Štát chce zrušiť 14 pohotovostí. Ďalších sedem už dávno nefunguje, deti nemá po večeroch kto vyšetriť

Vyčerpaní lekári, ktorí musia slúžiť do 22. hodiny. Niekedy aj tri krát týždenne, pretože im to vedenie nemocnice nariadi ako povinnosť. Dostanú síce nárok na náhradné voľno, to si však nemajú kedy vybrať, pretože na ďalšie ráno musia otvoriť svoje ambulancie. Štátu medzičasom došli riešenia. Preto, aby vyšiel v ústrety unaveným pediatrom, sa rozhodol prijať stabilizačné opatrenia na zachovanie ambulantnej pohotovostnej služby (APS). Bez nich sa podľa rezortu zdravotníctva ambulantnú starostlivosť pre deti definitívne nepodarí udržať.

30.05.2023 14:00
Pediatria / Dieťa / Prehliadka / Foto: ,
Ilustračné foto
debata (41)
Video
Prokopová: Nie je možné, aby 75 ročný lekár slúžil pohotovosť a išiel hneď potom pracovať do ambulancie

Pohotovosť môžu navštíviť dospelí či deti do desiatej večer. Ministerstvo zdravotníctva plánuje, aby sa od septembra najneskôr od začiatku budúceho roka ordinačné hodiny pre deti mali skrátili o dve hodiny. Stojí za tým najmä prepracovanosť slovenských zdravotníkov a nedostatok pediatrov. Taktiež by sa malo z mapy zmiznúť 14 pohotovostí. Štát sa obáva, že vyčerpaní pediatri ťarchu nekonečných služieb už viac neunesú, zo systému odídu a o deti sa tak nebude mať ani cez deň kto postarať.

Keď lekár doslúži v ambulancii, má zo zákona povinnosť odslúžiť zmenu na APS. Ak je lekárov málo, hrozí mu, že ju bude slúžiť aj viac ako jeden krát za týždeň. Sú miesta, kde traja lekári točia služby celý mesiac.

Mestská poliklinika Trnava Čítajte viac Zomrel im lekár a pacientom zostáva už len čakať. Počet zdravotníkov v dôchodkovom veku nebezpečne rastie

No na Slovensku zároveň chýba 20 percent primárnych pediatrov a takmer každý druhý pediater je v dôchodkovom veku. Ministerstvo zdravotníctva zdôraznilo, že 24 percent lekárov je starších ako 80 rokov.

„Nie je možné, aby 75 ročný lekár slúžil pohotovosť a išiel hneď potom pracovať do ambulancie,“ upozornila hlavný odborníčka pre primárnu pediatriu Elena Prokopová. Štát sa obáva, že na Slovensku vzniknú regióny, kde nebudú vedieť zabezpečiť ani len pohotovosť, nie to ešte primárnu starostlivosť pre deti. Stabilizácia siete má preto v pláne zredukovať počet APS, aby nezačali nekontrolovane padať pohotovosti bez kontroly. Minister zdravotníctva Michal Palkovič navrhuje upraviť doby prevádzkovania ambulancií pevnej APS a tzv. konsolidáciu siete pevných bodov APS pre deti a dorast.

Video
Rad pred ordináciou detského lekára v Rači / Zdroj: TV Pravda
nedostatok pediatrov Čítajte viac Chýbajúcich pediatrov chce štát vyriešiť zatvorením pohotovostí

Posledný klinec do rakvy

Podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského ide o rozhodnutie, ktoré poškodzuje detského pacienta.

  • „Ak pán minister hovorí, že takéto opatrenia robí pre krízu s nedostatkom pediatrov tak tomu nerozumieme, lebo detskí pacienti sa len presunú od jednej skupiny pediatrov – súkromných pediatrov k druhej k nemocničným pediatrom do nemocníc, kde je už dnes také pracovné vyťaženie, že na detských oddeleniach už málokto chce pracovať,“ ozrejmil.
  • Dodal, že ak sa skrátia ordinačné hodiny na pohotovostnej ambulancii, dospelí pacienti sa presunú na dnes už preťažené centrálne príjmy nemocníc. „Tam sa nielen sťaží práca a zvýši sa riziko pochybenia lekárov, ale na urgentoch sa ešte predĺžia už dnes neúnosné čakacie doby pacientov na ošetrenie, ktorí sú tam často v ohrození života,“ zdôraznil Visolajský. Skrátenie ordinačných hodín ambulantnej pohotovosti súkromných ambulantných lekárov a hlavne pediatrov tak vníma ako posledný klinec do rakvy slovenskej pediatrie.
  • Podotkol, že v okrese v ktorom pôsobí je na zabezpečenie APS 44 pediatrov. To podľa neho vychádza na jednu službu mesačne. „Avšak mesačne na tridsať 24 hodinových pohotovostných služieb v nemocnici je len 7 pediatrov. Tak aký problém nedostatku pediatrov pán minister vyrieši tým, že skráti ambulantnú pohotovosť 44 obvodným pediatrom a presunie pacientov a ich prácu 7 pediatrom do náročných služieb v nemocnici,“ pýta sa Visolajský.

Redukcia pohotovostí pre deti

Podľa vyhlášky by malo na Slovensku fungovať 61 APS. Nemá v nich však kto slúžiť a preto je otvorených len 54. Ich počet chce štát zredukovať na 40 bodov. Napríklad zaniknú pohotovosti v Novom Meste nad Váhom a služba sa presunie do Trenčína, lekári z Myjavy budú zas slúžiť v Skalici.

Prokopová pripomenula, že APS nie sú pre infarkt alebo vážne zranenia. „APS je zdravotná starostlivosť poskytovaná osobe, ktorá nie je v ohrození života, alebo nie sú ohrozené jej základné životné funkcie,“ spresnila.

Rodičia totiž dnes často služby pohotovosti využívajú v prípade soplíku, alebo sa im nechce cez deň čakať u lekára, či si chodia po bicyklovaní dávať vybrať kliešťov. Prokopová však zdôraznila, že APS má iné opodstatnenie.

Medzi najviac kriticky nedostatkové okresy v...
nedostatok pediatrov Medzi najviac kriticky nedostatkové okresy v odbornosti pediatria patria okresy Krupina, Veľký Krtíš, Gelnica a Malacky.
lekár, dieťa, pediater, rodičia Čítajte viac Štát zisťoval, kde chýbajú lekári. Analýza dokázala, že všade

Skrátenie pracovnej doby

Rezort sa neobáva, že skrátenie pracovnej doby ohrozí poskytovanie zdravotnej starostlivosť. Argumentujú scenárom z roku 2017, kedy sa skrátila služba na APS. Lekárom, čo museli slúžiť celú noc až do rána sa pracovná doba skrátila do 22. hodiny. Podľa ministra zdravotníctva Michala Palkoviča žiadna katastrofa nenastala a obavy z preťaženosti centrálnych príjmov sa nenaplnili.

Lucia Povalová, riaditeľka odboru tvorby strategických zámerov ministerstva zdravotníctva tvrdí, že nie je reálne predpokladať, že skrátenie pracovnej doby zvýši tlak na nemocničné oddelenia. Skonštatovala, že na APS v Kráľovskom Chlmci, slúžia traja lekári, pričom jeden z nich je dlhodobo PN. Ostávajúci lekári tak musia slúžiť každý druhý deň do 22. hodiny.

Podľa údajov rezortu zdravotníctva rodičia po 20. hodine služby APS nevyhľadávajú a ich počty sa mesačne pohybujú v jednotkách.

Pracovná doba by sa mala upraviť nasledovne. V pracovné dni by pediatri slúžia od 16. hodiny do 22. hodiny a po novom by to malo byť len do 20. hodiny. Počas dní pracovného pokoja slúžia od 7. hodiny do 22. hodiny. Po novom by to malo od 8. hodiny do 20. hodiny.

Kedy sa má chodiť na pohotovosť?

  • Ambulantná pohotovostná služba (APS) poskytuje všeobecnú ambulantnú starostlivosť pre pacientov, ktorých zdravotný stav sa náhle zhoršil, ale nemusí im priamo ohrozovať život. Ide teda o prípady, keď by pacient za normálnych okolností využil služby všeobecného lekára. Osobitne sa prevádzkuje pre dospelých a pre deti a dorast. Samostatne sa poskytuje tiež APS pre zubné lekárstvo.
  • Do APS patria napríklad vzniknuté ochorenia s následným zhoršením zdravotného stavu bez ohrozenia života (napr. vysoké teploty, alergické reakcie, bolestivé stavy, závraty a podobne).
  • Služba nie je určená pre ťažké stavy, ako napríklad infarkty alebo vážne zranenia. O takýchto pacientov je bezodkladne postarané na urgentných príjmoch v nemocniciach. V prípade potreby sa priamo volá záchranka. Na pohotovosť nepatrí ani dlhotrvajúci kašeľ, nádcha, dlhotrvajúce mierne bolesti brucha, krátkodobá redšia stolica. ZDROJ: NPZ
Video
Záchranár: Vidíte v zime na zemi ležať človeka bez domova? Čo ďalej?

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #pediatria #pohotovostné ambulancie