SHMÚ očakáva cez víkend prvý letný deň tohto roka, teplo bude aj v pondelok

Meteorológovia očakávajú tento víkend prvý letný deň tohto roka, teda deň s maximálnou teplotou aspoň 25 stupňov Celzia. Veľmi teplo by malo byť aj počas Veľkonočného pondelka, informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

28.03.2024 20:13 , aktualizované: 29.03.2024 16:56
debata
Počasie na sviatky: Ako maľované, ale pondelok s oblievačkou
Video

„Maximá teploty však počas nastávajúcich dní môže trochu tlmiť vysoká oblačnosť, ktorá môže byť výraznejšia pre prítomnosť saharského prachu. Zároveň bude aj silno veterno, najmä na západe a severe,“ predpovedajú odborníci.

SHMÚ cez víkend očakáva aj prekonanie mnohých teplotných rekordov. „Či už maximálnej dennej teploty, rekordne vysoké však môžu byť aj nočné minimá, ako aj priemerná denná teplota,“ načrtol.

Veľmi teplý záver mesiaca tak podľa meteorológov ešte zvýši už beztak veľmi vysokú priemernú mesačnú teplotu tohto marca. Za vysoko pravdepodobné považujú, že na niektorých staniciach budú prekonané rekordy doposiaľ najteplejšieho marca zaznamenaného na našom území.

Na Štrbskom plese sa ešte stále lyžuje
Video

SHMÚ v sobotu na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňuje na silný vietor. Výstraha platí aj na horách. Vietor môže ojedinele dosiahnuť v nárazoch do 75 kilometrov za hodinu, v priemere okolo 45 kilometrov za hodinu. Výstraha prvého stupňa platí v Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji, ako aj pre niektoré okresy Trenčianskeho kraja. Vydali ju aj pre Kežmarok, Námestovo, Poprad a Tvrdošín.

Pred silným vetrom varujú odborníci aj na horách. Výstrahy platia pre väčšinu okresov Žilinského kraja. Rovnako aj pre okresy Banská Bystrica a Brezno.

Večer sa pridajú výstrahy druhého stupňa pre okresy Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno. V polohách nad 1700 metrov sa tam môže vyskytnúť silná až mohutná víchrica s priemernou rýchlosťou do 105 kilometrov za hodinu.

Zasnežené hory a krásny výhľad z malebného pohoria Malá Fatra. Ten pokoj a sila prírody pohladia dušu
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #silný vietor