Čierna diera slovenského zdravotníctva: Trosky nemocnice Rázsochy zhltli za šesť rokov 24 miliónov eur

Mala to byť pýcha slovenského zdravotníctva, no dnes je to skôr najväčšia hanba. Plány na výstavbu Nemocnice Rázsochy sa začali spracovaním projektovej úlohy a jej schválením 15. júla 1982. Nejaký čas štát tvrdil, že bude stáť skôr, ako súkromná nemocnica Bory. Rovnako neúspešne. Nemocnica dodnes neexistuje, no napriek tomu štát za rôzne štúdie, projektové dokumentácie, búracie práce či vizualizácie stihol za šesť rokov minúť necelých 24 miliónnov eur.

17.04.2024 11:44
debata (1)
Priestory po zbúraní nemocnice Rázoschy
Video

“V kontrolovanom období rokov 2017 až 2023 boli na nezrealizovaný projekt nemocnice Rázsochy vynaložené finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu vo výške 23 879 944 eur,” upozornil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) v súhrnnej správe k výsledkom v zdravotníctve.

NKÚ zároveň spochybnil snahu štátu o dokončenie nemocnice z plánu obnovy a upozornil, že ak sa projekt bude mať dokončiť, tak z verejných zdrojov. “V prípade pokračovania projektu Rázsochy bude potrebné zabezpečiť financovanie zo štátneho rozpočtu, čo v súčasnom stave verejných financií bude značný problém,” ozrejmili kontrolóri.

Nemocnica Rázsochy

Ako bude vyzerať nová štátna nemocnica?

Fotogaléria
Vizualizácia novej nemocnice Rázsochy....
Vizualizácia novej nemocnice Rázsochy....
+2Na snímke obhliadka staveniska na Rázsochách v...

Štát chcel na výstavbu Rázsoch použiť financie z Plánu obnovy vo výške 281 miliónov eur, ale tento zámer sa rezortu na základe nedostatkov pripravenosti projektu v nadväznosti na časový harmonogram nepodaril naplniť. Dnes sa tak skloňuje presťahovanie projektu do inej časti hlavného mesta, či o rekonštrukcii nemocnice v Ružinove. Tá by však podľa štúdie ministerstva zdravotníctva trvala do roku 2038.

“Ministerstvo nedodržalo základné princípy riadenia a uplatňovania metodických postupov pri návrhoch veľkých investičných projektov a ich zaraďovania do fázy realizácie a nedisponuje potrebnými odborníkmi pre významné investičné projekty,” zdôraznil NKÚ s tým, že nedostatky pripravenosti projektu NN Rázsochy v nadväznosti na časový harmonogram boli zistené už po zaradení projektu Rázsochy do Plánu obnovy. Na riziká implementácie projektu poukázala aj Národná implementačná a koordinačná autorita.

Rázsochy sa menia na hromadu trosiek
Video

“Na základe výsledkov kontroly NKÚ konštatuje, že ministerstvo zdravotníctva nie je dostatočne metodicky a personálne pripravené na realizáciu veľkých investičných projektov. Výsledkom tohto stavu bolo vyradenie projektu nemocnice Rázsochy z Plánu obnovy. NKÚ odporúča rezortu zhodnotiť hospodárnosť, efektívnosť a účinnosť doteraz vynaložených rozpočtových prostriedkov (23,9 mil. eur) na tento projekt a vyvodiť z výsledkov vnútorného auditu zákonné dôsledky,” upozornil úrad.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rázsochy