V Bratislave sa začína veľtrh IDEB Defence&Security, zastúpenie má 12 krajín

V Bratislave sa v utorok začína medzinárodný veľtrh obrannej a bezpečnostnej techniky IDEB Defence & Security. Aktuálny 11. ročník predstaví produkty a služby pre obranu a bezpečnosť od viac ako 100 vystavovateľov z 12 krajín. Veľtrh potrvá do štvrtka 16. mája. TASR o tom informovala manažérka PR a marketingu výstaviska Incheba Martina Macková.

14.05.2024 16:01
debata

„Silný a dynamický obranný priemysel je v transatlantickom priestore zásadným predpokladom pre bezpečnosť a stabilitu nás a našich spojencov. Slovensko si uvedomuje svoju úlohu v tejto oblasti a nechce zaostávať,“ uviedol pri príležitosti otvorenia veľtrhu minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Pripomenul, že veľtrh má v tejto súvislosti nenahraditeľnú úlohu, keď pomáha otvárať slovenským firmám dvere na svetové trhy.

Americké vrtuľníky Black Hawk v nasadení na Ukrajine
Video

Vystavovatelia avizujú predstavenie noviniek a inovácie zo segmentu. Návštevníci si budú môcť pozrieť aj techniku Ozbrojených síl SR, napríklad tank Leopard 2A4 či samohybnú kanónovú húfnicu Zuzana 2. „Nebude chýbať technika Hasičského a záchranného zboru SR. Spolu bude počas veľtrhu vystavených až 200 kusov rôznej techniky a technológií,“ priblížila Macková.

Minister obrany na veľtrhu slávnostne predstavil spolu s predsedom predstavenstva ZTS Špeciál Miroslavom Simom najnovší produkt slovenského obranného priemyslu, nový samohybný mínomet AM-120. Ako priblížil rezort obrany, mínomet kalibra 120 mm je výnimočný aj tým, že má kadenciu 20 rán za minútu a bol vyvinutý v štátnej akciovej spoločnosti ZTS Špeciál v Dubnici nad Váhom.

Ruská čierno(pod)morská flotila má o člena viac. Ukrajinci potopili Sergeja Kotova
Video

Ministerstvo vnútra sa premiérovo predstaví v samostatnej expozícii a priblíži činnosť hasičov, polície, leteckého útvaru či horských záchranárov. Spolu s ministerstvom obrany je partnerom podujatia. Odborným garantom veľtrhu je Združenie bezpečnostného a obranného priemyslu SR.

Obrannú, bezpečnostnú a hasičskú techniku a technológie bude sprevádzať dynamický a akčný program. Ukážky boja zblízka, ukážky útočných aktivít či zásah voči nebezpečným páchateľom predvedú zložky rezortu obrany. Hasiči ponúknu ukážku manipulácie s nebezpečnými látkami v maximálnom stupni ochrany s použitím protichemických oblekov a nafukovacej dekontaminačnej sprchy. Zároveň bude prezentovaný diaľkovo ovládaný automatický pásový robotický stroj na prenášanie bremien. Príslušníci Horskej záchrannej služby predstavia postup pátrania po nezvestnej osobe.

debata chyba
Viac na túto tému: #IDEB