Súd povolil obnovu konania v prípade policajného exfunkcionára Paksiho

Špecializovaný trestný súd povolil v stredu obnovu konania v prípade bývalého vysokého policajného funkcionára Norberta Paksiho. Pôvodný rozsudok, ktorý ho poslal do väzenia, naďalej platí. V prípade bude ešte rozhodovať Najvyšší súd, vyplýva z informácií, ktoré poskytla hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

17.04.2024 16:24
Norbert Paksi Foto: ,
Policajná eskorta a príslušníci NAKA privádzajú vysokého policajného funkcionára Norberta Paksiho na Špecializovaný trestný súd v Pezinku 25. októbra 2020
debata (1)

„Špecializovaný trestný súd na verejnom zasadnutí konanom dňa 17. apríla 2024 povolil obnovu konania vo veci odsúdeného Mgr. N. P., zrušil celý výrok o treste, nevzal odsúdeného do väzby a vec vrátil prokurátorovi do prípravného konania,“ povedala hovorkyňa.

Reháka na súde usvedčovali z korupcie exkolega Paksi aj sýkorovec Fejer (Archívne video)
Video

Priblížila, že okrem výroku súdu o povolení obnovy konania, podal prokurátor sťažnosť proti všetkým ostatným výrokom. „To znamená, že pôvodný rozsudok zostáva nateraz nezmenený a odsúdený naďalej bude vykonávať trest odňatia slobody až do rozhodnutia o sťažnosti prokurátora, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR,“ doplnila.

Špecializovaný trestný súd schválil v máji 2021 dohodu o vine a treste medzi Paksim a prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry. Odsúdil ho na päť rokov za mrežami aj trest prepadnutia majetku. Návrh na obnovu konania vychádza z nálezu Ústavného súdu SR o protiústavnosti povinného ukladania trestu prepadnutia majetku pri vybraných trestných činoch.

Národná kriminálna agentúra Paksiho zadržala spolu s vtedajším špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom v októbri 2020. Bol vo väzbe a spolupracoval s políciou. Odsúdili ho pre zločin prijímania úplatku, zneužitia právomocí verejného činiteľa a inej s tým súvisiacej trestnej činnosti.

súd v Pezinku, polícia, sprievod Imreczeho, Čítajte viac Vysoký policajný funkcionár Paksi ide do väzenia na päť rokov
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Norbert Paksi