Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

Na protest proti zásahom do kultúry, životného prostredia a mimovládneho sektora sa v utorok pred budovou parlamentu zišlo niekoľko stoviek ľudí.

16.04.2024 19:48 , aktualizované: 22:47
NR SR, protest Foto: ,
Účastníci protestu proti mocenským zásahom do kultúry, životného prostredia a mimovládneho sektora pred budovou Národnej rady SR 16. apríla 2024 v Bratislave.
debata (39)

Protest organizovali platforma Otvorená kultúra!, Platforma pre demokraciu a Koalícia environmentálnych organizácií a platforiem i ďalšie spriatelené občianske organizácie a iniciatívy.

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne, a aby boli dostupné celej spoločnosti, nielen vybraným subjektom, ktoré z nich ťažia súkromné zisky alebo politické body.

Účastníci protestu poslali poslankyniam a poslancom hromadné emaily v reakcii na to, že na Výbore NR SR pre kultúru a médiá bol v utorok predložený pozmeňovací a doplňujúci návrh poslanca za SNS Romana Michelka, ktorým sa krátko pred druhým čítaním zásadne mení zákon o Fonde na podporu umenia.

„Ide o účelovú zmenu, ktorou Ministerstvo kultúry mocensky ovládne rozhodovací proces o prideľovaní finančných prostriedkov. Odborné komisie budú iba poradným orgánom a na ich hodnotenia projektov sa nebude musieť pri rozhodovaní o prideľovaní finančných prostriedkov vôbec prihliadať,“ píše sa vo vyhlásení účastníkov protestu.

Na protest proti zásahom do kultúry, životného... Foto: Pravda
Whats App Image 2024-04-16 at 19.00.43 Na protest proti zásahom do kultúry, životného prostredia a mimovládneho sektora sa v utorok pred budovou parlamentu zišlo niekoľko stoviek ľudí.

„Pošlite, prosím, poslankyniam a poslancom NR SR email s výzvou, aby takúto účelovú legislatívu odmietli. Pripravili sme znenie výzvy aj zoznam emailových adries poslancov. Zoznam adries obsahuje oficiálne emaily všetkých poslankýň a poslancov,“ oznámili organizátori mítingu a účastníkom pripravili aplikáciu, kde stačí kliknúť na tlačidlo a email pre poslankyne a poslancov sa vytvorí automaticky: platformaok.sk/na­pis-poslancom

Martina Šimkovičová Čítajte viac Šimkovičová: Zákon o STaR je hotový, je plne v súlade s európskou legislatívou Filip Kuffa Čítajte viac Kuffa na výbore vysvetľoval prelet vrtuľníkom ponad chránené územia, prirovnal to k taxíku
39 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #protest #životné prostredie #NR SR