vojakov vrátane vojenskej techniky. „Systém Mantis nám Nemecko daruje v priebehu tohto roka,“ dodal.

VIDEO: Naď: Slovensko má kapacity vyrábať pre Ukrajinu muníciu
Video

Na modernizáciu šlo v rezorte vlani 36,84 percenta z výdavkov na obranu. „Tento rok výdavky na obranu presiahnu dve percentá HDP,“ avizoval Naď. Podotkol, že od leta sa s vysokou pravdepodobnosťou pridá k ochrane vzdušného priestoru Slovenska aj Maďarsko.

Obranyschopnosť SR je podľa náčelníka generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Daniela Zmeka zachovaná. „Stúpla vzhľadom na realistické plány, ktoré sú vykonané a výcviky, ktoré ozbrojené sily urobili na základe týchto plánov,“ povedal. Vlani sa zvýšil počet vojakov ozbrojených síl takmer o 900. V tomto a budúcom roku by sa ich počet mohol podľa Naďa zvýšiť vždy po 1000 vojakov.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Naď #vojna na Ukrajine