Kuffa na výbore vysvetľoval prelet vrtuľníkom ponad chránené územia, prirovnal to k taxíku

Pre nízky prelet vrtuľníkom ponad Národný park Malá Fatra so štátnym tajomníkom envirorezortu Filipom Kuffom (SNS) na palube v utorok zasadal Výbor NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie a očakával vysvetlenie tohto letu. Kuffa mal letieť veľmi nízko v miestach, kde hniezdia chránené orly a sokoly.

16.04.2024 14:57 , aktualizované: 15:48
Filip Kuffa Foto: ,
Štátny tajomník Ministerstva životného prostredia Filip Kuffa na mimoriadnom zasadnutí Výboru Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie v Bratislave 16. apríla 2024
debata (70)

Podľa Kuffu však nebolo čo vysvetľovať, nakoľko podľa neho k žiadnemu porušeniu zákona nedošlo. Svoj prelet prirovnal k ceste taxíkom, kde vy nezodpovedáte za šoféra, dodal Kuffa a doplnil, že jeho prácou je aj zonácia národných parkov a tá sa nedá robiť od stola.

Kuffa na výbore vysvetľoval prelet vrtuľníkom ponad chránené územia
Video

Kuffa uviedol, že pilot neporušil zákon a povolenie z Okresného úradu nepotreboval. „Výnimka nemala byť prečo udelená. Bol to pracovný let. Ostatné veci zo zostrihaného videa považujem za očierňujúce a prekrúcajúce fakty, nakoľko ja sám neschvaľujem nezákonnú činnosť,“ spresnil Kuffa.

Podľa Tamary Stohlovej (Progresívne Slovensko), podpredsedníčky Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie bol Kuffa na palube vrtuľníka, ktorý v príkrom rozpore so zákonom letel ponad najprísnejšie chránené územia Malej Fatry.

Pre prelet vrtuľníkom sa Stohlová obrátila na dopravný úrad aj na letové prevádzkové služby. „Zatiaľ mám odpoveď z letových prevádzkových služieb, ktoré potvrdili to, že takýto let vrtuľníka nebol nahlásený,“ povedala.

Uprostred predseda Výboru Národnej rady SR pre... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Výbor / Rudolf Huliak / Tamara Stohlová / Uprostred predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS) a podpredsedníčka Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová (šiesta sprava, Progresívne Slovensko) na mimoriadnom parlamentnom výbore v Bratislave 16. apríla 2024

"A potom sa v inom národnom parku nechal prevážať na štvorkolkách, čo je bez povolenia dokonca trestným činom. Vyzývame ministra životného prostredia Tarabu, aby odvolal Filipa Kuffu z pozície štátneho tajomníka a vyvodil politickú zodpovednosť,“ dodala Stohlová.

Najväčší prírodný výtvor v Malej Fatre láka množstvo nadšencov turistiky. Domašínsky meander je unikátný skvost slovenskej prírody
Video

Mimoparlamentná strana Demokrati sa pre prípad obrátila na Slovenskú inšpekciu životného prostredia, ktorá má preveriť všetky relevantné informácie o zákonnosti alebo nezákonnosti letu.

Bývalý štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča (Demokrati) je presvedčený, že let bol v rozpore so zákonom. „Ten problém na konci dňa bude mať pravdepodobne pilot vrtuľníka, ak sa neukáže v konaní na inšpekcii životného prostredia, že tento let si objednal Kuffa alebo zadal naňho pokyn. Z jeho vyjadrení je zrejmé, že k tomuto mohlo dôjsť,“ skonštatoval Kiča.

Výbor k preletu vrtuľníka s Kuffom nad Národným parkom Malá Fatra v utorok neprijal žiadne uznesenie.

Filip Kuffa Čítajte viac SaS a PS žiadajú odchod Kuffu z funkcie štátneho tajomníka, Taraba jeho odvolanie neavizuje
70 debata chyba
Viac na túto tému: #vrtuľník #národný park #Filip Kuffa