Voľby by v marci vyhral Smer, Danko ani Matovič by sa do parlamentu nedostali

Parlamentné voľby by v marci vyhral Smer s podporou 23,4 percenta voličov. Na druhom mieste by skončilo Progresívne Slovensko s 20,8 percenta, na treťom Hlas (17,1 percenta). Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipos pre Denník N, realizovaného od 12. do 16. marca na vzorke 1 038 respondentov.

18.03.2024 12:31
debata (27)

Do parlamentu by sa dostali aj strana SaS so 6,3 percenta, KDH (6,2 percenta) a hnutie Republika (5,3 percenta).

Do parlamentu by sa podľa prieskumu nedostala koalícia hnutia Slovensko, Kresťanská únia a Za ľudí. Napriek tomu, že by získala 5,6 percenta, nedosiahla by sedempercentné kvórum požadované pre koalície. Do parlamentu by sa nedostali ani SNS (4,2 percenta), Maďarská aliancia (3,6 percenta), hnutie Sme rodina (3,1 percenta) a Demokrati (2,6 percenta).

Ako prieskum ukázal, Smer si zachováva aj veľký pomer verných voličov. „Jeho voličské jadro dosahuje takmer 15 percent. Toto číslo vyjadruje počet voličov, ktorí deklarujú, že určite pôjdu k voľbám a nezvažujú už inú alternatívu než jednu konkrétnu stranu. Na porovnanie, jadro PS dosahuje takmer 12 percent, Hlasu vyše osem percent," doplnil Denník N. V prípade, že by voľby dopadli podľa prieskumu, Smer a Hlas by mali spolu 72 mandátov, čo by nestačilo na väčšinu. „Na spolupráci by sa museli dohodnúť s Republikou Milana Uhríka. Tú pred voľbami Hlas vylučoval, Smer nie," pripomenul Denník N.

Podľa prieskumu by PS malo o päť poslancov viac, SaS a KDH by zastupovali 11 poslancov, hnutie Slovensko desať a Republika by mala deväť poslancov. Agentúra sa v rámci prieskumu pýtala aj na spoločnú kandidátku hnutia Slovensko, Za ľudí a Kresťanskej únie, pričom do parlamentu by sa dostali len vtedy, ak by kandidovali ako jedna strana, nie ako koalícia, ktorá musí získať minimálne sedem percent hlasov.

Robert Fico, Peter Pellegrini Čítajte viac Prieskum SANEP: Smer a Hlas by nepotrebovali na zloženie vlády nikoho tretieho
27 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #prieskum volebných preferencií